Autor Wątek: Preinfuzja  (Przeczytany 46377 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Preinfuzja
« dnia: 04 Styczeń 2017, 23:36:13 »
Czy właściciele oraz użytkownicy "prawdziwych" i "dorosłych" ekspresów do kawy mogli by opowiedzieć jak przebiega u nich preinfuzja? Ile trwa, jak jest od niej zależna proporcja wagowa espresso?
Z tego, co wiem , po namoczeniu ciastka w procesie preinfuzji ekstrakcja przebiega szybciej, w związku z tym dla zachowania takiego jak bez preinfuzji czasu należy mielić drobniej.
Z drugiej strony zauważyłem w swoich eksperymentach, że po preinfuzji rośnie masa 50 ml kawy w filiżance, czyli jakby zjawisko niekorzystne.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Styczeń 2017, 05:49:15 »
Ta ostatnia refleksja... Dlaczego niekorzystne?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Styczeń 2017, 09:11:48 »
Dlaczego niekorzystne?
Ano, bo jak uczy starszyzna plemienna forumowa, brew ratio dla espresso ma być 50% i tak w porywach mi wychodzi bez żadnej preinfuzji (tj. pompa pracuje jednakowo od samego początku). Jeśli preinfuzja trwa 30s (a na stronie slayera twierdzą, że na ich sprzęcie dobrze jest i 60s) to masa 50ml naparu w filiżance zbliża mi się niebezpiecznie od 50g, a to zgodnie z załączoną tabelką coś pomiędzy cafe crema a lungo, ale na pewno nie espresso.
Jak robię preinfuzję 10s (tak jak filmikach o Decent Espresso), to mam brew ratio gdzieś koło 42%, czyli dolna granica espresso.

Załączam powszechnie znany obrazek:

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Styczeń 2017, 09:21:26 »
A to masz preinfuzję taką pod ciśnieniem hydraulicznym i maszynę podpietą do rur czy taką udawaną? :)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Styczeń 2017, 09:33:12 »
czy taką udawaną?
A dlaczego udawaną? Pompa wibracyjna sterowana grupowo osiąga pełne ciśnienie, tylko ma zdławiony przepływ (czyli ta sama zasada, co dławik przepływu u Slayera).

Możesz opisać jak robisz preinfuzję i pomierzyć co z niej wynika?

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Styczeń 2017, 09:52:49 »
Nie robię, uruchamiam pompę i już. Komora grupy E61 wypełnia się powoli, więc ciastko wstępnie pod niższym ciśnieniem się namacza.

Większy wpływ na jakość ekstrakcji ma dystrybucja (moim zdaniem) i na niej się skupiam.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Styczeń 2017, 10:16:47 »
NS Musica ma preinfuzję sterowaną elektronicznie, cokolwiek to może znaczyć. Po naciśnięciu przycisku pompa jest uruchomiona i podaje wodę. Po chwili pompa się zatrzymuje na kilka sekund, zawory są otwarte, więc woda leci na ciastko siłą rozpędu. Później pompa ponownie startuje aż do końca ekstrakcji. Moim zdaniem preinfuzja ułatwia parzenie, ale jakiegoś wybitnego wpływu na końcowy wynik nie ma. Jest lepiej i łatwiej, bo ekstrakcja po preinfuzji jest spokojniejsza, równiejsza i ładniejsza.

Offline roger

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 902
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Styczeń 2017, 11:38:36 »
tu też jest trochę na ten temat:
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Styczeń 2017, 12:39:39 »
Po naciśnięciu przycisku pompa jest uruchomiona i podaje wodę. Po chwili pompa się zatrzymuje na kilka sekund
Czy pompa pracuje "standardowo", tj czy brzęczy jak przy ekstrakcji? Ważyłeś może napar z / bez preinfuzji?

tu też jest trochę na ten temat:
Dzięki.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Styczeń 2017, 18:41:52 »
Pompa pracuje normalnie. Preinfuzję w tym ekspresie ustawiałem kilka lat temu, wtedy rzadko kto ważył espresso :). Ale bez preinfuzji ekstrakcja była trochę szybsza.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Styczeń 2017, 19:00:22 »
Ale bez preinfuzji ekstrakcja była trochę szybsza
A widzisz, powinna być wolniejsza.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Styczeń 2017, 20:27:36 »
Niezależnie od długości preinfuzji?

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Styczeń 2017, 22:30:32 »
jak uczy starszyzna forumowa, brew ratio dla espresso ma być 50%
że co? skąd takie informacje ???
Oficjalna definicja mówi zupełnie co innego: https://en.wikipedia.org/wiki/Espresso
« Ostatnia zmiana: 05 Styczeń 2017, 22:38:34 wysłana przez grex »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Styczeń 2017, 22:38:57 »
Niezależnie od długości preinfuzji?
Rzuć okiem tutaj. Wraz ze wzrostem czasu preinfuzji skraca się (dla danej grubości mielenia) czas infuzji. Ergo, przy preinfuzji możemy/musimy mielić drobniej.

skąd takie informacje
A choćby stąd:


Oficjalna definicja mówi zupełnie co innego: https://en.wikipedia.org/wiki/Espresso
Owszem, ale i na tym forum zapanowała moda na sprawdzanie procesu parzenia wagowo, a nie objętościowo.
« Ostatnia zmiana: 05 Styczeń 2017, 22:46:58 wysłana przez Krakus »

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Styczeń 2017, 22:40:24 »
obrazek nie działa.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi