forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: JarekB w 01 Styczeń 2021, 11:28:57
-
Cześć.
Jaką kawę możecie polecić dla właściciela ekspresu Melitta Aroma Fresh który przez pół wieku pije tradycyjną zalewajkę?
Kawy afrykańskie które z przelewu smakują mi jemu nie odpowiadają kompletnie i woli swojego Jacobsa w tradycyjnej formie z łyżeczką cukru.
-
Cześć
Chyba będzie ciężko, bo to inny smak zupełnie wychodzi. Całe życie piłem "zielonego Jacobsa" i nic innego mi nie smakowało. Zacząłem pić kawy z przelewu dippera hario v60 czy też z kawiarki i aeropressu, to teraz zalewajka z Jacobsa mi nie smakuje...
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
-
Jeżeli wziąć za przykład mojego znajomego, który też całe życie pił kawę zalewajkę z kubka, najczęściej Jacobsa, zalanego na to wszystko mlekiem, a niedawno przeszedł na aeropress i świeżą kawę z palarni, to mu np bardziej smakują klasyczne, średnio palone kawy z Ameryki poludniowej/środkowej ale palone pod espresso. Brazylia palona pod przelew podeszła mu mniej niż jakiś Meksyk palony pod espresso - mówię tu o kawach od naszego Gorana. Sądzę, że na początek to dobra droga. Byle nie zacząć od jakiś spalonych na węgiel klasycznych włoskich kaw, bo w ekspresie przelewowym może się to skończyć nie najsmaczniej. W skrócie, niech kupi Brazylię średnio paloną pod espresso. To będzie dla niego dobry punkt zaczepienia, w którą stronę iść. Z czasem i tak pewnie nawróci się na kawy palone pod przelew.
-
Ja bardzo lubię kawy palone do espresso od Gorana przygotowywane w AP. Po prostu inaczej je traktujęniż te jasno palone, które wymagają innego przepisu, żeby je dobrze i smacznie zaparzyć.
Do przelewowego ekspresu bardzo fajnie też single do espresso będą ok. Np Gwatemala, Brazylia, Peru.
-
@krystians
A może byś podał link do sklepu Gorana?
-
Proszę - https://eurocafe.com.pl/
-
Ja bardzo lubię kawy palone do espresso od Gorana przygotowywane w AP. Po prostu inaczej je traktujęniż te jasno palone, które wymagają innego przepisu, żeby je dobrze i smacznie zaparzyć.
Do przelewowego ekspresu bardzo fajnie też single do espresso będą ok. Np Gwatemala, Brazylia, Peru.
Możesz coś podać dla przykładu...rozwinąć myśl :) Będę wdzięczny :)
-
Jasno palone kawy są trudniejsze w ekstrakcji, co po części wynika z procesu prażenia. Przeważnie są też z wyższych terenów upraw, więc ziarna są gęstsze. Dlatego chociażby jasne ziarna mielę drobniej niż ciemne. Ciemniejsze palenia często nie wymagają również tak wysokiej temperatury ekstrakcji w przelewie jak typowo przelewowe kawy.
-
Może Blend Śniadaniowy od Bartka z Kofikady? Powinni mieć małe paczki w Kofik'u na Starym Mieście.
https://www.kofikada.pl/kolekcja/sklep/blend-sniadaniowy
Albo klasyki od Mastro Antonio - Ariadna, Stormy Weather, Chocolate Wave. Cokolwiek palonego pod espresso. Bo jak to mu nie podejdzie to już chyba będziesz musiał iść w "Italię"...
-
Tak jak tutaj polecali, coś pod espresso, kawiarki palone.
Sam często szukam kaw mozliwie o najbardziej kawowym smaku :D, bo tak w około mnie preferują.
Ze sprawdzonych mogę polecić to co ostatnio piłem:
https://www.goodcoffee.pl/brazylia-aguas-claras-id-159
https://coffeeandsons.pl/sloneczne-trio
last but not least
https://www.coffeedesk.pl/product/55/New-York-Macinato-Moka
-
@Henry dzięki. Miałem to napisać. Mieszanki do espresso: Stormy Weather, Chocolate Wave będą ciekawsze niż Brazylie a w tytułowym celu lepsze niż wszelkie Jacobsy.
-
W sumie to nie myślałem o mieszankach pod espresso.