Autor Wątek: Skąd się biorą tanie "kawy"  (Przeczytany 11321 razy)

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Skąd się biorą tanie "kawy"
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Listopad 2015, 20:58:45 »
9,40 to ewidentnie cena robusty niestety.
Świeże arabiki jakości Fine zaczynają się od 13 zł netto za kilogram.

A propos taniej kawy.
Duże firmy dostarczające zielona kawę, często sprzedają starą zieloną kawę, która po prostu im została gdzieś na magazynie, po specjalnych cenach.
Tu też można doszukiwać się tych tanich kaw.


Rafale, za 9.40 PLN trudno raczej dostać selekcjonowaną, "bezpieczną" robustę..Selekcjonowana robuta może być jakościowo lepsza od nie-selekcjonowanej arabiki. Arabiki z defektami fermentacyjnymi oraz kamieniami i patykami będą tańsze od selekcjonowanej, mytej robusty..ładnej, przebranej i bez obecności "ciał obcych"..

Widziałeś kiedyś kawy u znanego hurtownika z Gdyni :-)? To, co się tam odprawia wagonami do palarni przemysłowych zasili segment "tanich kaw mielonych". Jeśli ktoś raz zobaczy taką próbkę, więcej raczej "mielonki" nie kupi..

Cena kawy na giełdzie? :-) Mikrolotami z plantacji nie handluje się na giełdzie. Po ciekawsze kawy ustawiają się kolejki. Wiele napradę ciekawych plantacji sprzedaje swoje towary przez Nordic Aproach, bo Skandynawowie skłonni są płacić najwięcej za naprawdę dobre i ciekawe single.

« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2015, 21:00:58 wysłana przez Elka »

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Skąd się biorą tanie "kawy"
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Grudzień 2015, 17:29:48 »
kawa to jescze nic, poczytajcie sobie skład tanich przetworów mięsnych, tam to dopiero prawdziwy wachlarz pomysłów... :) Pewna firma za 11zł/kg proponuje kiełbasę, gdzie mięsa jest aż... 17%.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudzień 2015, 18:01:27 wysłana przez Greg. »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi