Autor Wątek: III Mistrzostwa Polski HOME BARISTA - V FESTIWAL KAWY w Łodzi 15.05.2016.  (Przeczytany 16574 razy)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Jest gdzieś dostępny livestream może?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Zawodnik nr 4 flexooo
LMWDP #469

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
LMWDP #469

Offline SoyeR Mężczyzna

  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: forumowy drip, drip Duki, turecki tygielek, phin, V60-01, V60-02, AP, Gabi, Melitta Barista TS Smart
  • Młynek: Rhinowares, Gastroback, 1Zpresso K-PLUS
Jest zwycięzca :):):)
« Ostatnia zmiana: 15 Maj 2016, 13:55:10 wysłana przez SoyeR »

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
A rozetka to gdzie? :)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Własne ziarenka - choć ostatnim razem chyba można było skorzystać z tych dostarczonych przez organizatora.
Liczy się technika, oraz to jak bardzo uda ci się z ziarna wyciągnąć to co dane ziarno ma najlepszego.

Taką Kenię na ten przykład możesz przygotować w sumie na 3 sposoby - bardziej kwaski, równo kwaski i czekolady, lub bardziej czekolady.  Co posmakuje sędziom? Tego nie wie nikt 

Moim zdaniem największa trudność w tym roku to okiełznanie sprzętu (ekspres i młynek) w ciągu tych 10 min na przygotowanie. Musisz na nieznanym ci ustawieniu młynka i pewnie nieznanym ekspresie wstrzelić się w to co w domu wychodzi co zawsze, choćby cię ze snu wyrwali.

Bawimy się na Steel'u PID, wiec masz możliwość korekty temperatury, ale też masz przygotować 3 espresso i 3 cappu a to w przypadku kawy mlecznej oznacza że musisz się zastanowić co i jak robić. Steel to jeden bojler, kawa poczeka chwilę na mleko. Albo zrobisz 3 espresso i 3 czekają (z czego dwa sporo dłużej) na mleko. Albo zrobisz 2 espresso, zalejesz mlekiem - znów dylemat spieniać na 3 filiżanki czy na dwie  i dołożysz kolejne espresso. Albo zrobisz 2 espresso i 2 mleka i potem znów espresso i mleko - ale pierwsze 2 mogą stracić fakturę  Ale jakiej metody byś nie przyjął masz pewność że te 15 min spokojnie wystarczy. W tym czasie to i dwa razy tyle kawy byś przygotował.

Liczy się dobra zabawa, opanowanie drgawek rąk i stresu związanego ze startem przed publicznością. Uwierz, że takiej delirki jak na zawodach ostatnio doświadczyłem chyba dwie dekady temu na maturze      Moje malunki na kawie przypominały nerkę i wątrobę a nie serce i tulipany 

I tym sposobem jak sam mogłem zaobserwoać ta technika nerki i wątroby okazała się mistrzowska ;-) Gratulacje i szacunek ;-)

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
No trochę się przestraszyli :) Brawo!!!!
Teraz jeszcze tylko Legia :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Z Legia nie wygram.  Jak mam wygrać kiedy ich jest więcej...
LMWDP #469

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Brawo Ty!!! Trzeba zrobić jakieś  :piwko:

Offline flexooo

  • Wiadomości: 556
  • Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
« Ostatnia zmiana: 16 Maj 2016, 07:15:11 wysłana przez fux »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
 :hihihi: I tak się maluje.  :Bicz:
LMWDP #469

Offline flexooo

  • Wiadomości: 556
  • Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
Chciałem podziękować wszystkim organizatorom, uczestnikom i społeczności forum za przyjemną atmosferę podczas festiwalu i mistrzostw.
Z mojej strony miało być mocno na luzie, a stres złapał mnie taki jakbym o życie walczył :)
Dziękuję za doping i na kolejnych mistrzostwach obiecuję zaatakować 6 miejsce :)

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
:hihihi: I tak się maluje.  :Bicz:
Dostrzegam głęboką inspirację Picassem :hihihi: :hihihi:

Offline SoyeR Mężczyzna

  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: forumowy drip, drip Duki, turecki tygielek, phin, V60-01, V60-02, AP, Gabi, Melitta Barista TS Smart
  • Młynek: Rhinowares, Gastroback, 1Zpresso K-PLUS
« Ostatnia zmiana: 16 Maj 2016, 07:16:09 wysłana przez fux »

Offline MichalCz Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 136
    • www.kawomaniak.pl
Fajnie było się spotkać Wszystkim wystawcom należą się wielki ukłony za wkład pracy w poziom festiwalu, szacun. Osobne podziękowania należą sie Qaroli bo bez niej nie byłoby można spotkać się w takim gronie, pogadać, wymienić się doświadczeniami, poznać nowości oraz pospierać się w niektórych kwestiach. Nie może zabraknąć gratulacjii dla DrUsagi za wygraną po raz drugi z rzędu (p.s Trzeba się ustawić przeciwko niemu :) za rok), nagroda była super czyli bardzo ładny ekspresik od p. Ascaso czyli od p. Janusza. Do zobaczenia wkrótce.
p.s Miała być forumowa fota koledzy i wyszła lipa a szkoda.
www.kawomaniak.pl Kawa i akcesoria

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi