forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Salvien w 03 Czerwiec 2019, 20:54:48
-
Cześć,
Chciałbym kupić coś do 500 zł, używka. Nie spodziewam się szału za te pieniądze.Z czasem kupiłbym coś lepszego, ale na obecną chwilę posiadam tylko przelewowy. Zastanawiam się nad Gaggia Baby Class. Polecacie coś innego w tej cenie ? Młynek GRAEF CM800.
Znalazłem ciekawą ofertę : https://www.olx.pl/oferta/ekspres-kolbowy-gaggia-baby-class-CID628-IDx7vCF.html#de488c0498 (https://www.olx.pl/oferta/ekspres-kolbowy-gaggia-baby-class-CID628-IDx7vCF.html#de488c0498)
-
Hm...moim zdaniem to jeżeli chcesz kupić coś sensownego, to albo ascaso, albo lelit albo gaggia ale classic. W tej cenie i tak jest ciężko coś dostać. Jeżeli masz możliwość, to dozbieraj chociaż ze 3 stowki, to coś używanego będzie łatwiej wybrać, tak aby po zakupie moc używać sprzęt przez dłuższy czas. Jeżeli niestety budżet nie jest z gumy, to chyba tylko wyroby z marketów.. Ta gagia z podanego przez Ciebie linku moze i warta jest swojej ceny, ale czy warta zakupu to już druga sprawa...
Piszez, że masz ekspres przelewowy. Dlaczego chcesz jeszcze kolbowy? Espresso czy mleczne? I ile ich chcesz na raz robić?
Jeżeli byłbym na Twoim miejscu, czyli miał ekspres przelewowy, to odkladalbym na kolbowy z tzw. Entry level.
-
@Salvien, zadzwoń do tego gościa 501 742 274, może ma jakiś, który Ci przypasuje, nawet w Twoim budżecie! Jest to fachowiec, który sprowadza tanio z zagranicy uszkodzone znanych marek kolby, rozbiera do rosołu, naprawia, czyści i wychodzi niezły sprzęt, który sprawi Ci wiele satysfakcji w przyrządzaniu espresso, co na pewno tego nie doświadczysz ze sprzętem marketowym.
-
Budżet trochę ograniczony. Kawa z przelewu jest bardzo dobra, ale nawet do taniej kolby bym go nie porównał. Różnie czasami mleczne, czasami espresso. Ale tak jak mówiłem, nie jestem jeszcze na takim poziomie, że odczuję rażącą różnicę. Z czasem jak będę kupował coraz lepszy sprzęt będę pewnie kręcił nosem, ale na razie coś do 500 zł. Ok postaram się zadzwonić w tygodniu ;)
-
gaggia ale classic.
@Damian ale wiesz, że to ma te same bebechy co classic, tylko ma plastikową obudowę?
-
Czyli, że to ma zawór trojdrozny i regulowany Opv? :mhh:
Jeżeli tak, to brać.
-
Zawór trójdrożny tak - regulowanego opv nie ma nawet w każdym classicu. Ale OPV pewnie jakiś jest - zakładam.
Mam w częściach class D w piwnicy, może zerknę później na tego opv.
-
Czy poza Gaggia Baby jest coś wartego uwagi do polowania na allegro lub olx do 500 zł ?
-
Szczerze mówiąc nie wiem czy jest sens kupowania kolby za takie pieniądze, nie lepiej Nespresso na kapsułki? Z tego można uzyskać niezłą kawę szczególnie kiedy tworzymy mieszanki z własnych ziarenek, no ale do tego trzeba jakiś sensowny młyn.
-
Zawór trójdrożny tak - regulowanego opv nie ma nawet w każdym classicu. Ale OPV pewnie jakiś jest - zakładam.
Mam w częściach class D w piwnicy, może zerknę później na tego opv.
Miałem w swoich rękach zarówno Baby Class D jak i Baby Twin - obydwa miały plastikowy OPV bez opcji regulacji - ten co w Classicu z roku 2019. Można to wymienić na mosiężny.
Te ekspresy przy zakupie używki pozostawiają ważne pytanie: co się dzieje w bojlerze? Rozebrać go niełatwo, a w środku można znaleźć rożne cuda - zależnie od wody, która była stosowana. Jeśli z pewnego źródła - znamy poprzedniego właściciela, to można rozważyć. Cena nie jest zła. Zardzewiały wylot do tacki ociekowej to standardowa usterka. Można tackę wypiaskować i pomalować proszkowo. W jednym takim ekspresie tak właśnie zrobiłem.
Przed decyzją poproś o zdjęcia środka - można zobaczyć czy boiler i połączenia szczelne oraz o zdjęcia grupy od spodu przy zdjętym prysznicu i najlepiej też dysku dyspersyjnym. Tam widać szybko jak ekspres był zaniedbany lub zadbany.
-
W takim budżecie nie ma sensu i to nawet nie ze względu na ekspres. Espresso to na początku młynek. Minimum to używka gastro pewnie koło 400-500 albo coś nieużywanego za więcej. Jeszcze jakieś I1, migion i podobne cywilne ale to też nie taniej.
-
Espresso to na początku młynek. Minimum to używka gastro pewnie koło 400-500
:ok: w punkt :taktak:
-
Na obecną chwilę mam graef cm800, z tego co tutaj czytałem jest to dobry młynek na początek, dlatego też kupiłem go z polecenia w pewien sposób. Właściciel nie wie za bardzo jak rozebrać ekspres, jedynie zdjął ten górny grzybek, więc raczej sobie odpuszczę. A w cenie 600-700 ? Na pewno uda się upolować jakąś używkę, gdzie po zdjęciach od właściciela uda się dorwać okazję.
-
Na obecną chwilę mam graef cm800, z tego co tutaj czytałem jest to dobry młynek na początek, dlatego też kupiłem go z polecenia w pewien sposób. Właściciel nie wie za bardzo jak rozebrać ekspres, jedynie zdjął ten górny grzybek, więc raczej sobie odpuszczę. A w cenie 600-700 ? Na pewno uda się upolować jakąś używkę, gdzie po zdjęciach od właściciela uda się dorwać okazję.
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=309.msg173652#msg173652
-
a z używek za czym warto się rozglądać ?
-
Gaggia Classic, Lelity, Ascaso Basic, kolby. Ale raczej nie znajdziesz nic ciekawszego od tej GC z włoskiego amazona, za 7 stówek to naprawdę niezły deal tym bardziej że to nówka sztuka.
-
Graef to nie młynek do espresso. Z tanich stożków to min Ascaso i2 i Ibertial Chellange. A potem płaskie żarna. Nie ze względu na jakieś magiczne właściwości ale ponieważ z płaskich żaren nie da się zrobić raczej kiepskiego mocowania bo rozsypie się przy pierwszym użyciu.
-
Nie pamiętam już, ale chyba za 350 zł kupiłem Faema Erika na solidnym termobloku. Trochę zaryzykowałem, bo niewiele o tym ekspresie jest w sieci, ale teraz parzy przyzwoite espresso w biurze.
Marek.
-
Ja kupiłem za 500zł. SB na 300ml i robiłem poprawne i powtarzalne shoty.
-
Salvien gaggia to jeden z tańszych ekspresów jeśli chodzi o używane, szukaj takiego który ma tradycyjną kolbę i sitka bez super crema. Np new baby to trwała i prosta w naprawie konstrukcja, wymaga dobrego rozgrzania. Możesz też iść w stronę classica. Tyle że ten greaf, ja podobnie zaczynałem, to z perspektywy czasu okazał się mało zdatny do espresso.
https://www.outletrtvagd.pl/product-pol-30511-Ekspres-cisnieniowy-GAGGIA-RI9403-11.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&curr=PLN
-
Nie pamiętam już, ale chyba za 350 zł kupiłem Faema Erika na solidnym termobloku. Trochę zaryzykowałem, bo niewiele o tym ekspresie jest w sieci, ale teraz parzy przyzwoite espresso w biurze.
Marek.
masz może jakiś link?
-
To jest ekspres z lat 90 tych więc link mogę Ci dać jedynie do wątku na forum.
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5866.0
Marek.
-
Jak chcesz budżetowo to mam Ascaso Arc do sprzedania, żółty ale z pękniętą grzałką - nie wiadomo ile pochodzi, serwisowany był u Janusza.
-
Powoli rozglądam się za ekspresem, żeby zakupić na święta. Panowie mówią, że model z amazona jest starszy i w cenie 1000zł można dostać już nowszy na promocji, lecz niezbyt pochlebnie wiele osób się o nim wypowiada. Jak z gwarancją na taki sprzęt i ewentualnymi kosztami wysyłki w razie naprawy? Warto dokupić inne sitka? Jakie środki polecacie do czyszczenia ekspresu? O kamień się nie martwię, ponieważ filtruje wodę.
https://www.amazon.it/Gaggia-RI9403-11-Macchina-manuale/dp/B00P2I15ZY/ref=sr_1_2?fst=as%3Aoff&qid=1569293638&refinements=p_89%3AGaggia&rnid=1688663031&s=kitchen&sr=1-2 (https://www.amazon.it/Gaggia-RI9403-11-Macchina-manuale/dp/B00P2I15ZY/ref=sr_1_2?fst=as%3Aoff&qid=1569293638&refinements=p_89%3AGaggia&rnid=1688663031&s=kitchen&sr=1-2)
-
Panowie mówią, że model z amazona jest starszy i w cenie 1000zł można dostać już nowszy na promocji, lecz niezbyt pochlebnie wiele osób się o nim wypowiada.
Zależy o którym nowszym mówisz ;) bo GC były 3 serie
stara - bardzo ok
nowsza - niekoniecznie
najnowsza - znowu ok
-
Panowie mówią, że model z amazona jest starszy i w cenie 1000zł można dostać już nowszy na promocji, lecz niezbyt pochlebnie wiele osób się o nim wypowiada.
Lubisz majsterkować? Bo jak kupisz, wstawisz OPV i PID to będzie fajny ekspres. Gwarancją nie ma się do przejmować - poużywać z miesiąc czy nie ma wad, a jak działa potem to i będzie działał następne 10 lat. Ale bez grzebania to nie ma już sensu - kup lepiej jakąś używkę z bazarku. Ja mam starą wersję i chyba zostanie ze mną do śmierci ;-) Ale nowej ani nawet najnowszej to bym chyba już nie wziął.
-
Mówię o tej z linku amazona wyżej. Czy to model, który warto brać :D ?
Jeśli istnieją poradniki w internecie na ten temat i z waszą pomocą uda znaleźć mi się konkretne rzeczy do majsterkowania to bardzo chętnie pomajsterkuje przy ekspresie :)
OPV to nic innego jak zmiana ciśnienia kluczem imbusowym z 13 na 9 bar ? Czyli potrzebny mi manometr i zaślepka przykręcana do kolby?
https://coffeeforums.co.uk/topic/3412-adjusting-the-opv-over-pressure-valve-gaggia-classic/ (https://coffeeforums.co.uk/topic/3412-adjusting-the-opv-over-pressure-valve-gaggia-classic/)
Co do regulatora zastanawiam się nad :SELEC TC544, czy w tej cenie znajdę coś innego ? Trochę przerasta mnie takie modowowanie :
https://gaggiaclassicmods.blogspot.com/2015/06/gaggia-pid.html (https://gaggiaclassicmods.blogspot.com/2015/06/gaggia-pid.html)
Czy znacie kogoś kto zajmuje się takimi modyfikacjami i można oddać mu ekspres :) ? Montaż taki jak na linku wyżej, manometr i ustawienie OPV oraz czujnik temperatury ?
-
Opv to zawór, którym regulujesz ciśnienie. Do niektórych ekspresów trzeba go najpierw zamontować. Ma 3 podłączenia. Jedno wejście i dwa wyjścia. Na wejściu jest ciśnienie uzyskane na pompie, dajmy na to teoretyczne 16 bar, które deklarują producenci. Zawór na jednym wyjściu wypluwa ustawione ciśnienie, np 9 bar (regulacja musi być przeprowadzana w odpowiedni sposób), drugie wyjście to powrót, z tego nadmiaru ciśnienia z powrotem do zbiornika czystej wody. Założone 9 bar ciśnienia na ciastku kawowym uzyskasz, ale gdy odpowiednio zmielisz i ubijesz kawę. Inaczej, gdy nie będzie oporu kawy, ciśnienie nie wzrośnie, bo nie ma jak. Sam montaż jest raczej prosty, ale problemem może być ograniczone miejsce wewnątrz obudowy ekspresu. Plus taki, że jak masz możliwość, to zaraz za zaworem opv możesz wpiąć trójnik z podłączeniem do dodatkowego manometru. Pokaże Ci to ciśnienie w trakcie ekstrakcji kawy. (prawdopodobnie miejsce zamontowania tego manometru może mieć niewielki wpływ na jego wskazania. Teoretycznie im bliżej kolby wepniesz manometr, tym dokładniejsze wskazanie.)
-
Polecacie kogoś do montażu takich elementów ? Może być wysyłkowo :)