Autor Wątek: BURUNDI Gishubi - JAVA COFFEE  (Przeczytany 2482 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
BURUNDI Gishubi - JAVA COFFEE
« dnia: 25 Czerwiec 2017, 14:31:35 »
burundi-gishubi.jpg
kraj: Burundi

lokalizacja: Gitwe Hill, Matongo Comune

gmina: Gishubi

producent: Ben & Kristy Carlson, Long Miles Coffee Project

młyn: LMCP Heza

odmiana: Red Bourbon

obróbka ziaren: Red Honey

wysokość: 1.850 - 2.057 m.n.p.m

Kawa dedykowana pod przelewy, jasno palona. Bardzo twarde ziarenka. Wyśmienita. Jedna z lepszych jakie było mi dane pić. Soczysta i owocowa - z posmakiem mango, miodu. Pozbawiona jakiejkolwiek, nawet lekkiej goryczki. Otworzyłem tuż po skończeniu DoubleShoota z Burundi, ta z Java moim zdaniem jeszcze smaczniejsza.
Wychodzi zawsze: Kalita, V60, Clever Dripper. Nawet robiona w polowych warunkach, ze zwykłego czajnika, bez pilnowania czasu czy temperatury. Jak dobre ziarno to ciężko popsuć.

Bardzo polecam. Polecam też samą palarnię Java (jedna z moich ulubionych mieszanek pod espresso Java 007), dość rzadko tu opisywana, a moim zdaniem zdecydowania polska czołówka.


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi