forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: domaraj w 10 Sierpień 2022, 21:41:24

Tytuł: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: domaraj w 10 Sierpień 2022, 21:41:24
Witam!
Po 4 latach użytkowania jw chcę w końcu kupić coś podobnego lub pòłkę wyżej . Niestety od poczàtku , pomimo dobrej kawy , simonelli spędził pòł życia w naprawach . Stad absolutnie nie biorę pod uwagę tej marki . Jeżeli bylibyście uprzejmi coś zasugerować byłbym bardzo wdzięczny . Technicznie rzecz biorac robie tylko espresso ok10-15 dziennie w domu . Z gòry dziękuję . Przegladałem oczywiście ofertę rynkowa ale jako neofita jeste, bezbronny . Nie mam nic przecwko sprzętowi z drugiej ręki .( przegladałem nawet dwugrupowe ekspressy po likwidacjach punktòw gastronom. ( budżet 4-8kplz najchętniej.
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 10 Sierpień 2022, 21:44:44
robie tylko espresso ok10-15 dziennie w domu
Niezły wynik :wow2:

Jeśli czas nagrzewania Ci nie straszny, a oglądasz się za gastro, to proponuję moją classikę, ponad 3 lata bez awarii. Ekspres będzie chodził non stop, czy będziesz wyłączał?

Miałeś HX-a, to może ten:

https://m.olx.pl/d/oferta/ekspres-kolbowy-quick-mill-aquila-0985new-CID99-IDQ7eBp.html

Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 10 Sierpień 2022, 22:17:21
Ekspres dobry ale za te pieniądze to można już kupić nowy.
Mam np. od ręki ekspres BELLEZZA Chiara Leva. W niższej cenie. Z PID, shot timerem i preinfuzją. Do robienia tylko espresso bardzo dobry ekspres.
Jeśli natomiast chcesz coś innego to ASCASO UNO PID. Cena podobna jak Chiara. Możliwości ustawień i wykorzystania portafiltra jeszcze większe.
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: skansen w 10 Sierpień 2022, 23:13:13
Niestety od poczàtku , pomimo dobrej kawy , simonelli spędził pòł życia w naprawach .
Jesteś pewien, że nie zaszkodziła mu nieodpowiednia, np. twarda woda?
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: ROSS JB w 10 Sierpień 2022, 23:19:42
Jeśli czas nagrzewania Ci nie straszny, a oglądasz się za gastro, to proponuję moją classikę, ponad 3 lata bez awarii.

Albo Isomac Zaffiro (SB) 12 lat bez awarii.  :taniec:
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: domaraj w 11 Sierpień 2022, 08:01:29
Woda była odpowiednia . Dbałem o szczegòły eksploatacyjne . Ekspres był włáczany rano i wyláczany wieczorem . Może to tip przy wyborze , bo robimy kawy rano i potem dopiero od 12-13 godziny ponownie .
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 11 Sierpień 2022, 08:55:42
Albo Isomac Zaffiro (SB) 12 lat bez awarii. 
👍

@domaraj
Przy ekspresie włączonym przez kilkanaście godzin dziennie, to poszedłbym w gastro albo amatorskie z jak najmniejszą ilością elektroniki.
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: Jozin von Bazin w 11 Sierpień 2022, 09:29:29
Hmm, dziwna sprawa z tym NS. Mój dwa lata śmigał bez żadnej awarii. W sumie ten NS jest zaprojektowany komercyjnie. Zastanawiam się co się tam mogło psuć bo nie za bardzo jest co przy właściwej eksploatacji. Jest ta elektronika sterująca, to się może psuć.
Generalnie w większości ekspresów domowych nie jest właściwe zalecane trzymanie ich cały czas pod prądem. Oscar z zimnego startu gotowy jest do pracy w 30min, załączany w ciągu dnia potrzebuje kilkunastu minut bo bojler trzyma ciepło. Przy ciągłym podłączeniu do prądu obrywa właśnie elektronika, żaden Profitec, ECM, Bezzera, Rocket i inne składaki nie wytrzyma takiego traktowania.

Z "domowego" gastro to jeszcze może być La Spaziale.

albo pójść w minimalizm i jakaś dźwignia bez pompy, tyko z grzałką żeby się nie miało co psuć  :)

Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: domaraj w 11 Sierpień 2022, 11:17:00
Oczywiscie pół godziny zawsze na rozruch dawalem . Bardzo serdeczna prośba -proszę o szczegòły modeli z nazwá modelu . Nic mi nie mówiá niestety nazwy firm i range modeli poszczególnych . Jestem maniakiem kawy , wypijam 15 espresso dziennie . Nie cierpię innej formy ( przelewów itd) . Stád naj informacja dla mnie -chłopie weź pod uwagę te 4 modele . Wybierz najładniejszy . Wybór zerojedynkowy ,wiedz , jest obarczony marginesem błędu , ale te 4 ekspresy sā solidne , w miarę niezawodne i proste konstrukcyjnie ( ew wybierz gastro to i to ) . Albo wez ktoryś z tych 3 ale włāczaj 3-4 razy dziennie bo inaczej nie wytrzyma .I JA SIĘ ZASTOSUJE !:)))))
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 11 Sierpień 2022, 11:45:10
Zgodnie z życzeniem poniżej zamieszczam sześć propozycji. Aby nie zaśmiecać wątku długimi tekstami propozycje te podaję w formie linków do sklepu z opisami.
A. Ekspresy z bojlerami ze stali nierdzewnej.
1. Marka BELLEZZA model Chiara Leva, bojler o poj. 2 litrów (izolowany termicznie) z wymiennikiem ciepła HX - dostępna od ręki. Link do opisu:

https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-bellezza-chiara-leva-10429.html (https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-bellezza-chiara-leva-10429.html)

2. Marka BELLEZZA model Bellona White, dwa bojlery - kawowy o pojemności 0,5 l i parowy o poj. 1 l, sterowane przez PID - dostępna od ręki. Link do opisu:

https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-bellezza-bellona-bialy-10437.html (https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-bellezza-bellona-bialy-10437.html)

3. Marka BELLEZZA model Bellona Black, dwa bojlery - kawowy o pojemności 0,5 l i parowy o poj. 1 l, sterowane przez PID - dostępna po 23.08. Link do opisu:

https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-bellezza-bellona-czarny-10436.html (https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-bellezza-bellona-czarny-10436.html)

B. Ekspresy z termoblokami.
4. Marka ASCASO model UNO PID Black & Wood, termoblok sterowany przez PID z preinfuzją i shot timerem - dostępny od ręki. Link do opisu:

https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-uno-pid-black-wood-9931.html (https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-uno-pid-black-wood-9931.html)

5. Marka ASCASO model UNO PID Shine & Wood, termoblok sterowany przez PID z preinfuzją i shot timerem - dostępny od ręki. Link do opisu:

https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-uno-pid-inox-wood-9932.html (https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-uno-pid-inox-wood-9932.html)

6. Marka ASCASO model UNO PID White & Wood, termoblok sterowany przez PID z preinfuzją i shot timerem - dostępny po 23.08. Link do opisu:

https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-steel-uno-prof-pid-white-9930.html (https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-steel-uno-prof-pid-white-9930.html)

Możesz włączać i wyłączać ile razy dziennie Ci się spodoba. Ekspresy z termoblokami szybko się nagrzewają i szybko reagują na zmianę parametrów tj. np. na zmianę zadanej temperatury w celu uzyskania jak najlepszego smaku espresso dla danej osoby.
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: skansen w 11 Sierpień 2022, 12:02:40
Ekspres był włáczany rano i wyláczany wieczorem . Może to tip przy wyborze , bo robimy kawy rano i potem dopiero od 12-13 godziny ponownie .
Sporo ludzi, zwłaszcza w ostatnim czasie używa ekspresu cały dzień, od rana do wieczora i nic złego się z ich ekspresami nie dzieje. Jeśli na 100% wykluczasz wodę, to może problem jest z parametrami sieci zasilającej. Zbyt wysokie napięcie nie robi dobrze nie tylko elektronice ale również grzałce...
Nie zaszkodzi jeśli będziesz wyłączać ekspres po porannej kawy i włączać ponownie w południe.

Oczywiscie pół godziny zawsze na rozruch dawalem . Bardzo serdeczna prośba -proszę o szczegòły modeli z nazwá modelu . Nic mi nie mówiá niestety nazwy firm i range modeli poszczególnych . Jestem maniakiem kawy , wypijam 15 espresso dziennie . Nie cierpię innej formy ( przelewów itd) . Stád naj informacja dla mnie -chłopie weź pod uwagę te 4 modele . Wybierz najładniejszy . Wybór zerojedynkowy ,wiedz , jest obarczony marginesem błędu , ale te 4 ekspresy sā solidne , w miarę niezawodne i proste konstrukcyjnie ( ew wybierz gastro to i to ) . Albo wez ktoryś z tych 3 ale włāczaj 3-4 razy dziennie bo inaczej nie wytrzyma .I JA SIĘ ZASTOSUJE !:)))))
Zamierzasz podłaczyć ekspres na stałe do wody?
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: popcorn w 11 Sierpień 2022, 12:26:33
Trzeba było od razu mówić, że te 15 espresso sam wypijasz - reszpekt! :D

Myślę, że koledze trzeba pomóc i znaleźć na prawdę dobry ekspress, a nie zapodawać jakiś marketingowy bełkot w stylu: "szybko reagują na zmianę parametrów tj. np. na zmianę zadanej temperatury w celu uzyskania jak najlepszego smaku espresso dla danej osoby". Litości! :picardpalm:

Ekspertem z pewnością nie jestem, ale myślę, że jakiś solidny jedobojlerowiec byłby na miejscu. Jak widzę powyżej, nie tylko mi się podobają ekspresy La Spaziale i osobiście bym rozważał np. najtańszego z nich Rossiniego https://coffeelink.pl/produkt/ekspres-la-spaziale-s1-rossini/ , są wersje ze zbiornikiem na wodę i z opcją podłaczenia stałego do wodociągu, ale tu trzeba się zdecydować w momencie zakupu.
Jest też dwubojlerowy Vivaldi II https://coffeelink.pl/produkt/ekspres-la-spaziale-s1-mini-vivaldi-ii/ , ale nie wiem, czy ma to sens do użytku wyłacznie do espresso?
Jak masz 15 razy dziennie coś używać, to musi to sprawiać przyjemność - dobrze się zastanów i wybierz na lata, bo budżet pozwala Ci znaleźć coś na prawdę dobrego.




Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 11 Sierpień 2022, 12:59:07
Litości ! To jest dopiero bełkot ! Bez żadnego uzasadnienia.  :picardpalm:

Na zdrowy rozum - jeśli chcesz zmienić temperaturę z 98 st. C na 88 st. C to jak szybko to możesz uzyskać w ekspresie jednobojlerowym lub z HX ? W jednobojlerowym jeśli chcesz szybko uzyskać zmianę to musisz spuścić wodę z bojlera o pojemności np. 0,5 l tyle aż dopływająca zimna woda spowoduje spadek zmieszanej wody do temperatury poniżej 88 st. Następnie musi się ona dogrzać do temperatury zadanej 88 st. C. W ekspresie z HX jeśli on posiada PID to PID pokazuje temperaturę wody w bojlerze a nie tej przepływającej przez wymiennik ciepła. Jeśli w grupę nie jest wpięty termometr to na dobrą sprawę nigdy nie wiadomo w jakiej temperaturze przebiega ekstrakcja kawy. Możemy jedynie sugerować się wypływem wody i parą przy tym wypływie.
W ekspresie z termoblokiem w rurce ze stali nierdzewnej mieści się zaledwie 12 ml wody. Zmieniasz temperaturę na niższą, spuszczasz z grupy te 12 ml wody (tj. do momentu spadku temperatury na wyświetlaczu poniżej zadanej), obserwujesz wskazania na wyświetlaczu PID i gdy pojawi się na stałe zadana temperatura 88 st. C wykonujesz już espresso. Jest to najszybsza i najdokładniejsza z ww. zmiana temperatury w dół.
Sam stwierdzasz, że ekspertem nie jesteś. A ja się pytam po co komu w domu ekspres gastronomiczny skoro lepszy efekt może uzyskać na tańszym ekspresie z linii HOME ?
Idąc jednak Twoim tokiem myślenia to można koledze jeszcze bardziej zamotać w głowie. Ekspresów 1GR z podłączeniem do wody lub z własnym zbiornikiem jest dużo więcej niż dwa wyżej wymienione. Ale nie sądzę aby do sporządzania wyłącznie espresso, nawet w ilości 15 dziennie potrzebny był sprzęt gastro.
@domaraj Abyśmy nie łapali się więcej za głowę to napisz jaki masz maksymalny budżet, na jakich parametrach ekspresu Ci najbardziej zależy, czy masz możliwość lub czy chcesz ekspres podłączać do wody bieżącej itp. Ekspres z pompą rotacyjną i z podłączeniem do wody bieżącej będzie już niestety w pobliżu Twojej górnej kwoty (ok. 8k). I będzie to ekspres z HX co nie jest najlepszym rozwiązaniem do wykonywania wyłącznie espresso. Z drugiej strony jeśli nie wykonujesz wcale spieniania mleka to nie jest Ci potrzebny ani ekspres HX ani też 2B. A takie ekspresy najczęściej są z pompą rotacyjną. Pozostaje Ci więc raczej wybór między ekspresami jednobojlerowymi (najlepiej aby bojler był umieszczony nad grupą kawową, izolowany termicznie i sterowany przez PID) a ekspresami z termoblokami (także izolowanymi termicznie, umieszczonymi nad grupą kawową i ze sterowaniem PID).
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 11 Sierpień 2022, 13:33:28
Może dźwignia,  Ponte Vecchio Lusso dwugrupowy lub La Pavoni Professional. Espresso z dźwigni ciężko dogonić innymi sprzętami. Proste, mało zajmujące miejsca konstrukcje.

Ja musiałem trochę się natrudzić, dodać kilka zegarów :), żeby uzyskać smaki z La Pavoni:

(https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?action=dlattach;topic=11956.0;attach=28642;image)
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 11 Sierpień 2022, 13:41:40
Zgadza się. Jeśli zawsze jest to pojedyncze espresso to także Ponte Vecchio Export jednogrupowy. A jeśli fundusz na to pozwala to MY WAY - IZZO ALEX Leva oraz VALEXIA Leva. Moim zdaniem najlepsze dźwignie.
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: Jozin von Bazin w 11 Sierpień 2022, 13:44:42
MY WAY - IZZO ALEX Leva oraz VALEXIA Leva
to byłby bardzo dobre tylko budżet  nie ten.
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 11 Sierpień 2022, 13:54:22
Wiem - dlatego napisałem "jeśli fundusz na to pozwala". Ale wiele razy już widziałem jak ktoś do nas wchodził z zamiarem kupienia ekspresu BASIC czy też DREAM ZERO a wychodził z DUO PID. Niekiedy kupując na raty... ;)
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: popcorn w 11 Sierpień 2022, 13:54:52
Po co? Dobre pytanie!

Po co komuś szybko zmienić temperaturę z 98 na 98 st.? No po co? Bo kawa z 98 była niesmaczna i on natychmiast musi tą temperaturę zmienić? (Bo akurat nagle wydedukował, że ten 1 st jest właśnie przyczyną?)
Owszem, zmieniłem temperaturę fabrycznie ustawioną w moim ekspresie, ale od pół roku jej nie ruszyłem. Jakbym miał potrzebę ja znowu zmienić, to dam ekspresowi kilka minut żeby to zrobił, bo nawet w najlepszym ekspresie dotychczas wyprodukowanym nie będę miał pewności, (gdybm nawet miał taką potrzebę ::)) że po kilku sekundach ta woda ma już zadaną temperaturę.
Tak że argument o "szybkości zmiany temperatury zaparzania" jest myślę kluczowy przy wyborze ekspresu na kilka następnych lat :brawa:.

Nikt tu jeszcze - może poza samym pytającym - nie wspominał o ekspresach gastronomicznych. Na pewno zaproponowane przeze mnie La Spaziale do takich nie należą, więc nie wiem Janusz do czego pijesz?

Niewątpilwie kolega domaraj jest poważnym użytkownikiem ekspresu i zasługuje na dobry, solidny model, a jakieś badziewie z cienką blachą ;).
Myślę, że niezależnie nawet co ostatecznie kupi sam zainteresowany, jest to dobra okazja do wspólnego poszukania "najlepszego ekspresu wyłącznie do espresso". Sam byłbym bardzo zainteresowany Waszymi propozycjami. Jakby ktoś chciał podać ekspres dźwigniowy, to musi też obok niego podać swój tym w klasie ekspresów "niedźwigniowych" ;).
Zapraszam do podawania swoich faworytów.

P.S. Ten zegarek tom517 to uzywasz jako stoper, czy przykleiłeś go tam "dla efektu"? :) :ok:
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 11 Sierpień 2022, 14:04:55
Podawałem jako przykład zmianę temperatury z 98 st. C na 88 st. C a nie o jeden stopień.
Po co ? A po co jest PID ?
Po to aby poprzez zmianę temperatury ekstrakcji kawy dostosować daną kawę / mieszankę do własnych upodobań smakowych. Po to aby przy kawie o dużej kwasowości zbić tę kwasowość poprzez podwyższenie temperatury a przy kawie gorzkiej i cierpkiej w smaku wydobyć z niej nieco kwasowości, zrobić ją bardziej delikatną, łagodną. Słowem - dostosować do siebie.

A dlaczego szybkość zmiany temperatury ma znaczenie?
Ano po to aby samemu stwierdzić jak ta sama kawa może inaczej smakować. Po godzinie nie będziesz już pamiętał smaku poprzednio wypitej filiżanki kawy. Pijesz jedną, przepłukujesz jamę ustną wodą i degustujesz następną w zmienionej temperaturze. A masz gości - robisz dla siebie w 98 st. C a goście wolą łagodniejszą, z odczuwalną kwasowością i za moment serwujesz im tą samą kawę w zmienionej temperaturze lub zmieniasz kawą na inną (mając młynek SD jest to proste) i serwujesz ją w najlepszej temperaturze dla tej kawy.
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: popcorn w 11 Sierpień 2022, 14:18:15
Aha! To muszę przyznać, że nie patrzyłem na to w ten sposób. Temperatura zaparzania jest u mnie daleko, daleko na liście zmiennych w parzeniu espresso, a może powinienem to zmienić i się temu bliżej przyjrzeć?
Może poeksperymentuję więcej z tą temperaturą, bo ja ją raz ustawiłem i jestem zadowolony.
Dzięki Janusz! :ok:
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: Jozin von Bazin w 11 Sierpień 2022, 14:25:26
Nikt tu jeszcze - może poza samym pytającym - nie wspominał o ekspresach gastronomicznych. Na pewno zaproponowane przeze mnie La Spaziale do takich nie należą,
Speziale jest ekspresem gastronomicznym, podobnie jak NS Oscar, tylko z niewielkim obłożeniem, kilkanaście kaw dziennie spokojnie.
Trudno coś polecać z nie dźwigni jak koledze posypał się Oscar.
Dobrze by było usłyszeć co było nie tak z tym Oscarem, może łatwiej  by było coś doradzić
Ekspresy się serwisuje, czy lepiej to ujmując przegląda we własnym zakresie, to nie są sprzęty, które się postawi na blacie i dwa lata mają działać bez zaglądania. Szczególnie te z pompami, bacflush, hx jakość wody itp. Jak się to tego dołożt e61, jeszcze  profilowanie to jest sporo zabawy z czyszczeniem, smarowaniem itp. bez tego sprzęt szybko wymięka.
La Speziale też ma sporo elektroniki.
Duże dźiwgnie typu bosco są megadoporne na brak serwisu, praktycznie można to zrobić samemu raz na rok, na pół roku w zależności od obłożenia.

Temperatura ma kluczowe znaczenie, ale nie jest tak jak pisze Janusz, że dla siebie kwas, a dla gości gorycz, kawa to nie kameleon, ma swój sweet spot z właściwą temperaturą.
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 11 Sierpień 2022, 14:36:27
Temperatura ma kluczowe znaczenie, ale nie jest tak jak pisze Janusz, że dla siebie kwas, a dla gości gorycz, kawa to nie kameleon, ma swój sweet spot z właściwą temperaturą.

Otóż to - dobrze napisałeś "z właściwą temperaturą". Na opakowaniach niektórych kaw palarnie podają sugerowane temperatury ekstrakcji kawy. Ale mimo to każdy ma nieco inne kubki smakowe i inaczej odczuwa smaki. Ja przez wiele lat pracowałem z winami i wierz mi - coś wiem na ten temat. Z kawą jest podobnie. Przyjedź do nas na degustację to Ci pokażemy że kawa może się zachowywać jak kameleon.
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: Jozin von Bazin w 11 Sierpień 2022, 14:50:02
Przyjedź do nas na degustację to Ci pokażemy że kawa może się zachowywać jak kameleon.
Dzięki za zaproszenie. Wyraziłem się precyzyjnie i zdania nie zmieniam, ma swój sweet spot, oczywiście, że w granicach będzie się zmieniał smak, plus minus z temperaturą, ale jest temperatura w której ta kawa dla wprawionych kawoszów będzie najlepsza.  To jest piękne, tajemnicze w tej zabawie w espresso, że jest ten środek w który warto celować. Jeżdżenia z temperaturą po jednej kawie tak żeby zadowolić dwóch różnych odbiorców jest delikatnie mówiąc niemądre. Kawa będzie niesmaczna dla obydwu. Są uśrednione temperatury, które zadowolą każdego, kiedyś był przecież ekspresy bez pid, ba nadal są i kawa smakuje. Trochę temat rzeka...
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 11 Sierpień 2022, 15:02:14
Zgadza się. Najlepsza - dla większości. Ale te uśrednione kawy to była gastronomia. W tej chwili już też to nie jest aktualne. Wiele lokali stosuje obecnie różne kawy i do tego osobne młynki do każdej kawy. Ekspres 2GR oraz 3GR z inną temperaturą ustawioną na każdej grupie kawowej. Jak myślisz - po co ?
Moim zdaniem po to właśnie aby zadowolić zmieniające się gusty klientów. Mających często w domach ekspresy umożliwiające właśnie "zabawę" z temperaturą i kawą. Często lepszej jakości niż te w lokalach gastronomicznych.
Fakt - temat rzeka.
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: Jozin von Bazin w 11 Sierpień 2022, 15:13:14
A masz gości - robisz dla siebie w 98 st. C a goście wolą łagodniejszą, z odczuwalną kwasowością i za moment serwujesz im tą samą kawę w zmienionej temperaturze lub zmieniasz
To jest bez sensu i do tego się odnosiłem,
To, że są różne gusta jest oczywiste, ale różne gusta dla przeciętnego kawosza, właściwie jeden gust, słodko i gorzko, łagodnie, jakiś mix tego.
Dwie temperatury na dwóch grupach są dla dwóch kaw, nie do "jeżdżenia" temperaturami po jednej kawie.
Często ta druga kawa jest ciemno palona "pod publikę" , albo jakaś słodsza Brazylia, generalnie masówka
Do zabawy z temperaturą trzeba wprawionego języka i grubego portfela :)
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 11 Sierpień 2022, 15:24:28
Nie zgodzę się w kwestii "grubego portfela" do zabawy z temperaturą przy jednej kawie.
"Gruby portfel" to jest potrzebny do zakupów wielu, różnych kaw od tego samego albo od różnych dostawców.
Zabawa z temperaturą, stosowanie dwóch różnych temperatur na dwóch grupach kawowych przy tej samej kawie to jest właśnie odwrotnie - można uzyskać inny smak kawy bez wydawania pieniędzy na różne gatunki. Taki inny sposób zamiast kupowania słodszej Brazylii.
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 11 Sierpień 2022, 18:11:37
Tańsza:

https://www.coffeesite.pl/bezzera/134-bezzera-strega-top.html?gclid=EAIaIQobChMIuaiakJO_-QIVSdiyCh1a1Q0qEAQYASABEgL4O_D_BwE

Droższa:

https://www.coffeesite.pl/ekspresy/228-profitec-pro-800.html?gclid=EAIaIQobChMIuaiakJO_-QIVSdiyCh1a1Q0qEAAYASAAEgLkB_D_BwE

https://m.youtube.com/watch?v=7SrlG8iI4Zo


https://www.youtube.com/watch?v=MRi7CjkS9Uc

Najdroższa:

https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-izzo-valexia-leva-10201.html
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: Jozin von Bazin w 11 Sierpień 2022, 19:41:58
Tańsza:

https://www.coffeesite.pl/bezzera/134-bezzera-strega-top.html?gclid=EAIaIQobChMIuaiakJO_-QIVSdiyCh1a1Q0qEAQYASABEgL4O_D_BwE


To nie,  Hx i pompa, ma się co puść.
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 11 Sierpień 2022, 19:56:49
Hx i pompa, ma się co puść.
Tak, ale cena jest w ramach budżetu. Profitec  bardzo mi się podoba: pożyczyłbym 3k do ośmiu tysięcy i kupiłbym. Pomyśleli nawet o miedzianym bojlerze. Szpecący wyświetlacz PIDa schowany  :brawa:
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: ROSS JB w 12 Sierpień 2022, 00:55:29
Temperatura zaparzania jest u mnie daleko, daleko na liście zmiennych w parzeniu espresso, a może powinienem to zmienić i się temu bliżej przyjrzeć?

 Oj chyba tak.
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: domaraj w 12 Sierpień 2022, 08:07:21
Litości ! To jest dopiero bełkot ! Bez żadnego uzasadnienia.  :picardpalm:

Na zdrowy rozum - jeśli chcesz zmienić temperaturę z 98 st. C na 88 st. C to jak szybko to możesz uzyskać w ekspresie jednobojlerowym lub z HX ? W jednobojlerowym jeśli chcesz szybko uzyskać zmianę to musisz spuścić wodę z bojlera o pojemności np. 0,5 l tyle aż dopływająca zimna woda spowoduje spadek zmieszanej wody do temperatury poniżej 88 st. Następnie musi się ona dogrzać do temperatury zadanej 88 st. C. W ekspresie z HX jeśli on posiada PID to PID pokazuje temperaturę wody w bojlerze a nie tej przepływającej przez wymiennik ciepła. Jeśli w grupę nie jest wpięty termometr to na dobrą sprawę nigdy nie wiadomo w jakiej temperaturze przebiega ekstrakcja kawy. Możemy jedynie sugerować się wypływem wody i parą przy tym wypływie.
W ekspresie z termoblokiem w rurce ze stali nierdzewnej mieści się zaledwie 12 ml wody. Zmieniasz temperaturę na niższą, spuszczasz z grupy te 12 ml wody (tj. do momentu spadku temperatury na wyświetlaczu poniżej zadanej), obserwujesz wskazania na wyświetlaczu PID i gdy pojawi się na stałe zadana temperatura 88 st. C wykonujesz już espresso. Jest to najszybsza i najdokładniejsza z ww. zmiana temperatury w dół.
Sam stwierdzasz, że ekspertem nie jesteś. A ja się pytam po co komu w domu ekspres gastronomiczny skoro lepszy efekt może uzyskać na tańszym ekspresie z linii HOME ?
Idąc jednak Twoim tokiem myślenia to można koledze jeszcze bardziej zamotać w głowie. Ekspresów 1GR z podłączeniem do wody lub z własnym zbiornikiem jest dużo więcej niż dwa wyżej wymienione. Ale nie sądzę aby do sporządzania wyłącznie espresso, nawet w ilości 15 dziennie potrzebny był sprzęt gastro.
@domaraj Abyśmy nie łapali się więcej za głowę to napisz jaki masz maksymalny budżet, na jakich parametrach ekspresu Ci najbardziej zależy, czy masz możliwość lub czy chcesz ekspres podłączać do wody bieżącej itp. Ekspres z pompą rotacyjną i z podłączeniem do wody bieżącej będzie już niestety w pobliżu Twojej górnej kwoty (ok. 8k). I będzie to ekspres z HX co nie jest najlepszym rozwiązaniem do wykonywania wyłącznie espresso. Z drugiej strony jeśli nie wykonujesz wcale spieniania mleka to nie jest Ci potrzebny ani ekspres HX ani też 2B. A takie ekspresy najczęściej są z pompą rotacyjną. Pozostaje Ci więc raczej wybór między ekspresami jednobojlerowymi (najlepiej aby bojler był umieszczony nad grupą kawową, izolowany termicznie i sterowany przez PID) a ekspresami z termoblokami (także izolowanymi termicznie, umieszczonymi nad grupą kawową i ze sterowaniem PID).



Dobre espresso ( preferuje double) , jeszcze raz nigdy nie używam spieniacza  , bez podłāczania wody bieżácej ( problem ) . Oczywiscie jak każdy , wolę wydać 4 kplz niż 8 ( ale jakość kosztuje ! - ale gadżety z ktorych sié w urzādzeniu nie korzysta również :))) ; po tej dyskushji czuję się jeszcze bardziej przytłoczony :)))) . Zależy  mi na bezawaryjności i prostej obsłudze . Jjak lepszy będzie bojler to będę właczał i wyłáczał 3xdziennie i już . Jeśli termoblok da radę , wyda się wygodniejszy , żeby go właczyć , poczekać 5 min , zrobić 2-3kawy i wyłāczyć . Moje oczekiwania sa naprawdé proste a pytania dotyczy optymalizacji zakupu . Jeszcze raz dziękuję wszystkim za opinie.
Tytuł: Odp: Kupno następcy Simonelli oscar II
Wiadomość wysłana przez: domaraj w 12 Sierpień 2022, 08:19:19
Nikt tu jeszcze - może poza samym pytającym - nie wspominał o ekspresach gastronomicznych. Na pewno zaproponowane przeze mnie La Spaziale do takich nie należą,
Speziale jest ekspresem gastronomicznym, podobnie jak NS Oscar, tylko z niewielkim obłożeniem, kilkanaście kaw dziennie spokojnie.
Trudno coś polecać z nie dźwigni jak koledze posypał się Oscar.
Dobrze by było usłyszeć co było nie tak z tym Oscarem, może łatwiej  by było coś doradzić
Ekspresy się serwisuje, czy lepiej to ujmując przegląda we własnym zakresie, to nie są sprzęty, które się postawi na blacie i dwa lata mają działać bez zaglądania. Szczególnie te z pompami, bacflush, hx jakość wody itp. Jak się to tego dołożt e61, jeszcze  profilowanie to jest sporo zabawy z czyszczeniem, smarowaniem itp. bez tego sprzęt szybko wymięka.
La Speziale też ma sporo elektroniki.
Duże dźiwgnie typu bosco są megadoporne na brak serwisu, praktycznie można to zrobić samemu raz na rok, na pół roku w zależności od obłożenia.

Temperatura ma kluczowe znaczenie, ale nie jest tak jak pisze Janusz, że dla siebie kwas, a dla gości gorycz, kawa to nie kameleon, ma swój sweet spot z właściwą temperaturą.

Odpowiadajāc na pytanie odnośnie serwisu - oczywiście serwisowałem na poczātku wysyłajāc na Ślāsk ( jestem znad morza ) -bo tam znalazłem jedynego autoryzowanego przedstawiciela , a następnie na miejscu do firmy nieautoryzowanej zajmujācej się ekspresami. Spowodowane to było tym , že serwis na Ślasku “pozbawiał “ mnie ekspresu na 4 tyg właściwei . . Pozwolę sobie dalej nie zabierać głosu i obserwować super ciekawà dyskusję .