Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10 Next
1
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sokorn dnia 08 Maj 2024, 23:26:57 »
Nie ma takiego nieplastikowego urządzenia?

Ja takiego nieplastikowego nie znalazłem. Próbowałem kiedyś z metalowym V60, żeby uniknąć kontaktu ciepła z plastikiem, ale efekty były jeszcze bardziej rozjechane niż z plastikowym V60. Orea używa Tritanu, ale jakby tego marketingowo nie sprzedawali, to jest jednak plastik i będzie wydzielał ksenoestrogeny. Używam B75 z pełną premedytacją i świadomością, że będzie negatywnie wpływał na gospodarkę hormonalną.
2
Kawa / Odp: Forumowe klasyki
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia 08 Maj 2024, 23:15:32 »
Dzięki temu wątkowi kupiłem trochę kaw z Praskiej, następna w kolejce będzie palarnia Paloma.
Dziś wjechała Brazylia Cerrado, rzeczywiście palenie jest trochę jaśniejsze niż zazwyczaj typowe "medium", ale bardzo smaczny szocik, pomimo tego, że za drobno zmieliłem, bo wyszło 20/46g w 54 sekundy, bez zabawy z profilowaniem, 93C na PID:
@Bielasinio
Spróbuj tej, z której Radek zrobił fajnego szocika. Obecnie u mnie wyparła inną Brazylię i stała się "etatową", tj zasypaną do pełnego hoppera w Ceado: dla żony do zalewajki i dla mnie do porannego potrójnego espresso. Jednakże proponuję, abyś zamówił także albo tylko wersję dark:

https://praska.pl/pl/p/Brazylia-Dark-Roast/183

gdyż przewiduję, że osiągniesz na niej bardziej satysfakcjonujące rezultaty, a jaśniejsze tematy przyjdą z czasem. Możesz zamówić dla asekuracji w opakowaniu 250g/37zł.
3
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia 08 Maj 2024, 23:07:14 »
dużo wyciąga z kawy to, czego np. Hario V60 oddawał raz na kilka przelewów.
Jak to? Aż tak "stochastycznie" się V60 sprawuje? Zaintrygowaliście mnie. Wprawdzie "zafiksowałem się" zupełnie na V60, ale może spróbuję. Nie ma takiego nieplastikowego urządzenia?
4
Pozostały sprzęt kuchenny i nie tylko / Odp: Burza mózgów – co z zepsutym Fellow Stagg EKG
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia 08 Maj 2024, 23:02:10 »
 :brawa:
5
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sokorn dnia 08 Maj 2024, 23:01:39 »
Jak dla mnie w płaskich dripperach jest wyraźniej zaznaczone body, większa kompleksowość, przyjemniejsza slodycz, równiejsza ekstrakcja i lepsza powtarzalność.

Podpisuję się pod tym. Powtarzalność jest chyba kluczowym czynnikiem przy B75, której mi zawsze brakowało w V60.
6
Pozostały sprzęt kuchenny i nie tylko / Odp: Burza mózgów – co z zepsutym Fellow Stagg EKG
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kawko dnia 08 Maj 2024, 22:58:54 »
Nadal gotować w nim wodę za pomocą grzałki turystycznej, którą można kupić za kilka złotych na allegro lub w jakimś sklepie "gospodarczym". ;)

Firefox_Screenshot_2024-05-08T20-58-18.832Z.png
7
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Dale Cooper dnia 08 Maj 2024, 22:54:05 »
Dzięki. Miałem w planie w jakiejś dalszej perspektywie zakupić Kalitę, ale ten Crystal Eye pewnie zagości wcześniej.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

8
Dyskusje wokół kawy / Odp: Dojrzała kwasowość...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia 08 Maj 2024, 22:49:31 »
Kolejna ciekawa praca, mniej ambitna niż praca Mortena Munchowa, ale w założeniu na temat percepcji kawy w odniesieniu do jej "kwasowości". Tak, kwasowość jest pojęciem chemicznym a nie sensorycznym... I tu pojawia się pojęcie, pierwsze słyszę, ale jest: TA czyli Titratable Acidity czyli kwasowość miareczkowa. Pojęcie to związane jest z metodologią "miareczkowania" do pomiaru kwasowości -- w odróżnieniu od kwasowości w skali pH nieco bardziej technicznie i naukowo mierzonej za pomocą przyrządów elektronicznych. Amerykańscy uczeni w zasadzie do niczego sensownego nie doszli, Ameryki nie odkryli, ale warto przeczytać. Badali związek między profilem palenia kawy a kwasowością właśnie:

https://dailycoffeenews.com/2024/05/01/study-roast-profiles-affect-sourness-and-acidity-in-coffee/

Wnioski z tegoż badania są następujące. Apogeum TA mamy podczas I cracku. W II cracku TA spada do wyjściowego poziomu. Niezależnie od przebiegu procesu palenia i niezależnie od rodzaju ziaren. Genialne, nie?  :smiech:
9
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia 08 Maj 2024, 22:25:09 »
Jak dla mnie w płaskich dripperach jest wyraźniej zaznaczone body, większa kompleksowość, przyjemniejsza slodycz, równiejsza ekstrakcja i lepsza powtarzalność.
10
Kawa / Odp: Krótkie opinie o kawach
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia 08 Maj 2024, 21:52:06 »
Dostałem taki prezent i jak to mówią darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. Wypiłem i dwóch pierwszych  od lewej bym nie kupił i nie ze względu na wysoką cenę, a smak:
¹ Jamaica Blue Montain 54zł/50g => pikantna czekolada  :NO:  :nienie:
² Hawaii Kona Extra Fancy 52zł/50g => kwaśna czekolada   :NO: :nienie:
Ale ³ Yemen Bani Matari 27zł/50g jest naprawdę dobry => zapach po otwarciu torebki, zmieleniu i w smaku tak jak piszą: owoce tropikalne i dominujące winogrona  :ok: :taktak: Na pewno się skuszę co jakiś czas pod warunkiem, jeśli będą dostępe ziarna świeżo palone, bo tu jest problem z ich świeżością, gdyż palarnia na tak drogie kawki ma niewielki popyt.
Strony: [1] 2 3 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi