Autor Wątek: Zmiana z Delonghi na Lelit, Gaggia, Ascaso- czy jest sens  (Przeczytany 7441 razy)

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Zmiana z Delonghi na Lelit, Gaggia, Ascaso- czy jest sens
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Październik 2019, 08:48:36 »
A jakie to espresso robisz (doza kawy, ilośc naparu, czas ekstrakcji)?

Offline magas

  • Wiadomości: 81
Odp: Zmiana z Delonghi na Lelit, Gaggia, Ascaso- czy jest sens
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Październik 2019, 16:37:49 »

Proponuje nie udzielac sie w tematach jesli
Też proponuję nie udzielać rad, skoro sami potrzebujemy pomocy.

Offline nossy

  • Wiadomości: 76
  • Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, moka, przelew Philips hd, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Ascaso I-1 Inox Black, Eureka Mignon Specialita
Odp: Zmiana z Delonghi na Lelit, Gaggia, Ascaso- czy jest sens
« Odpowiedź #32 dnia: 30 Październik 2019, 18:17:54 »
A jakie to espresso robisz (doza kawy, ilośc naparu, czas ekstrakcji)?

Robię dwa pojedyńcze espresso ( doza 15-17gram, ilość naparu- nie wiem ile gram, wychodzą dwie małe filiżanki do espresso po ok.25ml, czas ekstrakcji 22-25sek.) lub podwójne espresso ( doza 15-17gram, ilość naparu 40-45ml, czas ekstrakcji raczej mniej niż 25sek lub 25 sek przy mocniejszym ubiciu i dystrybucji ). Próbowałem mielić drobniej i mocniej ubijać i dystrybuować, ale za każdym razem ekspres stawał. No na pewno na tym zestawie ristretto nie zrobię. Czasami robię też barraquito i tutaj też przydałoby się coś bardziej gęstego. Tak więc każda wskazówka w tym też temacie mile wskazana. Oczywiście ponawiam pytanie o młynek lelit fred...

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Zmiana z Delonghi na Lelit, Gaggia, Ascaso- czy jest sens
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Październik 2019, 20:24:42 »
Młynek wygląda na podobny mechanizm do i2 albo iIbertial chelange. Także to minimum tego co można kupić. Ekspres może zapychać pył generowany przez młynek. Także po zmianie ekspresu może nie być dużej różnicy. Na aktualnym zestawie przy drobniejszym przemiale możesz popróbować preinfuzji. Np lekko odkręcić zawór pary Na początku ekstrakcji żeby zbić ciśnienie. Kawa namoknięta na małym ciśnieniu łatwiej przepuszcza wodę ale to trochę karkołomna procedura i przy małym bojlerze można się szybko pozbyć ciepłej wody..

Offline nossy

  • Wiadomości: 76
  • Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, moka, przelew Philips hd, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Ascaso I-1 Inox Black, Eureka Mignon Specialita
Odp: Zmiana z Delonghi na Lelit, Gaggia, Ascaso- czy jest sens
« Odpowiedź #34 dnia: 01 Listopad 2019, 20:38:17 »
z ta preinfuzją to jest trochę pitolenia, ale spróbuje. Natomiast reasumując cały wątek wychodzi na tą, że ani młynek ani ekspres nie są do końca odpowiednie do przyrządzenie prawdziwego espresso. Z racji, że obecny zestaw był zestawem startowym, a i tak planuje przeniesienie go w inne miejsce nie pozostaje nic innego jak zakup nowego setu. Za pomoc i wyjaśnienie dziękuje.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi