Litości ! To jest dopiero bełkot ! Bez żadnego uzasadnienia.
Na zdrowy rozum - jeśli chcesz zmienić temperaturę z 98 st. C na 88 st. C to jak szybko to możesz uzyskać w ekspresie jednobojlerowym lub z HX ? W jednobojlerowym jeśli chcesz szybko uzyskać zmianę to musisz spuścić wodę z bojlera o pojemności np. 0,5 l tyle aż dopływająca zimna woda spowoduje spadek zmieszanej wody do temperatury poniżej 88 st. Następnie musi się ona dogrzać do temperatury zadanej 88 st. C. W ekspresie z HX jeśli on posiada PID to PID pokazuje temperaturę wody w bojlerze a nie tej przepływającej przez wymiennik ciepła. Jeśli w grupę nie jest wpięty termometr to na dobrą sprawę nigdy nie wiadomo w jakiej temperaturze przebiega ekstrakcja kawy. Możemy jedynie sugerować się wypływem wody i parą przy tym wypływie.
W ekspresie z termoblokiem w rurce ze stali nierdzewnej mieści się zaledwie 12 ml wody. Zmieniasz temperaturę na niższą, spuszczasz z grupy te 12 ml wody (tj. do momentu spadku temperatury na wyświetlaczu poniżej zadanej), obserwujesz wskazania na wyświetlaczu PID i gdy pojawi się na stałe zadana temperatura 88 st. C wykonujesz już espresso. Jest to najszybsza i najdokładniejsza z ww. zmiana temperatury w dół.
Sam stwierdzasz, że ekspertem nie jesteś. A ja się pytam po co komu w domu ekspres gastronomiczny skoro lepszy efekt może uzyskać na tańszym ekspresie z linii HOME ?
Idąc jednak Twoim tokiem myślenia to można koledze jeszcze bardziej zamotać w głowie. Ekspresów 1GR z podłączeniem do wody lub z własnym zbiornikiem jest dużo więcej niż dwa wyżej wymienione. Ale nie sądzę aby do sporządzania wyłącznie espresso, nawet w ilości 15 dziennie potrzebny był sprzęt gastro.
@domaraj Abyśmy nie łapali się więcej za głowę to napisz jaki masz maksymalny budżet, na jakich parametrach ekspresu Ci najbardziej zależy, czy masz możliwość lub czy chcesz ekspres podłączać do wody bieżącej itp. Ekspres z pompą rotacyjną i z podłączeniem do wody bieżącej będzie już niestety w pobliżu Twojej górnej kwoty (ok. 8k). I będzie to ekspres z HX co nie jest najlepszym rozwiązaniem do wykonywania wyłącznie espresso. Z drugiej strony jeśli nie wykonujesz wcale spieniania mleka to nie jest Ci potrzebny ani ekspres HX ani też 2B. A takie ekspresy najczęściej są z pompą rotacyjną. Pozostaje Ci więc raczej wybór między ekspresami jednobojlerowymi (najlepiej aby bojler był umieszczony nad grupą kawową, izolowany termicznie i sterowany przez PID) a ekspresami z termoblokami (także izolowanymi termicznie, umieszczonymi nad grupą kawową i ze sterowaniem PID).