Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1529628 razy)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5775 dnia: 19 Kwiecień 2019, 08:31:33 »
African blend sączę, palony na początku lutego. Świetne to jest, nawet po prawie trzech miesiącach.
rzeki, żłobiącej skomplikowane meandry, wiodącej jednak wciąż w dół doliny ku otwartemu morzu...
Ta rzeka chyba akurat w przeciwną stronę się przemieszcza...  ;)

Offline rojowolfi Mężczyzna

  • Wiadomości: 104
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Ascaso Dream PID, Gabi Master A,
  • Młynek: Ceado E6P, Kinu M47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5776 dnia: 19 Kwiecień 2019, 08:57:49 »
Wszystko ma swój początek w górach i kotlinach
Radosnych Świąt dla was!

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5777 dnia: 19 Kwiecień 2019, 16:51:12 »
Double Origin Espresso:
DoubleOrigin.jpg
Filiżanka jakiej firmy @Antonio? :)

Dzięki wielkie za paczuszkę, bardzo fajna kawka. Polecam. Dobre, zbalansowane espresso.

A tak wygląda parzone na łyżeczkę cukru, z dolewką wody, słodkie Americano.
DoubleOriginAmericano.jpg


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5778 dnia: 24 Kwiecień 2019, 20:05:14 »
Dziś wprost z pieca wyszły znane mieszanki Mastro Antonio: Ariadna, Stormy Weather, Chocolate Wave, Exquisite Espresso. Ta ostatnia jest połączeniem fajnej Brazylii z regionu Serra do Cabral z Etiopią Sidamo. Zapraszam :).

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5779 dnia: 25 Kwiecień 2019, 12:22:26 »
Double Origin. To jednorazowa akcja czy wejdzie do stałej oferty?
Istotne, bo od tego zależy czy mam robić miejsce w zamrażarce.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5780 dnia: 25 Kwiecień 2019, 12:52:56 »
Sporo mamy ziaren z Malawi, więc można założyć, że będzie przez dłuższy okres.

Offline Karolinka Kobieta

  • Wiadomości: 83
  • Ekspres: Szklanka, V60/01, automat, mokka i espreso u przyjaciół.
  • Młynek: u przyjaciela :))
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5781 dnia: 04 Maj 2019, 11:46:53 »
To jeszcze się kawę mrozi, pamiętam dawno temu mielonkę z lodówki :)

Wiosenną dzisiaj robiąc zapomniałam że młynek ustawiony na espresso  :o 18g przelewałam 280 ml. Leciało prawie 9m. i naleciało nie wiele więcej jak 200 ml.
Powiem że taki kompot wyszedł że hej!!

Właśnie popijam przeglądając wszystkookawie i w audiostereo grajki  [emoji38]
powoli się nawracam!! :)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5782 dnia: 06 Maj 2019, 15:32:24 »
Dziś odebrałem przesyłkę - bardzo dziękuję za prezencik - Stormy Weather pójdzie w młyn a pierwszy strzał do Robota.
@Antonio, ja bardzo proszę, rób mocniejsze węzły na opakowaniach z czekolady - zaraz zjem wszystko i na jutro mi nie zostanie. Tej czekoladzie nie można się oprzeć!


Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5783 dnia: 06 Maj 2019, 18:56:32 »
Dziś wprost z pieca wyszły znane mieszanki Mastro Antonio: Ariadna, Stormy Weather, Chocolate Wave, Exquisite Espresso. Ta ostatnia jest połączeniem fajnej Brazylii z regionu Serra do Cabral z Etiopią Sidamo. Zapraszam :).
A czy Wasi dostawcy (agenci?) oferują kiedykolwiek Kenię Pearl? Lata temu sklepy (stacjonarne) z kawą to miewały, ale trudno było oczekiwać świeżości (choć smak gdzieś tam się uchowywał). Teraz z wyszukiwania w sieci zerowe wyniki.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5784 dnia: 06 Maj 2019, 19:26:30 »
Kenia Pearl? Raczej Peaberry... Nasze Kenie są wyborne, więc na razie nie mamy potrzeby szukania Pearl... ;)

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5785 dnia: 06 Maj 2019, 22:16:13 »
Macie dobre, to wiem  :brawa:
Ale bardziej mi chodzi o specyficzny smak perły. Taki trochę wiśniowy, względnie wiśniowo jagodowy (własne skojarzenie).
Z tego co pamiętam z opisu, normalnie owoc ma dwa ziarna, a perła jeden (jakaś anomalia, chyba z powodu warunków, w których rośnie), dlatego ziarno jest okrągłe, stąd nazwa. I ta anomalia jest (czy też: ma być) odpowiedzialna za specyficzny smak.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5786 dnia: 06 Maj 2019, 22:37:24 »
perła jeden (jakaś anomalia, chyba z powodu warunków, w których rośnie),
Andrzej Ci napisał: Peaberry, tak się to nazywa. Nie anomalia tylko wisienki z wierzchołka miewają pojedyncze pestki.

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5787 dnia: 07 Maj 2019, 00:06:27 »
perła jeden (jakaś anomalia, chyba z powodu warunków, w których rośnie),
Andrzej Ci napisał: Peaberry, tak się to nazywa. Nie anomalia tylko wisienki z wierzchołka miewają pojedyncze pestki.
Tak, już o tym czytałem, że tak bywa. Ale piszę o Kenia Pearl. "Befindet sich in der Kaffeekirsche nur eine Bohne statt der üblichen zwei, wird diese Perlbohne genannt", jak pisze sklep naszego zachodniego sąsiada. Więc nie o zjawisko typu "raz na kiedy trafi się biały tygrys", tylko o kawę z Kenii, która występuje pod taką nazwą. I nie czepiam się Antonio, tylko po prostu pytałem, czy to się w handlu hurtowym pojawia w Polsce, bo chciałbym kupić. Świeżo paloną. Czasem jakiś nasz sklep to, ma, ale to jest "mydło i powidło", nie wiadomo kiedy palone i jak przechowywane. Zapytać nie można kogoś, kto w tym robi?

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5788 dnia: 07 Maj 2019, 00:18:20 »
https://mastroantonio.pl/Rwanda-Mahembe-PB-p229

Mniejsza o nazewnictwo, tego po prostu spróbuj  :ok: Masz tu całą paczuszkę takich ziaren.

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5789 dnia: 07 Maj 2019, 00:42:25 »
Super.   :taniec: Zamówię asap. Dzięki za odpowiedź.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi