Autor Wątek: Kupno następcy Simonelli oscar II  (Przeczytany 2268 razy)

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 480
Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Sierpień 2022, 13:44:42 »
MY WAY - IZZO ALEX Leva oraz VALEXIA Leva
to byłby bardzo dobre tylko budżet  nie ten.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Sierpień 2022, 13:54:22 »
Wiem - dlatego napisałem "jeśli fundusz na to pozwala". Ale wiele razy już widziałem jak ktoś do nas wchodził z zamiarem kupienia ekspresu BASIC czy też DREAM ZERO a wychodził z DUO PID. Niekiedy kupując na raty... ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline popcorn

  • Wiadomości: 350
  • Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Sierpień 2022, 13:54:52 »
Po co? Dobre pytanie!

Po co komuś szybko zmienić temperaturę z 98 na 98 st.? No po co? Bo kawa z 98 była niesmaczna i on natychmiast musi tą temperaturę zmienić? (Bo akurat nagle wydedukował, że ten 1 st jest właśnie przyczyną?)
Owszem, zmieniłem temperaturę fabrycznie ustawioną w moim ekspresie, ale od pół roku jej nie ruszyłem. Jakbym miał potrzebę ja znowu zmienić, to dam ekspresowi kilka minut żeby to zrobił, bo nawet w najlepszym ekspresie dotychczas wyprodukowanym nie będę miał pewności, (gdybm nawet miał taką potrzebę ::)) że po kilku sekundach ta woda ma już zadaną temperaturę.
Tak że argument o "szybkości zmiany temperatury zaparzania" jest myślę kluczowy przy wyborze ekspresu na kilka następnych lat :brawa:.

Nikt tu jeszcze - może poza samym pytającym - nie wspominał o ekspresach gastronomicznych. Na pewno zaproponowane przeze mnie La Spaziale do takich nie należą, więc nie wiem Janusz do czego pijesz?

Niewątpilwie kolega domaraj jest poważnym użytkownikiem ekspresu i zasługuje na dobry, solidny model, a jakieś badziewie z cienką blachą ;).
Myślę, że niezależnie nawet co ostatecznie kupi sam zainteresowany, jest to dobra okazja do wspólnego poszukania "najlepszego ekspresu wyłącznie do espresso". Sam byłbym bardzo zainteresowany Waszymi propozycjami. Jakby ktoś chciał podać ekspres dźwigniowy, to musi też obok niego podać swój tym w klasie ekspresów "niedźwigniowych" ;).
Zapraszam do podawania swoich faworytów.

P.S. Ten zegarek tom517 to uzywasz jako stoper, czy przykleiłeś go tam "dla efektu"? :) :ok:
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Sierpień 2022, 14:04:55 »
Podawałem jako przykład zmianę temperatury z 98 st. C na 88 st. C a nie o jeden stopień.
Po co ? A po co jest PID ?
Po to aby poprzez zmianę temperatury ekstrakcji kawy dostosować daną kawę / mieszankę do własnych upodobań smakowych. Po to aby przy kawie o dużej kwasowości zbić tę kwasowość poprzez podwyższenie temperatury a przy kawie gorzkiej i cierpkiej w smaku wydobyć z niej nieco kwasowości, zrobić ją bardziej delikatną, łagodną. Słowem - dostosować do siebie.

A dlaczego szybkość zmiany temperatury ma znaczenie?
Ano po to aby samemu stwierdzić jak ta sama kawa może inaczej smakować. Po godzinie nie będziesz już pamiętał smaku poprzednio wypitej filiżanki kawy. Pijesz jedną, przepłukujesz jamę ustną wodą i degustujesz następną w zmienionej temperaturze. A masz gości - robisz dla siebie w 98 st. C a goście wolą łagodniejszą, z odczuwalną kwasowością i za moment serwujesz im tą samą kawę w zmienionej temperaturze lub zmieniasz kawą na inną (mając młynek SD jest to proste) i serwujesz ją w najlepszej temperaturze dla tej kawy.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline popcorn

  • Wiadomości: 350
  • Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Sierpień 2022, 14:18:15 »
Aha! To muszę przyznać, że nie patrzyłem na to w ten sposób. Temperatura zaparzania jest u mnie daleko, daleko na liście zmiennych w parzeniu espresso, a może powinienem to zmienić i się temu bliżej przyjrzeć?
Może poeksperymentuję więcej z tą temperaturą, bo ja ją raz ustawiłem i jestem zadowolony.
Dzięki Janusz! :ok:
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 480
Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Sierpień 2022, 14:25:26 »
Nikt tu jeszcze - może poza samym pytającym - nie wspominał o ekspresach gastronomicznych. Na pewno zaproponowane przeze mnie La Spaziale do takich nie należą,
Speziale jest ekspresem gastronomicznym, podobnie jak NS Oscar, tylko z niewielkim obłożeniem, kilkanaście kaw dziennie spokojnie.
Trudno coś polecać z nie dźwigni jak koledze posypał się Oscar.
Dobrze by było usłyszeć co było nie tak z tym Oscarem, może łatwiej  by było coś doradzić
Ekspresy się serwisuje, czy lepiej to ujmując przegląda we własnym zakresie, to nie są sprzęty, które się postawi na blacie i dwa lata mają działać bez zaglądania. Szczególnie te z pompami, bacflush, hx jakość wody itp. Jak się to tego dołożt e61, jeszcze  profilowanie to jest sporo zabawy z czyszczeniem, smarowaniem itp. bez tego sprzęt szybko wymięka.
La Speziale też ma sporo elektroniki.
Duże dźiwgnie typu bosco są megadoporne na brak serwisu, praktycznie można to zrobić samemu raz na rok, na pół roku w zależności od obłożenia.

