forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: r.pytel w 16 Kwiecień 2021, 11:21:58
-
Dzień Dobry :D
Mam kłopot a właściwie to nie wiem co się dzieje, ale nie jestem w stanie na moim La Cimbali M32 Bistro spienić mleka. Dysza chodzi, para leci, ale tylko podgrzewa mleko a nie spienia go. W moim poprzednim Rancilio Silvia nie miałem takiego kłopotu i spieniałem mleko bez problemu a tutaj udaje mi się tylko podgrzać i zagotować mleko a nie spienić. I moje pytanie w związku z tym jest następujące: czy ma ktoś taki ekspres i mógłby podesłać filmik jak działa dysza albo miał już kontakt z takim problemem? A może wie ktoś jak rozwiązać ten problem.
Nie piszę, że jestem mistrzem spieniania mleka ;) ale nie miałem z tym jakiegoś większego problemu do tej pory. Nie sądzę również, żeby była to kwestia samego mleka lub dzbanka do spieniania. Kiedyś już próbowałem kilku rodzajów mleka i mam kilka dzbanków do spieniania więc to racze nie to... może ciśnienie lub dysza?
Ktoś, coś w temacie?
-
Wszystkie otwory w dyszy drożne ? jeśli para jest nie ma bata musi pienić :)
-
Może za głęboko do mleka wkładasz dyszę i wtenczas tylko podgrzewa?
-
A może para jest na tyle wilgotna że dodaje wody zamiast pary.
-
Daj fotkę -- jak wygląda dysza i parorurka? Ile otworków jest w dyszy? Odkręcasz kurek na full?
-
Tak wyglada dysza...
-
W tym ekspresie nie ma możliwości regulacji na pokrętle, bo jest przycisk którym się włącza lub wyłącza parę... postaram sie udostepnic filmik jak działa dysza, ale nie wiem czy mi się uda.
-
A może para jest na tyle wilgotna że dodaje wody zamiast pary.
Coś z tym może być na rzeczy
-
A może para jest na tyle wilgotna że dodaje wody zamiast pary.
Coś z tym może być na rzeczy
tutaj powinien byc filmik:https://www.dropbox.com/s/u7i7y4f7qfs3l8p/IMG_4645.MOV?dl=0
-
Teoretycznie to bardzo fajny patent, ale strumień pary wygląda na słaby. Sprawdziłbym elektrozawór -- może trzeba go oczyścić, bardziej udrożnić.
-
No właśnie jak napisałeś, to też zwróciłem na to uwagę... Popatrzę na ten elektrozawór i dam znać o wynikach, dziękuję :D
-
Teoretycznie to bardzo fajny patent, ale strumień pary wygląda na słaby. Sprawdziłbym elektrozawór -- może trzeba go oczyścić, bardziej udrożnić.
No niestety to nie to. Rozkręciłem zawór, przeczyściłem i nadal tak samo. Po prostu nie "produkuje prawidłowej" pary. Czy ktoś ma może jakieś pomysły co to może być?
-
Zatem zwiększ ciśnienie, wymień dyszę.
-
Kiedyś opisywałem podobny problem tylko na innym ekspresie. Sprawdz połączenie parorurki z ekspresem. Może nakrętka czy cokolwiek tam jest, nie jest dobrze dokręcone/jest przetarte i dostaje się tam lewe powietrze. Znajomy miał ten problem w White Eagle i zmiana i uszczelnienie nakrętki pomogła.
-
Zatem zwiększ ciśnienie, wymień dyszę.
Hmmmm... i z tym mam właśnie niejaki kłopot, bo nie wiem po prostu jak to zrobić. To znaczy wiem gdzie się to robi ale nie jestem pewien, czy dokręcanie = zwiększanie ciśnienia? I jeszcze chciałem zwiększyć temperaturę, ale tego to już nie wiem gdzie się zwiększa i nie wiem, czy zwiększenie temperatury nie wpłynie na ogólne zwiększenie temperatury w ekspresie? Nie wiem, czy jest osobna regulacja temperatury dla pary w tym ekspresie?
A co do "lewego powietrza" to właśnie biorę się za rozkręcanie rurki od pary. Może to też pomoże.
-
Jest tu chyba 1 bojler, sterowany presostatem. Raczej odkręcasz i w ten sposób zwiększasz ciśnienie w bojlerze. Temperaturę zaparzania reguluje się tutaj jeszcze bardziej analogowo... Zerknij na manometr -- co wskazuje? To ten kolorowy wskaźnik na froncie obudowy.
-
Ok, już wiem coś więcej, ale nadal wiem, że nie wiem ;) A wiec tak, podkręciłem ciśnienie i manometr wskazuje nie całe 16,6 a wskaźnik jest na końcu zielonego pola zaraz praktycznie przed początkiem czerwonego. Efekt: niezauważalny dla mnie w kontekście pary oczywiście (dokręcenie sprężynki zwiększa ciśnienie). W bojlerze na śrubie podkręciłem temperaturę i teraz moje pytania: Jaka powinna być temperatura przy:
1. wylocie z grupy,
2. wylocie gorącej wody,
3. wylocie pary
Z tego co zauważyłem podczas puszczanie pary, to dużo wody zostaje w dzbanku i szybko się napełnia wodą, ( tak jakby mniej pary w parze) oraz mocno pryska woda podczas puszczania pary. I jeszcze jedno, to przy puszczaniu pary nie od razu leci właśnie para tylko najpierw woda.