Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1066500 razy)

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6226
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4815 dnia: 08 Grudzień 2021, 23:54:05 »
To chyba możesz kawę odstawić, bo słyszałem od wielu osób, że przy covidzie kawa nie smakuje dobrze. Co parę dni testowo bym sprawdzał tylko jak się sprawy mają.

Offline hwr

    • -
  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: -
  • Młynek: Comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4816 dnia: 09 Grudzień 2021, 00:01:26 »
Przelew dzisiaj smakował normalnie:)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4843
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4817 dnia: 09 Grudzień 2021, 09:28:36 »
Na filmie ta kawa wygląda już nieźle. Faktycznie czas jest ciut za długi. Zmniejsz może na początek silę ubicia.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4818 dnia: 09 Grudzień 2021, 09:56:26 »
Smak - nie ma dużo kwasu ale kawa wydaje mi się trochę rozwodniona.
1. Zwiększ temperaturę o 2 C
2. Zmniejsz uzysk trochę.

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4819 dnia: 09 Grudzień 2021, 12:15:32 »
Smak - nie ma dużo kwasu ale kawa wydaje mi się trochę rozwodniona. Mam teraz COVID - niewykluczone, ze mam jakieś zaburzenia smaku bo wszystko wskazuje na to, ze powinno być względnie ok.
Przez COVID straciłem zupełnie poczucie smaku, w szczególności do kawy, musiałem sobie zrobić 2 mc przerwy. :)
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline ColoColo

  • Wiadomości: 4
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Lelit William PL71
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4820 dnia: 09 Grudzień 2021, 20:14:18 »
Cześć,
Ekspres do kawy Lelit Anna PL41TEM. Doza do dużego sitka była 16g, teraz 14g i w każdym przypadku w większości przypadków ciastko przykleja się do grupy (w pozostałych jest błoto) i odpada dopiero po włączeniu na sekundę pompy. Z przemiałem/tampingiem eksperymentuje ale to zachowanie ciastka jest irytujące. W czym rzecz?

Przerobione kawy:
Brazil Fazenda Carmelito
Cafe espresso LaVaca
POLISH HORSE Peaberry Espresso Blend

W każdym przypadku bardzo podobnie.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2021, 20:17:50 wysłana przez ranGo »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4821 dnia: 09 Grudzień 2021, 20:22:01 »
Nie przejmuj się. Po prostu dobrze działa zawór 3-drożny. Po ekstrakcji spróbuj umiejętnie odpiąć PF, tak by ciastko wyjąć razem z nim.

Offline akrool

  • Wiadomości: 164
  • Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4822 dnia: 09 Grudzień 2021, 20:26:25 »
Cześć,
Ekspres do kawy Lelit Anna PL41TEM. Doza do dużego sitka była 16g, teraz 14g i w każdym przypadku w większości przypadków ciastko przykleja się do grupy (w pozostałych jest błoto) i odpada dopiero po włączeniu na sekundę pompy. Z przemiałem/tampingiem eksperymentuje ale to zachowanie ciastka jest irytujące. W czym rzecz?

Przerobione kawy:
Brazil Fazenda Carmelito
Cafe espresso LaVaca
POLISH HORSE Peaberry Espresso Blend

W każdym przypadku bardzo podobnie.

A spróbuj ciut grubiej zmielić kawę….
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Offline arob

  • Wiadomości: 385
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4823 dnia: 09 Grudzień 2021, 20:43:48 »
Mam praktycznie ten sam model i mi również ciastko się przyklejało. Zwiększ dozę do 17 - 18 g i będzie po problemie.

Offline ColoColo

  • Wiadomości: 4
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Lelit William PL71
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4824 dnia: 10 Grudzień 2021, 14:20:53 »
Mam praktycznie ten sam model i mi również ciastko się przyklejało. Zwiększ dozę do 17 - 18 g i będzie po problemie.
Nie wpadłbym na to, że żeby ciastko się odklejało to musi być większe, ale spróbuję :)

Offline ColoColo

  • Wiadomości: 4
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Lelit William PL71
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4825 dnia: 12 Grudzień 2021, 20:17:13 »
Mam praktycznie ten sam model i mi również ciastko się przyklejało. Zwiększ dozę do 17 - 18 g i będzie po problemie.
Rzeczywiście pomogło :)
Dziękuję za poradę :)

Offline Latte.Fart

  • Wiadomości: 110
  • Ekspres: Rocket Appartamento, Aeropress, V60
  • Młynek: Eureka Specialità, Porlex Mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4826 dnia: 27 Grudzień 2021, 11:52:58 »
Sitko IMS Competizione 12-18, doza zwykle 16g, czasem 17-18. Zawsze taka pozostałość w sitku po odbiciu ciastka... Czy to wina sitka?


Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4827 dnia: 27 Grudzień 2021, 12:02:15 »
Zawsze taka pozostałość w sitku po odbiciu ciastka
"Zawsze" po jakim czasie? Od razu po zakończeniu ekstrakcji? Odczekaj chwilę i wyczyść sitko po wypiciu espresso ;) Powinno być lepiej. Innym rozwiązaniem który ostatnio używam to puck screen. Ciastko odpada bardzo ładnie bo dużo lepiej odsysa wodę znad ciastka i prysznic czysty.

Offline Latte.Fart

  • Wiadomości: 110
  • Ekspres: Rocket Appartamento, Aeropress, V60
  • Młynek: Eureka Specialità, Porlex Mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4828 dnia: 27 Grudzień 2021, 12:05:05 »
Zwykle odbijam przed robieniem kolejnej kawy, czyli trochę czasu mija... miałem chyba fałszywe wyobrażenie, że "duży" ekspres odsysa idealnie i ciastko wychodzi jak z foremki ;)

Online Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4829 dnia: 27 Grudzień 2021, 12:07:46 »
W takim razie przed odpięciem kolby odpal ekstrakcję na 2 sekundy. Ciastko wypadnie w całości.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi