forum.wszystkookawie.pl
Dział Organizacyjny => Aktualności i ogłoszenia => Wątek zaczęty przez: Janusz w 18 Kwiecień 2016, 13:46:03
-
Zapraszamy wszystkich domowych baristów do startu w trzeciej edycji Mistrzostw Polski Home Barista.
Mistrzostwa zostaną zorganizowane podczas V FESTIWALU KAWY w Łodzi, w ostatnim dniu Festiwalu 15 maja 2016 r.
Dla trzech pierwszych miejsc przewidziane są atrakcyjne nagrody. Trwają jeszcze rozmowy z potencjalnymi sponsorami ale na pewno warto będzie wystartować i spróbować swoich sił w konfrontacji z innymi pasjonatami kawy. :brawa:
Zapraszam do zgłaszania się do konkursu.
Regulamin oraz reszta informacji na stronie Festiwalu. Istotne informację będą pojawiały się także w tym miejscu.
Zgłoszenia prosimy wysyłać na skrzynkę firmową ASCASO - [email protected]
-
Nowe wiadomości w sprawie Mistrzostw:
1. Wpłynęły już pierwsze zgłoszenie. Dziękujemy. Wszystkich chętnych informuję, że ilość uczestników ze względów logistycznych musimy ograniczyć do max 12 osób. Liczyć się więc będzie kolejność zgłoszeń - im szybciej tym lepiej.
2. Mamy już skompletowane nagrody - wszystkim sponsorom ślemy kawowe podziękowania. Nagrody dla uczestników ufundowały następujące firmy:
- palarnia kawy EURO CAFE Goran Gligorov - 3 zestawy kaw 4x250 g plus paczki 250 g
- Coffeedesk - 3 x Hario Drip metalowy (złoty, brązowy, srebrny), 3 x paczka kawy, 3 x katalog Coffeedesk, 3 x tablica PCV na dyplom
- ASCASO - AVIN F.U.H. - ekspres do kawy DREAM Cloud White & Wood z termostatem elektronicznym, młynek do kawy i-2 mini Cloud White Aluminium matt
3. W tym roku żaden z uczestników nie wyjedzie z zawodów bez nagrody.
4. Podział nagród jest następujący:
- wszyscy uczestnicy otrzymają paczki po 250 g kawy z EURO CAFE
- trzecie miejsce - zestaw 4 kaw po 250 z EURO CAFE g + Hario Drip brązowy + paczka kawy z Coffeedesk + katalog Coffeedesk + dyplom na tablicy PCV
- drugie miejsce - zestaw 4 kaw po 250 g z EURO CAFE + Hario Drip srebrny + paczka kawy z Coffeedesk + katalog Coffeedesk + dyplom na tablicy PCV
- pierwsze miejsce - zestaw 4 kaw po 250 g z EURO CAFE + Hario Drip złoty + paczka kawy z Coffeedesk + katalog Coffeedesk + dyplom na tablicy PCV + nagroda główna - ekspres do kawy ASCASO DREAM Cloud White & Wood z termostatem elektronicznym
5. Spytacie się pewnie co się stało z młynkiem ? Jest i młynek ale o niego trzeba będzie troszkę jeszcze powalczyć. O tym jutro...
-
Wracam do tematu młynka. Chcemy w tym roku nieco bardziej uatrakcyjnić zawody. Wszak ma to być nie tylko konkurencja ale także przyjemna dla widza zabawa...
Jak wiadomo zwycięzca zdobywa m.in. ekspres do kawy ASCASO DREAM Cloud White & Wood z termostatem elektronicznym. Do pełni szczęścia będzie mu brakowało młynka. No i o ten młynek będzie jeszcze musiał powalczyć.
Po wyłonieniu zwycięzcy oraz osób zajmujących miejsca drugie i trzecie osoby te wezmą udział w dogrywce o młynek. Wylosowany zostanie wzór a osoby te będą miały za zadanie wykonać Latte Art najbardziej zbliżone do wylosowanego wzoru. Wygrywający dogrywkę otrzyma młynek idealnie dopasowany kolorystycznie do ekspresu DREAM Cloud White & Wood - i-2 mini Cloud White matt.
No cóż...jeśli się okaże, że nie będzie to ta sama osoba co zdobywca ekspresu to pozostanie jej odkupić młynek... :ups:
-
odkupić młynek...
Albo dokupić u importera. ;p
-
Piomic, nie dyskryminuj innych. Dokupić można niekoniecznie ten młynek i niekoniecznie u importera. Może znasz jakiegoś chętnego na sponsoring ?
-
Inny nie będzie idealnie dopasowany do ekspresu.
-
Zasady tegorocznych Mistrzostw są w regulaminie opublikowanym na stronie Festiwalu.
http://www.milosnicykawy.pl/program-3/iii-mistrzostwa-polski-home-barista (http://www.milosnicykawy.pl/program-3/iii-mistrzostwa-polski-home-barista)
-
Zasady są ok, nie demonizujmy, pomysł bardzo fajny i jest o co powalczyć ;-)
-
Zgłoszenia do III Mistrzostw Polski HOME BARISTA będą przyjmowane tylko do dnia 11.05.2016 r do godziny 14,00. Osoby zainteresowane udziałem proszę o pilne przesłanie zgłoszenia z imieniem, nazwiskiem i numerem telefonu na adres e-mail: [email protected] lub na priv.
-
chyba tylko 2 godziny zostały do końca zgłoszeń - więc nie czekać zgłaszać się. Będzie fajna zabawa.
@Janusz - upewniam się tylko. Startujemy tak jak stoi w regulaminie na festiwalowym ekspresie i młynku? Pytam bo już miałem młynek targać własny, ale jeśli go nie użyję to nie ma to sensu.
Uchylisz rąbka tajemnicy co do maszyny i młynka?
-
Startujemy o 11,00 w niedzielę. Należy pojawić się przy scenie pół godziny wcześniej w celu zapoznania wszystkich ze szczegółami. No i startują wszyscy na ekspresie STEEL UNO PROF PID z młynkiem M2M.
-
W związku z małą ilością zgłoszonych chętnych do zawodów o Mistrzostwo Polski HOME BARISTA 2016 (i dużą ilością nagród do zgarnięcia) przedłużamy zapisy chętnych do piątku 14.05.2016 r do godziny 10,15. Ostatnie zgłoszenia będą więc przyjmowane na stoisku ASCASO zaraz po rozpoczęciu Festiwalu Kawy !
-
W poprzedniej wiadomości wkradł się błąd.
Powinno być tak:
W związku z małą ilością zgłoszonych chętnych do zawodów o Mistrzostwo Polski HOME BARISTA 2016 (i dużą ilością nagród do zgarnięcia) przedłużamy zapisy chętnych do niedzieli 15.05.2016 r do godziny 10,15. Ostatnie zgłoszenia będą więc przyjmowane na stoisku ASCASO zaraz po rozpoczęciu Festiwalu Kawy !
-
A dla zachęty wrzucam parę fotek nagrody głównej i dodatkowej.
(http://www.fotoszok.pl/upload/ae31b0ef.jpg)
(http://www.fotoszok.pl/upload/3ecc25af.jpg)
(http://www.fotoszok.pl/upload/429cff2c.jpg)
(http://www.fotoszok.pl/upload/9510964d.jpg)
(http://www.fotoszok.pl/upload/b4200ba6.jpg)
(http://www.fotoszok.pl/upload/f4d79ea7.jpg)
-
Tak się zastanawiam nad zapisem, ale wcześniej zapytam, czy nagroda dla największej pierdoły Mistrzostw też jest przewidziana?
Bo wtedy miałbym największe szanse :)
-
Nikt nie wyjedzie po Mistrzostwach z pustymi rękami. Dla każdego uczestnika przewidziane są nagrody.
-
Świetnie ;)
Kto się wybiera z forum niech wpisuje się na listę!! :)
Jak przegrywać to z najlepszymi! :)
-
Będziecie mieli z kim konkurować. Będzie dotychczasowy Mistrz Polski HOME BARISTA. Będzie bronił tytułu ! Bić Króla !
-
Musimy dobrą zmianę zrobić. :)
-
To może będzie bardzo głupie pytanie ale czy zawodnicy startują wszyscy na tych samych ziarnach i liczy się technika? Czy też każdy ma swoje ziarna i efekt końcowy jest suma techniki i wyboru mieszanki tak jak w przypadku zawodowców?
-
Własne ziarenka - choć ostatnim razem chyba można było skorzystać z tych dostarczonych przez organizatora.
Liczy się technika, oraz to jak bardzo uda ci się z ziarna wyciągnąć to co dane ziarno ma najlepszego.
Taką Kenię na ten przykład możesz przygotować w sumie na 3 sposoby - bardziej kwaski, równo kwaski i czekolady, lub bardziej czekolady. Co posmakuje sędziom? Tego nie wie nikt :mrgreen:
Moim zdaniem największa trudność w tym roku to okiełznanie sprzętu (ekspres i młynek) w ciągu tych 10 min na przygotowanie. Musisz na nieznanym ci ustawieniu młynka i pewnie nieznanym ekspresie wstrzelić się w to co w domu wychodzi co zawsze, choćby cię ze snu wyrwali.
Bawimy się na Steel'u PID, wiec masz możliwość korekty temperatury, ale też masz przygotować 3 espresso i 3 cappu a to w przypadku kawy mlecznej oznacza że musisz się zastanowić co i jak robić. Steel to jeden bojler, kawa poczeka chwilę na mleko. Albo zrobisz 3 espresso i 3 czekają (z czego dwa sporo dłużej) na mleko. Albo zrobisz 2 espresso, zalejesz mlekiem - znów dylemat spieniać na 3 filiżanki czy na dwie ;) i dołożysz kolejne espresso. Albo zrobisz 2 espresso i 2 mleka i potem znów espresso i mleko - ale pierwsze 2 mogą stracić fakturę :) Ale jakiej metody byś nie przyjął masz pewność że te 15 min spokojnie wystarczy. W tym czasie to i dwa razy tyle kawy byś przygotował.
Liczy się dobra zabawa, opanowanie drgawek rąk i stresu związanego ze startem przed publicznością. Uwierz, że takiej delirki jak na zawodach ostatnio doświadczyłem chyba dwie dekady temu na maturze :smiech: :hihihi: Moje malunki na kawie przypominały nerkę i wątrobę a nie serce i tulipany :picardpalm:
-
DrUsagi :picardpalm: :picardpalm: :picardpalm:
-
@DrUsagi, @flexooo i @Soyer nie interesuje mnie jak to zrobicie, ale Puchar ma zostać w Warszawie.
Bez zwycięstwa nie wracajcie :Bicz: :D
-
@DrUsagi, @flexooo i @Soyer nie interesuje mnie jak to zrobicie, ale Puchar ma zostać w Warszawie.
Będę trzymać ręce @DrUsagi, by Mu się nie trzęsły i wyszły serca i tulipany na cappu, a nie byle co ;)
-
Panie i Panowie, drodzy zawodnicy, spotykamy się więc jutro o 10,30 przed sceną.
POWODZENIA !
-
Będę Was obserwował ;)
-
Szkoda że z daleka...
-
Będziemy, mam nadzieję że na czas.
-
Powodzenia Michale
-
Połamania kolb!
Może nastętnym razem uda mi się dołączyć do rywalizacji. :szampan:
-
Jest gdzieś dostępny livestream może?
-
Zawodnik nr 4 flexooo
(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160515/55d15e37cab6cfff8cee493dfd5fe400.jpg)
-
(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160515/d84182e79bdf743cebba8fcf38182026.jpg)
-
Jest zwycięzca(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160515/171439d81fdb34eb82362c16558f2f79.jpg) :):):)
-
A rozetka to gdzie? :)
-
Własne ziarenka - choć ostatnim razem chyba można było skorzystać z tych dostarczonych przez organizatora.
Liczy się technika, oraz to jak bardzo uda ci się z ziarna wyciągnąć to co dane ziarno ma najlepszego.
Taką Kenię na ten przykład możesz przygotować w sumie na 3 sposoby - bardziej kwaski, równo kwaski i czekolady, lub bardziej czekolady. Co posmakuje sędziom? Tego nie wie nikt
Moim zdaniem największa trudność w tym roku to okiełznanie sprzętu (ekspres i młynek) w ciągu tych 10 min na przygotowanie. Musisz na nieznanym ci ustawieniu młynka i pewnie nieznanym ekspresie wstrzelić się w to co w domu wychodzi co zawsze, choćby cię ze snu wyrwali.
Bawimy się na Steel'u PID, wiec masz możliwość korekty temperatury, ale też masz przygotować 3 espresso i 3 cappu a to w przypadku kawy mlecznej oznacza że musisz się zastanowić co i jak robić. Steel to jeden bojler, kawa poczeka chwilę na mleko. Albo zrobisz 3 espresso i 3 czekają (z czego dwa sporo dłużej) na mleko. Albo zrobisz 2 espresso, zalejesz mlekiem - znów dylemat spieniać na 3 filiżanki czy na dwie i dołożysz kolejne espresso. Albo zrobisz 2 espresso i 2 mleka i potem znów espresso i mleko - ale pierwsze 2 mogą stracić fakturę Ale jakiej metody byś nie przyjął masz pewność że te 15 min spokojnie wystarczy. W tym czasie to i dwa razy tyle kawy byś przygotował.
Liczy się dobra zabawa, opanowanie drgawek rąk i stresu związanego ze startem przed publicznością. Uwierz, że takiej delirki jak na zawodach ostatnio doświadczyłem chyba dwie dekady temu na maturze Moje malunki na kawie przypominały nerkę i wątrobę a nie serce i tulipany
I tym sposobem jak sam mogłem zaobserwoać ta technika nerki i wątroby okazała się mistrzowska ;-) Gratulacje i szacunek ;-)
-
No trochę się przestraszyli :) Brawo!!!!
Teraz jeszcze tylko Legia :)
-
Z Legia nie wygram. Jak mam wygrać kiedy ich jest więcej...
-
Brawo Ty!!! Trzeba zrobić jakieś :piwko:
-
Filmik z mistrzowskich rozetek:
http://www.youtube.com/watch?v=ZC_NjwUbItw&feature=youtu.be# (http://www.youtube.com/watch?v=ZC_NjwUbItw&feature=youtu.be#)
:)
-
:hihihi: I tak się maluje. :Bicz:
-
Chciałem podziękować wszystkim organizatorom, uczestnikom i społeczności forum za przyjemną atmosferę podczas festiwalu i mistrzostw.
Z mojej strony miało być mocno na luzie, a stres złapał mnie taki jakbym o życie walczył :)
Dziękuję za doping i na kolejnych mistrzostwach obiecuję zaatakować 6 miejsce :)
-
:hihihi: I tak się maluje. :Bicz:
Dostrzegam głęboką inspirację Picassem :hihihi: :hihihi:
-
Ogłoszenie wyników :) :) :)
http://www.youtube.com/watch?v=sC2P3_4wHss&feature=youtu.be# (http://www.youtube.com/watch?v=sC2P3_4wHss&feature=youtu.be#)
-
Fajnie było się spotkać Wszystkim wystawcom należą się wielki ukłony za wkład pracy w poziom festiwalu, szacun. Osobne podziękowania należą sie Qaroli bo bez niej nie byłoby można spotkać się w takim gronie, pogadać, wymienić się doświadczeniami, poznać nowości oraz pospierać się w niektórych kwestiach. Nie może zabraknąć gratulacjii dla DrUsagi za wygraną po raz drugi z rzędu (p.s Trzeba się ustawić przeciwko niemu :) za rok), nagroda była super czyli bardzo ładny ekspresik od p. Ascaso czyli od p. Janusza. Do zobaczenia wkrótce.
p.s Miała być forumowa fota koledzy i wyszła lipa a szkoda.
-
Fota była :)
Szybki scan:
(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160515/ab46fc55b729b38ba2b8517a526a2f98.jpg)
-
I tak się maluje.
:brawa: Tytuł obroniony!!! Gratulacje! :szampan:
-
Oj to fota była jak juz poszedlem chyba :) własciwie na fotach to ja wychodze tak, że może lepiej :)
-
Świetna impreza, jeszcze lepsza atmosfera, a najlepsza zabawa.
Gorące podziękowania dla organizatorów, sponsorów nagród, wszystkich dzięki którym mieliśmy 2 dni kawowego świętowania. Niedzielne śniadanie w płynie od Gorana, z wyraźną nutą śliwki - czysty obłęd.
Idę trenować rozetki, w końcu rok na naukę został.
-
W przyszłym roku popracujemy, żeby w końcu odebrać Ci tytuł! :)
Gratulacje!
-
:brawa: :brawa: :brawa:
-
Moje gratulacje!
-
Filmik z mistrzowskich rozetek
Znaczy to smak musiał miażdżyć. Gratulacje.
-
:szampan:
Brawo!
-
Przepraszam najmocniej ale wczoraj demontaż stoiska zajął nam sporo czasu i do domu wróciłem już mocno skonany i późnym wieczorem. Wiedziałem że mnie uprzedzicie z ogłoszeniem wyników ale trudno...
Nadrabiam teraz zaległości i podaję oficjalne wyniki III Mistrzostw Polski HOME BARISTA 2016 !
1. Do zawodów zgłosiło się siedem osób. Rozpoczęliśmy z 30 minutowym poślizgiem ze względu na konieczność dowiezienie na scenę filiżanek ale za to później poszło już wszystko sprawnie.
2. Podaję kolejność miejsc i ilość uzyskanych od jury punktów w konkursie głównym:
- miejsce 7 - Kucharski Robert (flexoo) - 36 pkt
- miejsce 6 - Reurowicz Joanna - 37 pkt
- miejsce 5 - Szczerbiński Michał - 41 pkt
- miejsce 4 - Kowalczyk Izabela - 45 pkt
- miejsce 3 - Gorzelak Łukasz - 48 pkt
- miejsce 2 - Grela Karolina - 58 pkt
- miejsce 1 - Filipek Michał (DrUsagi) - 73 pkt MISTRZ POLSKI HOME BARISTA 2016 !!! :brawa:
3. Osoby zajmujące trzy pierwsze miejsca startowały jeszcze w dogrywce. Nagrodą był młynek i-2 mini White Aluminium matt a zadanie polegało na narysowaniu mlekiem na kawie wzoru jak najbardziej zbliżonego do wylosowanego z trzech zaproponowanych przez jury wzorów. Jury rzeczywiście miało trudny wybór ale ostatecznie zadecydowało rozłożenie wzoru w filiżance i wykorzystanie całej powierzchni filiżanki.
Konkurencję tę wygrał Łukasz Gorzelak. :brawa:
Kończąc tę oficjalną informację chciałbym serdecznie podziękować startującym zawodnikom za odwagę, zaangażowanie i często poczucie humoru z jakim podeszli do tych zawodów. W końcu miała to być forma rywalizacji ale i zabawy. Wielkie brawa dla wszystkich startujących i życzenia sukcesów w następnych zawodach. :szampan:
Dziękuję wszystkim którzy odwiedzili Halę Wytwórni w ciągu tych dwóch dni. Frekwencja w tym roku była rekordowa i dzięki Wam mieliśmy poczucie że nasza praca nie idzie na marne. Zadowolenie Wystawców i Organizatorów wynika bezpośrednio z ilości osób odwiedzających Festiwal. A w tym roku to zadowolenie spotęgowane było nie tylko ilością ale i jakością.
SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA PRZYBYCIE !!!
Dziękuję także sponsorom - firmie EURO CAFE i Goranowi, firmie COFFEE DESK oraz firmie ASCASO FACTORY. Dzięki Wam w tym roku naprawdę było o co powalczyć i zawody były przez to bardziej atrakcyjne dla startujących.
Do zobaczenia za rok ! 8)
-
A mi w końcu się udało. Masakra. Jak się człowiek spina to nic nie wychodzi. A dziś w piątek, na luzie.
(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160520/b1d5ba73c55664f0b0a55b92f987ef8f.jpg)
Można jeszcze dużo poprawić ale w końcu ręce się nie telepią.
-
Ja zacząłem ćwiczyć tulipany :)
-
Z dużym opóźnieniem podsyłam link do zdjęć:
https://picasaweb.google.com/108445827851144552529/6287107226218051041?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPTskJOJn-_ZGg&feat=directlink
-
Heja :)
Miło było wsiąść udział w tak super zawodach i móc się sprawdzić z innymi :) to było moje pierwsze podejście do takich zawodów i nie powiem jestem mile zaskoczony osiągniętymi miejscami jak i przeżytym stresem i trzęsącymi się rękami 8)
Świetna organizacja, przemiła atmosfera i oczywiście extra zabawa !!! dziękuję jeszcze raz i do zobaczenia za rok a może i wcześniej
pozdrawiam
Łukasz Gorzelak