kraj: Burundi
lokalizacja: Gitwe Hill, Matongo Comune
gmina: Gishubi
producent: Ben & Kristy Carlson, Long Miles Coffee Project
młyn: LMCP Heza
odmiana: Red Bourbon
obróbka ziaren: Red Honey
wysokość: 1.850 - 2.057 m.n.p.m
Kawa dedykowana pod przelewy, jasno palona. Bardzo twarde ziarenka. Wyśmienita. Jedna z lepszych jakie było mi dane pić. Soczysta i owocowa - z posmakiem mango, miodu. Pozbawiona jakiejkolwiek, nawet lekkiej goryczki. Otworzyłem tuż po skończeniu DoubleShoota z Burundi, ta z Java moim zdaniem jeszcze smaczniejsza.
Wychodzi zawsze: Kalita, V60, Clever Dripper. Nawet robiona w polowych warunkach, ze zwykłego czajnika, bez pilnowania czasu czy temperatury. Jak dobre ziarno to ciężko popsuć.
Bardzo polecam. Polecam też samą palarnię Java (jedna z moich ulubionych mieszanek pod espresso Java 007), dość rzadko tu opisywana, a moim zdaniem zdecydowania polska czołówka.