Opv to zawór, którym regulujesz ciśnienie. Do niektórych ekspresów trzeba go najpierw zamontować. Ma 3 podłączenia. Jedno wejście i dwa wyjścia. Na wejściu jest ciśnienie uzyskane na pompie, dajmy na to teoretyczne 16 bar, które deklarują producenci. Zawór na jednym wyjściu wypluwa ustawione ciśnienie, np 9 bar (regulacja musi być przeprowadzana w odpowiedni sposób), drugie wyjście to powrót, z tego nadmiaru ciśnienia z powrotem do zbiornika czystej wody. Założone 9 bar ciśnienia na ciastku kawowym uzyskasz, ale gdy odpowiednio zmielisz i ubijesz kawę. Inaczej, gdy nie będzie oporu kawy, ciśnienie nie wzrośnie, bo nie ma jak. Sam montaż jest raczej prosty, ale problemem może być ograniczone miejsce wewnątrz obudowy ekspresu. Plus taki, że jak masz możliwość, to zaraz za zaworem opv możesz wpiąć trójnik z podłączeniem do dodatkowego manometru. Pokaże Ci to ciśnienie w trakcie ekstrakcji kawy. (prawdopodobnie miejsce zamontowania tego manometru może mieć niewielki wpływ na jego wskazania. Teoretycznie im bliżej kolby wepniesz manometr, tym dokładniejsze wskazanie.)