Autor Wątek: Alternatywnie. III KAWA Festival Wrocław  (Przeczytany 2692 razy)

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Alternatywnie. III KAWA Festival Wrocław
« dnia: 10 Maj 2016, 11:32:46 »
Zastrzeżenie: nie jestem organizatorem ani nie mam żadnych powiązań z tą imprezą, poza piciem kawy oczywiście! ;)

W terminie 9-15.05 odbywa się we Wrocławiu "Alternatywnie. III KAWA Festival Wrocław". 17 kawiarni zaproponowało na tę okazję napoje kawowe przygotowane metodami alternatywnymi. Szczegóły dostępne są na stronie organizatorów (profil fb) pod adresem kawafestival.pl/3KFWroclaw.

Pozwolę sobie wkleić menu:

"Alternatywnie - menu
KAWA Festival Wrocław·8 maja 2016
 09-15 MAJA: III KAWA Festival Wrocław
KAWA 6ZŁ | DESER 7ZŁ | ZESTAW 10ZŁ

 ARomaTy
    Tonic espresso
    Słodko-słone batoniki orzechowe

Balduno Manufaktura: ul. Wita Stwosza 15, ul. Hubska 72c, ul. Bulwar Dedala 11a
    Słone mrożone espresso
    Lodowy cheeseburger

Black Point Cafe
    Drip on the rocks
    Krem mascarpone przełożony smażonymi kawałkami mango, posypany płatkami migdałów

Boo Café & Bistro
    Caffe Shecerato
    Tarta z nutą pikanterii czyli tarta czekoladowa z chilli

Cafe Borówka
    Codziennie 3 różne kawy przelewowe z różnych regionów świata
    Rozpływający się w ustach paj

Cafe Targowa
    Na gorące dni: Grejpfrut Cold Brew
    Na chłodniejsze dni: mr. Clever black coffee
    Ciasto domowego wypieku

Centrum Informacji Żydowskiej - Jewish Information Center
    Koszerna kawa przelewowa z domieszką panamskiego przekrętu. Poczuj raj podatkowy na własnym podniebieniu
    Daktylowe szaleństwo. Obłędnie daktylowe ciasto z nutą kawy i czekoladową polewą

Etno Cafe Okrąglak
    Klasycznie alternatywny drip z Rwandy, z regionu Gakenke. Egzotyka w brzmieniu, morele w zapachu, w smaku mirabelki i miód kwiatowy. Wroasters, debiut na szeroką skalę podniebień! Spróbujesz? W dwóch alternatywach na ciepło i na lodzie 
    Dopełnienie kawowych doznań? Słodko od SŁODKO. Czekolada, pomarańcze i karmel. Brownie przełamane cytrusową nutą.
     No dobra, rozważ to kawowo, a weź na słodko!

G Coffee Company
    NITRO
    Funky Monkey

GIGI café
    Espresso na bazie specjalnej mieszanki skomponowanej z najwyższej jakości Arabic w tym 25% to Kenya AA, kawa która nadaje tej mieszance niepowtarzalny aromat kwiatowy, z delikatną kwasowością na tle czekoladowo-orzechowego posmaku. Dopełnieniem body jest dodatek zaledwie 10-15% mytej robusty z Indii. Po wypiciu cieszymy się przyjemnym i długo utrzymującym się posmakiem. To smak prawdziwego włoskiego espresso. Lemoniada kawowa z wanilią, imbirem i limonką
    Beza z kremem kawowym, rodzynkami w rumie i orzechami włoskimi


Księgarnia Hiszpańska Wrocław La Librería Española de Wrocław
CYTRUSOWY DUET
    Tajemnicza pomarańczowa kawa
    Zaskakujące czekoladowo-cytrynowe ciasto z kruchą skorupką i kremowym wnętrzem

KsięgarnioKawiarnia Nalanda
    Kawa według 5 przemian z przyprawami: kardamon, cynamon, goździki, imbir, pomarańcza
    Kokosowy pudding chia z mango

LOT KURY
    Poncz na bazie Chemexa na ziarnach z Rwandy, spiced rumu, cytrusów i jaśminu
    Bakalie rumowe z kawowym mascarpone

Nadodrze - Cafe Resto Bar
    Cold brew na mleku migdałowym
    Wegańskie brownie

Pochlebna
    Cappuccino z syropem z buraka
    Baton z ziaren ze słonym karmelem

Szara Wrona
    Etiopia z Kofi Brand w aeropressie
    Panna Cotta z owocami

Vertigo Jazz Club & Restaurant
    CAPPEACHINO - KAPICZINO
    Nasza alternatywna forma podania tej kawy oszuka Twoje zmysły. Czy zdołasz przejrzeć naszą iluzje?  Brzoskwiniowo-maślane tło naszej kawy doskonale uzupełnia bogactwo smaków skryte w etipiopijskich ziarnach
    Pianka czekoladowa z jagodami i spodem z biszkoptów ze świeżymi truskawkami, całości smaku dopełni lustro z adwokatu"

Postaram się odwiedzić przynajmniej kilka z powyższych miejsc i coś tu napisać.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Alternatywnie. III KAWA Festival Wrocław
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Maj 2016, 11:00:34 »
Chyba małe zainteresowanie, lub mało kawoszy z Wrocławia to czyta ;)

Póki co, udało mi się tylko odwiedzić Black Point Cafe i spróbować ich propozycji. Zamówiłem cały zestaw festiwalowy, czyli drip on the rocks i deser na bazie mascarpone. Zacznę od kawy: napar na bazie ziaren Yirgacheffe podany był w szklance na kostkach lodu. Uzupełniały to świeże owoce malin. Tu pojawiła się pierwsza myśl: ale co, ale jak? Maliny do kawy? Okazało się jednak, że połączenie jest świetne. Kwaskowaty charakter kawy doskonale łączył się z orzeźwiającym aromatem malin. W tle majaczył delikatny aromat czekolady, jednak kwaski grały tu pierwsze skrzypce. Idealne połączenie na ciepłe dni. A deser? Delikatnie słodki serek mascarpone z mango i migdałami ładnie uzupełniał kwaskowatą kawę. Przyjemne połączenie gęstego deseru z lekką, orzeźwiającą kawą. Polecam!

Przyszedł weekend i mam nadzieję, że uda mi się spróbować innych festiwalowych propozycji, w innych wrocławskich kawiarniach.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi