Autor Wątek: HG One  (Przeczytany 16335 razy)

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: HG One
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Lipiec 2014, 15:02:07 »
Hmm a jakby ktoś prywatny wysyłał ze stanów prywatną paczkę to vat i cło też się płaci?

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: HG One
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Lipiec 2014, 15:24:52 »
Różnie bywa. czasami celnikom zechce się sprawdzić paczkę, a czasami nie. Najlepiej, jak wysyla się dodatkowo bez oryginalnego opakowania, i bez żadnego rachunku wewnątrz paczki. wtedy traktują to jako używane, czy coś w tym stylu.

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: HG One
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Lipiec 2014, 15:31:25 »
Tak by było idealnie 3000zł z przesyłką można by jeszcze dać :D ale 4000 to już się robi niebezpiecznie wysoko :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: HG One
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Lipiec 2014, 08:37:14 »
chyba że przed każdą kawa przemielimy zwietrzałą część do kosza
To ma znacznie większy sens: uruchomienie i "wybudzenie" maszyny do espresso. Nie do kosza lecz w kanał... ;)

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: HG One
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Lipiec 2014, 09:04:32 »
Poza tym, tak szczerze, ile tej zwietrzalej kawy z rana masz w młynku? 2? 3 gramy? I ewentualnie popołudniu tez tyle po dniu pracy poza domem.

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: HG One
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Lipiec 2014, 09:50:37 »
W Super Jolly koło 5g. W młynku stożkowym koło 14g, czyli prawie cała jedna porcja do wypicia :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: HG One
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Lipiec 2014, 10:44:05 »
Tak się zastanawiam - może by nowy temat zrobić "retencja kawy w młynku". Ustalmy sobie metodę pomiaru i porównajmy wyniki. SJ 5g a stożki 14g  :o

Albo ja coś mam nie tak, albo wielkie szczęście - bo nie widzę u siebie aż takich ilości (K6 i MPN) 5g to była by 1/3 porcji... Nawet jak zmieniam ziarna z ciemniejszych na jasne (lub na odwrót) to optycznie tego nie widzę. Owszem po takiej zmianie jasności kawy widać plamki innego koloru, ale dużo tego nie ma. Na pewno nie 1/3 porcji.

Z tym że ja czyszczę w K6 wylot kawy po każdym przemiale, MPN najwięcej zostawiała w dozowniku - dlatego tam też czyszczę na bieżąco.
LMWDP #469

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: HG One
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Lipiec 2014, 10:52:09 »
No właśnie, ja mówię przy kompletnym nieczyszczeniu wylotu. Czyszcząc wylot retencja w Super Jolly spada mi do około 1g. W stożkach niestety jest więcej (będać dokładnym, uruchamiając silnik ,czyszcząc wylot i tak 2,3 razy to można zejsć również do retencji rzędu 2-3g)


Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: HG One
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Lipiec 2014, 11:33:42 »
OK - no to z mamy przynajmniej metodologię.

Musze się przyjrzeć budowie takiego K10 - bo wychodziło by że największe utrudnienie w czyszczeniu to brak dostępu do wylotu kawy w młynkach z namielaniem bezpośrednim. Mnie najbardziej zastanawia czemu wylot kawy jest z boku żaren a nie z boku i od spodu. Wtedy grawitacja sama załatwiła by większość sprawy.
LMWDP #469

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: HG One
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Lipiec 2014, 13:08:06 »
Świetnie jest to rozwiązane w Versalab M3 (podobny do hg one ale z silnikiem). Retencja tam w ogóle nie występuje i są w nim dwa żarna najpierw stożkowe rozdrabniaja a później żarna płaskie mielą.

Pewien niemiecki obywatel robi takie mlynki na zamówienie tylko ulepszone. Osoba ta podpisuje sie nickiem Terranova.

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: HG One
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Lipiec 2014, 20:46:40 »
Prawda, taki przerobiony Versalab byłby fajny, ale on przed przeróbką kosztuje ok 2k $, a jakby niemiecki kolega zechcial go jeszcze przerobić.... to znowu lecimy z kosztami. Ale trzeba przyznać, że dobrą robotę robi :)

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: HG One
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Lipiec 2014, 20:51:22 »
Teraz już robi od zera własne młynki "DoN product", nie trzeba przerabiać :)

Od 4 800 Euro sobie woła  :sciana:
Bo ponoć jakiś super mega materiał co się nie brudzi, łatwo się czyści i żarna możemy regulować co do 0.02mm

Najbardziej dopalona wersja z podwójnym szklanym hopperem i jakimiś innymi cudami kosztuje 8500 Euro  :o

coś takiego :)


Wykonanie trza przyznać jest niesamowite.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipiec 2014, 20:56:13 wysłana przez D4rK89 »

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: HG One
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Lipiec 2014, 21:17:09 »
Wykonanie ogień - grube godziny pracy na obrabiarkach.

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: HG One
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Lipiec 2014, 22:02:50 »
Miałem okazję rozmawiać z Frankiem - bo tak w rzeczywistości ma na imię osoba pod nickiem Terranova - praca jaką w to wkłada i jakość tego produktu, jest tego warta.  ;) Więcej do poczytania na home-barista.com i kaffee-netz.de

Płacimy za wysokiej jakości materiał - powłoki Diamond like carbon (w tym pokryte żarna), tytan, wysokiej jakości stal nierdzewna, pasek napędowy jak w drogich gramofonach oraz niemal zerowe bicie na wałku.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipiec 2014, 22:15:07 wysłana przez Metiu »
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: HG One
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Lipiec 2014, 05:57:40 »
Może ktoś  wrzucić jakiś bezpośredni link, sklep do tego młyna ?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi