Autor Wątek: La Cimbali spienianie mleka  (Przeczytany 2170 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Cimbali spienianie mleka
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Kwiecień 2021, 18:57:34 »
Jest tu chyba 1 bojler, sterowany presostatem. Raczej odkręcasz i w ten sposób zwiększasz ciśnienie w bojlerze. Temperaturę zaparzania reguluje się tutaj jeszcze bardziej analogowo... Zerknij na manometr -- co wskazuje? To ten kolorowy wskaźnik na froncie obudowy.

Offline r.pytel Mężczyzna

  • Wiadomości: 85
  • Ekspres: La Cimbali m32 Bistro, m31 Bistro,
  • Młynek: Żółta Eureka Mignon :-) Cunill Marfil, Baratza Sette 270,
Odp: La Cimbali spienianie mleka
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Kwiecień 2021, 11:21:38 »
Ok, już wiem coś więcej, ale nadal wiem, że nie wiem  ;) A wiec tak, podkręciłem ciśnienie i manometr wskazuje nie całe 16,6 a wskaźnik jest na końcu zielonego pola zaraz praktycznie przed początkiem czerwonego. Efekt: niezauważalny dla mnie w kontekście pary oczywiście (dokręcenie sprężynki zwiększa ciśnienie). W bojlerze na śrubie podkręciłem temperaturę i teraz moje pytania: Jaka powinna być temperatura przy:
1. wylocie z grupy,
2. wylocie gorącej wody,
3. wylocie pary
Z tego co zauważyłem podczas puszczanie pary, to dużo wody zostaje w dzbanku i szybko się napełnia wodą, ( tak jakby mniej pary w parze) oraz mocno pryska woda podczas puszczania pary. I jeszcze jedno, to przy puszczaniu pary nie od razu leci właśnie para tylko najpierw woda.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi