Cześć, jestem zupełnym laikiem, który od paru tygodni próbuje zrobić dobrą kawę.
Niby wydaje się, że wychodzi ona dobra, jednak po prostu chciałbym lepiej zgłębić temat, dlatego mam parę pytań, no i liczę, że coś podpowiecie.
Posiadam Lelit Elizabeth i Lelit William pl71.
1. Przy robieniu kawy zauważyłem, że czas robienia espresso według miarki, czyli 30ml zajmuje dużo krócej niż powinno.
Co może być powodem? Za grubo zmielona kawa ? Jest ustawione aktualnie na 4. Espresso się robi w jakieś 12 sekund, a z tego co czytałem idealny czas to 25-30 sekund.
2. Kolejna kwestia - czy istnieją jakieś standardowe ustawienia mielenia kawy w tym młynku do espresso?
Czy to też może jest tak (tak przeczuwam), że każda inna kawa to indywidualne ustawienia mielenia?
Oglądając film na yt: FODor1Z6oBY to tutaj zrobienie dwóch espresso zajmuje 40 sekund - to jest poprawny czas ?
Sorry za pytania z tzw. du.y
no i dzięki za odpowiedź!
Temperatura jaką mam ustawioną to 96 stopni.