Temperatura ma kluczowe znaczenie, ale nie jest tak jak pisze Janusz, że dla siebie kwas, a dla gości gorycz, kawa to nie kameleon, ma swój sweet spot z właściwą temperaturą.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2022, 14:29:08 wysłana przez Jozin von Bazin »

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Sierpień 2022, 14:36:27 »
Temperatura ma kluczowe znaczenie, ale nie jest tak jak pisze Janusz, że dla siebie kwas, a dla gości gorycz, kawa to nie kameleon, ma swój sweet spot z właściwą temperaturą.

Otóż to - dobrze napisałeś "z właściwą temperaturą". Na opakowaniach niektórych kaw palarnie podają sugerowane temperatury ekstrakcji kawy. Ale mimo to każdy ma nieco inne kubki smakowe i inaczej odczuwa smaki. Ja przez wiele lat pracowałem z winami i wierz mi - coś wiem na ten temat. Z kawą jest podobnie. Przyjedź do nas na degustację to Ci pokażemy że kawa może się zachowywać jak kameleon.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 480
Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Sierpień 2022, 14:50:02 »
Przyjedź do nas na degustację to Ci pokażemy że kawa może się zachowywać jak kameleon.
Dzięki za zaproszenie. Wyraziłem się precyzyjnie i zdania nie zmieniam, ma swój sweet spot, oczywiście, że w granicach będzie się zmieniał smak, plus minus z temperaturą, ale jest temperatura w której ta kawa dla wprawionych kawoszów będzie najlepsza.  To jest piękne, tajemnicze w tej zabawie w espresso, że jest ten środek w który warto celować. Jeżdżenia z temperaturą po jednej kawie tak żeby zadowolić dwóch różnych odbiorców jest delikatnie mówiąc niemądre. Kawa będzie niesmaczna dla obydwu. Są uśrednione temperatury, które zadowolą każdego, kiedyś był przecież ekspresy bez pid, ba nadal są i kawa smakuje. Trochę temat rzeka...

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Sierpień 2022, 15:02:14 »
Zgadza się. Najlepsza - dla większości. Ale te uśrednione kawy to była gastronomia. W tej chwili już też to nie jest aktualne. Wiele lokali stosuje obecnie różne kawy i do tego osobne młynki do każdej kawy. Ekspres 2GR oraz 3GR z inną temperaturą ustawioną na każdej grupie kawowej. Jak myślisz - po co ?
Moim zdaniem po to właśnie aby zadowolić zmieniające się gusty klientów. Mających często w domach ekspresy umożliwiające właśnie "zabawę" z temperaturą i kawą. Często lepszej jakości niż te w lokalach gastronomicznych.
Fakt - temat rzeka.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 480
Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Sierpień 2022, 15:13:14 »
A masz gości - robisz dla siebie w 98 st. C a goście wolą łagodniejszą, z odczuwalną kwasowością i za moment serwujesz im tą samą kawę w zmienionej temperaturze lub zmieniasz
To jest bez sensu i do tego się odnosiłem,
To, że są różne gusta jest oczywiste, ale różne gusta dla przeciętnego kawosza, właściwie jeden gust, słodko i gorzko, łagodnie, jakiś mix tego.
Dwie temperatury na dwóch grupach są dla dwóch kaw, nie do "jeżdżenia" temperaturami po jednej kawie.
Często ta druga kawa jest ciemno palona "pod publikę" , albo jakaś słodsza Brazylia, generalnie masówka
Do zabawy z temperaturą trzeba wprawionego języka i grubego portfela :)
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2022, 15:15:32 wysłana przez Jozin von Bazin »

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Sierpień 2022, 15:24:28 »
Nie zgodzę się w kwestii "grubego portfela" do zabawy z temperaturą przy jednej kawie.
"Gruby portfel" to jest potrzebny do zakupów wielu, różnych kaw od tego samego albo od różnych dostawców.
Zabawa z temperaturą, stosowanie dwóch różnych temperatur na dwóch grupach kawowych przy tej samej kawie to jest właśnie odwrotnie - można uzyskać inny smak kawy bez wydawania pieniędzy na różne gatunki. Taki inny sposób zamiast kupowania słodszej Brazylii.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5308
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2022, 19:25:07 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《


Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5308
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Sierpień 2022, 19:56:49 »
Hx i pompa, ma się co puść.
Tak, ale cena jest w ramach budżetu. Profitec  bardzo mi się podoba: pożyczyłbym 3k do ośmiu tysięcy i kupiłbym. Pomyśleli nawet o miedzianym bojlerze. Szpecący wyświetlacz PIDa schowany  :brawa:
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2022, 20:29:46 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Sierpień 2022, 00:55:29 »
Temperatura zaparzania jest u mnie daleko, daleko na liście zmiennych w parzeniu espresso, a może powinienem to zmienić i się temu bliżej przyjrzeć?

 Oj chyba tak.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi