forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: pafcio0 w 04 Grudzień 2014, 18:06:31

Tytuł: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: pafcio0 w 04 Grudzień 2014, 18:06:31
Nowy gracz na rynku wchodzi może bez pompy marketingowej, ale z pompą smakową, bo dziś wypita w bydgoskim Landszafcie Kolumbia zaczarowała mnie wytrawnością i elegancją z lasem owoców w tle. Może nieco przyciężka, ale pewnie można to skorygować np grubszym zmieleniem. Do eksperymentów nabyłem też Kenię. Dałem Lubej ziarenka do powąchania "w ciemno" - bez wahania skonstatowała "Tim!". Podobieństwo do wypieków z Oslo nieprzypadkowe, w końcu "Norwegian roast". :) Aromat oszałamiający.

Stronę jeszcze mają w budowie, za paczuszkę dałem ok. 40zł
http://kawablog.gotpower.pl/audun-coffee-is-my-new-coffee-roastery-in-poland/ (http://kawablog.gotpower.pl/audun-coffee-is-my-new-coffee-roastery-in-poland/)
Szkoda, że na opakowanie brak jakiegokolwiek info po polsku oraz niewskazanie palarni (mniemam, że palą w Bydgoszczy).
(http://i.imgur.com/EIZOB9sl.jpg)

Nie mogę się doczekać espresso :)


(Post niekomercyjny, tylko dobrokawowo popularyzujący) ;)
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 04 Grudzień 2014, 18:40:58
 :ok: no popatrz- a ja dziś o nich słyszałem, i podobno ziarna do testów wysyłają  :diabelek:
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 04 Grudzień 2014, 19:14:58
A ja już dawno temu podałem namiary...
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: pafcio0 w 04 Grudzień 2014, 19:33:36
A ja już dawno temu podałem namiary...
A kawę piłeś? Bo ja tak :P
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 04 Grudzień 2014, 19:40:34
Pewnie, że tak ;).
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: pafcio0 w 04 Grudzień 2014, 19:54:39
:szampan:
Tak czy inaczej to mój mikołajkowy faworyt do wichtelnów, zwłaszcza że mój region ;)
Szkoda tylko, że opakowanie tego nie sugeruje.
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: pafcio0 w 17 Styczeń 2015, 01:47:15
Tytułowy Audun rozkręca sklep, http://auduncoffee.com/pl/, (http://auduncoffee.com/pl/,) co ciekawe nastawia się na eksport do Norwegii. Znając tamtejsze ceny (nie tylko kawa, ale i utrzymanie palarni i generalnie- życie) nie dziwię się .

 Z facebooka się wywiedziałem, że przez najbliższy tydzień jest 15% zniżki na kod  INTRO :)
Aktualnie w młynku soczysta Kolumbia, w dripie podeszła mi również Kolumbia, nawet bardziej niż Kenia.
Budżetowa Brazylia w wersji light roast specyficzna. Niby "mulista", ale orzeźwiająca, z nieśmiało przebijającym się kwaskiem. Goryczka zręcznie zabita baaardzo jasnym paleniem, a przy tym balans zachowany.
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: Poe w 24 Styczeń 2015, 13:29:03
Zapomniałem w sumie podesłać

http://popularcoffee.pl/zmielone-wypite-polska-audun-coffee-kenia-kianyaga/ (http://popularcoffee.pl/zmielone-wypite-polska-audun-coffee-kenia-kianyaga/)
oraz
http://popularcoffee.pl/audun-coffee-kolumbia-buesaco/ (http://popularcoffee.pl/audun-coffee-kolumbia-buesaco/)

Dwie recenzje dwóch kawek od Auduna.

