Po co? Dobre pytanie!
Po co komuś szybko zmienić temperaturę z 98 na 98 st.? No po co? Bo kawa z 98 była niesmaczna i on natychmiast musi tą temperaturę zmienić? (Bo akurat nagle wydedukował, że ten 1 st jest właśnie przyczyną?)
Owszem, zmieniłem temperaturę fabrycznie ustawioną w moim ekspresie, ale od pół roku jej nie ruszyłem. Jakbym miał potrzebę ja znowu zmienić, to dam ekspresowi kilka minut żeby to zrobił, bo nawet w najlepszym ekspresie dotychczas wyprodukowanym nie będę miał pewności, (gdybm nawet miał taką potrzebę
) że po kilku sekundach ta woda ma już zadaną temperaturę.
Tak że argument o "szybkości zmiany temperatury zaparzania" jest myślę kluczowy przy wyborze ekspresu na kilka następnych lat
.
Nikt tu jeszcze - może poza samym pytającym - nie wspominał o ekspresach gastronomicznych. Na pewno zaproponowane przeze mnie La Spaziale do takich nie należą, więc nie wiem Janusz do czego pijesz?
Niewątpilwie kolega domaraj jest poważnym użytkownikiem ekspresu i zasługuje na dobry, solidny model, a jakieś badziewie z cienką blachą
.
Myślę, że niezależnie nawet co ostatecznie kupi sam zainteresowany, jest to dobra okazja do wspólnego poszukania "najlepszego ekspresu wyłącznie do espresso". Sam byłbym bardzo zainteresowany Waszymi propozycjami. Jakby ktoś chciał podać ekspres dźwigniowy, to musi też obok niego podać swój tym w klasie ekspresów "niedźwigniowych"
.
Zapraszam do podawania swoich faworytów.
P.S. Ten zegarek tom517 to uzywasz jako stoper, czy przykleiłeś go tam "dla efektu"?