W skrócie - bardzo pozytywne kawki. Obie. Czuć w tym skandynawię i dobry surowiec. Nic, tylko cieszyć się, że również taki typ kaw jest dostępny bez problemu na polskim rynku :)
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 23 Czerwiec 2015, 14:23:09
Jest co nieco o fiordach (http://natemat.pl/146097,porzucil-fiordy-i-przeniosl-sie-do-bydgoszczy-by-rozkochac-nas-w-kawie-wlasnie-zostal-mistrzem-swiata-w-jej-wypalaniu) o Bydgoszczy i o kawie :)
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 23 Czerwiec 2015, 15:04:51
Cytuj (zaznaczone)
Przeprowadził się do Polski, żeby zarazić nas miłością do świeżo mielonej kawy parzonej na norweski sposób i cuppingu.
Uwielbiam takie przedstawianie sprawy. :sciana:
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 23 Czerwiec 2015, 15:23:51
Jest też wersja romantyczna  :hihihi:
Cytuj (zaznaczone)
Norweg zapałał gorącym uczuciem do Polki. To też powód, dla którego swój kawowy biznes postanowił rozkręcić nie pośród skandynawskiego krajobrazu, ale na Kujawach - w Bydgoszczy

Tak czy siak - czego by nie napisano - można się z panią Dominiką (autorka artykułu) skontaktować i zaprosić do szerszego spojrzenia :P przez pryzmat naszej skromnej grupy  kawka
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: Smecik w 22 Sierpień 2015, 23:17:43
Audun uczył się wypalać kawę u Tima albo w Solberg&Hansen.
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: WS w 22 Sierpień 2015, 23:42:50
Audun uczył się wypalać kawę u Tima albo w Solberg&Hansen.
Pytasz czy stwierdzasz?
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: pawelradzio w 23 Sierpień 2015, 18:23:18
pokusiłem się o quasi-cupping i test kawy od auduna - Brazil Fazenda Raihna

quasi-cupping
woda: 150 g o temperaturze 93,4*C (+/- 0,1*C)
kawa: troszkę ponad 8 g (rhinowares na 11 kliku ;) ) wypalona 4 sierpnia (trochę późno się za to niestety zabrałem)

zapach: pieczone orzechy
smak: w pierwszej kolejności smak, jaki wyczuwam i raczej jest on dominujący to tytoń, potem czuję jakąś gorzką czekoladę i na końcu delikatne orzechy (może ziemne). W tle czuć delikatną kwasowość, której nie jestem w stanie niestety do niczego porównać ;)

Zgoła odmienny rezultat smakowy udało mi się osiągnąć w kawiarce. Wybijała się mocna kwasowość, porównywalna do Kenii (Coffelab Kenya Iyego Gatuba), którą miałem przyjemność pić (swoją drogą pierwsza "prawdziwa" kawa) i mniejsza gorycz. W V60 natomiast, czuć delikatne orzechy i gorzką czekoladę, co chyba mi bardziej odpowiada niż ten tytoń, który utrzymuje się w ustach.

Proszę nie bić jak piszę jakieś głupoty, ale nigdy jeszcze nie starałem się analizować tak mocno smaków, jakie pojawiają się w tym co piję ;)
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: WS w 23 Sierpień 2015, 18:29:56
Kawa dedykowana do espresso czy metod alternatywnych?
Próbowałeś obniżyć temperaturę parzenia w dripperze do np. 85°C?
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: pawelradzio w 23 Sierpień 2015, 18:32:05
Do alternatyw, wg. Coffeedesk nawet do dripa :) . W dripperze miałem zazwyczaj coś koło 83-85*C. W sumie ten opis do dripa może być lekko przekłamany, bo piłem go dziś rano, ale takie wrażenia "estetyczne" kojarzę.

Rano spróbuję zrobić ją w cieplejszej, ok. 90*C, wodzie.
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: WS w 23 Sierpień 2015, 20:26:03
Ciekawe, że w kawiarce ta kawa jest mocno kwaskowata. A drip Ci smakuje w porównaniu do innych ziarenek?
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: pawelradzio w 23 Sierpień 2015, 22:01:15
To nie tak, że z kawiarki mi nie smakuje. Szczerze powiedziawszy to nawet to lubię.

Z dripa wyszła mi dość lekka, mało wyrazista, ale to może kwestia zbyt niskiej temperatury, ale generalnie przyjemnie się z nią zaczyna dzień. Trudno mi się określić co do innych ziaren, bo miałem przyjemność spróbować tylko tę Kenię od Coffelab. Próbowałem jeszcze Kerugoya Kenia od Java Coffee (w kawiarni), ale szczerze powiedziawszy mi ta nie posmakowała, czułem taką goryczkę, która skutecznie utrudniała mi cieszenie się kwaskiem.

Teraz przeżyję "nalot" kawowy, bo nadciąga do mnie aero z kawą niespodzianką od coffeedesk i próbka tajemniczej kawy od Gregorio, to może będę miał większe spektrum możliwości oceny i się wtedy wypowiem :)
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: Metiu w 23 Sierpień 2015, 22:12:18
Próbowałeś obniżyć temperaturę parzenia w dripperze do np. 85°C?

85 st. w dripie to stanowczo za mało, zwłaszcza dla Brazylii. To niedoparzenie. Takie eksperymenty temperaturowe to raczej w aeropressie wychodzą dobrze.
Audunowe kawy wymagają dobrej i miękkiej wody - coś na wzór tych skandynawskich. :)
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: pawelradzio w 23 Sierpień 2015, 22:17:06
85 st. w dripie to stanowczo za mało, zwłaszcza dla Brazylii. To niedoparzenie. Takie eksperymenty temperaturowe to raczej w aeropressie wychodzą dobrze.
Audunowe kawy wymagają dobrej i miękkiej wody - coś na wzór tych skandynawskich. :)

No to już wiem dlaczego drip był taki jaki był. Miękka woda w Lublinie... nalejemy z butelki ;)
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 23 Sierpień 2015, 22:28:22
Brazylia raczej nie jest warta zachodu... Żadna temperatura ni woda tego nie zmieni.
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: WS w 23 Sierpień 2015, 22:34:30
85 st. w dripie to stanowczo za mało, zwłaszcza dla Brazylii. To niedoparzenie.
Ryzykowne jeżeli przy ponad 90°C wali z niej tytoniem.
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: Metiu w 23 Sierpień 2015, 22:52:04
Skąd taka ironia ? Chciałem pomóc, czym Ci zaszkodziłem ?  ;) (edit) Widzę że WS edytowałeś post.

Być może ten typ tak ma, a może jest jakiś defekt. Swoją poradę wyraziłem na podstawie swojego doświadczenia i doświadczenia innych - także tych, którzy na kawie od Auduna pracują na co dzień. Po za tym kierowałem się tym co napisał pawelradzio "dość lekka, mało wyrazista".
Smaki papieru, trawy lub tytoniu czasem biorą się z niedoparzenia - kawa jest płaska i to jedyne smaki jakie się przebijają. A czasem nic kawie nie pomoże i jest jak mówi Antonio.
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: WS w 23 Sierpień 2015, 23:26:49
A coś Ty taki delikatny.
W porównaniu do Kenii Brazylia na pewno nie będzie wyrazista. Chociaż trafiły mi się stamtąd rewelacyjne ziarenka, super słodkie i kremowo - czekoladowe. Ale trudno je porównywać, które są lepsze, bo dwa różne światy. O tej kawie Auduna słyszałem nieco inne opinie, dlatego pytałem o stopień palenia. W dripowej wersji nie powinno być tytoniu.
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: pawelradzio w 24 Sierpień 2015, 07:20:58
Live-streaming
V60
woda: 90,5*C
kawa: 12 g
czas: 3:00

zapach: czekolada i nuty orzechowe
smak: pierwsze skojarzenie - ciemna czekolada, ale broń Boże żadna bardzo gorzka. Dalej jakieś orzechy, nie jestem w stanie odtworzyć smaku na 100%, ale pokusiłbym się na smak orzecha brazylijskiego. No i delikatna, przyjemna kwasowość. Nie jest to na pewno kawa, która atakuje mnie tymi smakami, są raczej stonowane i miłe dla kubków smakowych.

Możliwe, że po prostu "ten typ tak ma", czyli kawa z Brazylii i muszę spróbować jeszcze jakiejś innej. No bo jak powiedział WS, to dwa inne światy i może po Kenii, czego innego oczekiwałem.
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: joonecky w 24 Sierpień 2015, 10:25:16
Antonio ma rację - tych kaw z Brazylii nie ma jak uratować są po prostu nudne i nie dadzą doznań dla prawdziwego kawowego odkrywcy-futurysty :D

Wysłane z mojego IdeaTab S6000-H przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 24 Sierpień 2015, 20:34:05
Może i nudna, ale jest i orzeźwiająca, przyjemnie kwaskowa, kakao i orzech też są. A ten tytoń to bardziej jak fajkowy, czy jak stara popielniczka?
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: pawelradzio w 24 Sierpień 2015, 22:09:50
Raczej, na szczęście, coś fajkowego. Jakby to była popielniczka to bym chyba nie przetrwał ;)

edit. to zdecydowanie był smak, jaki zostawiają w ustach cygara!
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: WS w 24 Sierpień 2015, 22:36:56
Myślę, że Brazil Rainha lepsza będzie z aeropressu niż z drippera. Przynajmniej ja bym jej nie przelewał.
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 24 Sierpień 2015, 23:03:14
Raczej, na szczęście, coś fajkowego. Jakby to była popielniczka to bym chyba nie przetrwał ;)
To ja bym obstawiał poprawne zaparzenie, w sensie, że bez większych błędów, na ktore można by się powołać?

Możesz sprawdzić w aeoro, czy w innych proporcjach, czy parametrach.
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: pawelradzio w 25 Sierpień 2015, 00:36:33
Jutro będę miał aero to sprawdzę. Tak jak rano pisałem, przy temperaturze ok 90*C drip nie miał tego tytoniowego smaku. Niemniej jednak jeszcze odrobinę mi jej zostało to poprobuje inne możliwości.
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: pawelradzio w 25 Sierpień 2015, 18:03:34
Z aeropressu dużo lepsza! Przyjemna goryczka, wyraźna czekolada i coś jakby orzechy. A do tego przyjemna kwaskowatość.
Zdecydowanie najlepsza kawa ze wszystkich metod, które próbowałem (moka, v60, aero + cupping).
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: WS w 25 Sierpień 2015, 21:32:37
Z Twojego opisu wynika, jakby to były ziarenka przeznaczone na espresso. Przy jakiejś okazji wezmę dwie wersje tej Brazylii i porównam.
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: flexooo w 15 Grudzień 2015, 15:28:14
Mój przypadkowy pobyt w Bydgoszczy chciałem zwieńczyć wizytą u Audun'a. Niestety drzwi były zamknięte, ale na nich karteczka:
(http://images.tapatalk-cdn.com/15/12/15/e7e034893ae78c51f48358fc3f9d5742.jpg)

Odwiedziłem proponowany Landschaft i zakupiłem trochę kawek z wystawy, wypiłem pyszne doppio i do tego kawałek ciasta.

Chciałem jeszcze przy okazji zakupić Cube i kolejnego dnia odwiedziłem Bą Bą, ale tam Cuba była tylko w automacie... Rekompensatą okazały się praliny, które szczerze polecam :)

Wróciłem z Rwanda Nyaruzina, Julekaffe  Espresso i Kayanza Espresso :)
Będzie co pić w najbliższym czasie :)
Tytuł: Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
Wiadomość wysłana przez: manfred w 15 Grudzień 2015, 15:35:27
Zazdroszczę też bym chciał ich odwiedzić ale ni jak mi po drodze tam.