Autor Wątek: LELIT - BIANCA, Super Star :)  (Przeczytany 163742 razy)

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #840 dnia: 08 Maj 2022, 11:33:06 »
Jakiś czas temu zrobiłem sobie ticket na care.lelit.com w sprawie rozszerzonego poradnika do którego odwołują się w instrukcji (bo nigdzie go nie ma). Odpisali mi, że lada moment wrzucą na stronę. Jak na Włochów to poszło im wyjątkowo szybko, bo już jest :)
Warto zerknąć, opisują dogłębnie ustawienia PID (łącznie z serwisowymi Kp, Ki, Kd), różne profile low-flow i nawet wspominają (trochę lakonicznie, ale jednak) o offsecie temp.
Do pobrania po zalogowaniu na care.lelit.com na samym dole strony plik PL162T_V3_EXTENDED GUIDE_2022

skansen

  • Gość
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #841 dnia: 16 Maj 2022, 18:09:27 »
Z cyklu ukryte funkcje...

Bojler parowy można włączyć/wyłączyć wchodząc w ustawienia menu.

To samo można zrobić korzystając ze skrótu. W tym celu należy przytrzymać przez trzy sekundy na LCC przycisk "-" (minus).
bianca_elizabeth_boiler_off.jpg

Ekspres pamięta ustawienie po ponownym włączeniu.

Funkcja opisana początkowo dla Elizabeth, widać działa też w Biance: https://sway.office.com/S5J4d9Jp4Y9LdVFx

« Ostatnia zmiana: 16 Maj 2022, 19:50:48 wysłana przez skansen »

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #842 dnia: 31 Maj 2022, 12:04:03 »
Lelit by IMS - sitka dodawane do nowych wersji Bianki.
Zdecydowanie lepsze niż poprzednie, a przynajmniej tak zgłaszają użytkownicy (nie miałem okazji korzystać z nie-IMS).

Czy są tak dobre jak IMP Competition, albo przynajmniej na tyle dobre, że upgrade nie ma sensu?
Ja dostrzegam różnicę, przede wszystkim w jednorodności ekstrakcji. Ale gdyby ktoś mi pisał, że "dziurki są lepsze i przez to kawa lepsza" to chciałbym zobaczyć te dziurki, a nie słuchać o tym jak tej osobie smakuje kawa ;)

Zobaczmy więc dziurki :)

Dzisiejsi uczestnicy to
1. Lelit by IMS 14-18g
2. IMS Competizione Ridged H26.5 16-18g (B702Th26.5M)

Tutaj pozują dla Was na tle manipulatorów używanych do sterowania maszynerią z której pochodzą zdjęcia z tego posta:



A teraz już czas na dziurki. Pierwsze cztery to Lelit by IMS, pierwsze dwa zdjęcia w mniejszym powiększeniu pokazujące kilka dziurek w polu widzenia, kolejne dwa skupiają się na samej krawędzi pojedynczej dziurki.










Odpowiednio na kolejnych 4 zdjęciach widać IMS Competizione:










Komentarz? Moim zdaniem, mimo że Lelit odwalił kawał dobrej roboty to warto było kupić Competizione.
Ale każdy widzi zdjęcia i może wyrobić sobie własne zdanie i o to mi tu chodziło :)

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 480
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #843 dnia: 31 Maj 2022, 12:26:25 »
to warto było kupić Competizione
Sitka IMS są słabe po prostu. Mam sitko IMS competizione super fine i ma krzywo naklejoną siatkę, generalnie jest niechlujnie wykonane. Znajdę to wkleję zdjęcie. Robiłem kilka podejść do IMS i zawsze wracałem do VST,

Offline mojojojo

  • Wiadomości: 31
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM, V 60
  • Młynek: Lelit Fred, Comandante
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #844 dnia: 31 Maj 2022, 12:40:49 »
myślałem że jestem jebnięty  :sciana:
ale widzę że nie jest tak źle  :poklon:
gdzie są granice ???

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10574
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #845 dnia: 31 Maj 2022, 12:42:24 »
gdzie są granice ???
Proletariusze wszystkich krajów łączcie się!

Offline mojojojo

  • Wiadomości: 31
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM, V 60
  • Młynek: Lelit Fred, Comandante
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #846 dnia: 31 Maj 2022, 12:49:53 »
@Antonio
Cytuj (zaznaczone)
Proletariusze wszystkich krajów łączcie się!
nie ładnie  :Bicz: odsyłam do poznania cytatu , szczególnie w obecnym czasie

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #847 dnia: 31 Maj 2022, 13:11:58 »
gdzie są granice

Akurat w świecie kawowym granice są bardzo wyraźne i bardzo mocne. W najnowszym filmie Hoffmanna jest wywiad z kolesiem od Decent i mówi on, że jedną z jego inspiracji była niesamowita niechęć z jaką stykał się w zakresie mierzenia i opisywania jakichkolwiek parametrów. Chciał więc zrobić machinę która będzie odpowiedzią na "ja nie czuję, a ja czuję" ;) Szacun.
Wrodzona chęć eksperymentowania, mierzenia i porównywania sprawia, że jeśli mogę choć minimalnie się dołożyć do lepszego poznania co my tu robimy to z chęcią :)
Jedynie mając komplet wiarygodnych danych można dokonać naprawdę świadomej decyzji.

Offline yo Mężczyzna

  • Wiadomości: 318
  • Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #848 dnia: 31 Maj 2022, 13:18:59 »
nie ładnie   odsyłam do poznania cytatu , szczególnie w obecnym czasie
Tu pewnie miało znaczyć "Wszyscy wariaci kawowi  dołączajcie ":-))))
Można by też np."Gołodupki, chop do kupki" itp. itd. ....

Poza tym to żaden z twórców nie był Rosjaninem...
« Ostatnia zmiana: 31 Maj 2022, 13:51:19 wysłana przez yo »

Offline MacJaro Mężczyzna

  • Wiadomości: 1122
  • Ekspres: LA Marzocco Linea Mini
  • Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #849 dnia: 31 Maj 2022, 14:07:11 »
to warto było kupić Competizione
Sitka IMS są słabe po prostu. Mam sitko IMS competizione super fine i ma krzywo naklejoną siatkę, generalnie jest niechlujnie wykonane. Znajdę to wkleję zdjęcie. Robiłem kilka podejść do IMS i zawsze wracałem do VST,


Nie używałeś sitek IMS z powłoką kwarcową. Kup  zobaczysz, poczujesz  różnicę.
U mnie odczucia odwrotne.  Kupione sitko VST miało fatalną geometrię, owal!
Wróciło do sprzedawcy. Pod sitka IMS polecam tampery precyzyjne. Ja mam dwa zamówione u Royes,a 58,6 i 58,8 mm. Zero drobinek kawy na bokach. Używam sitek 14/16 i 18/20 g.

coffe, jazz, Mercedes Benz & more :hihihi:

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 480
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #850 dnia: 31 Maj 2022, 14:27:37 »
Nie używałeś sitek IMS z powłoką kwarcową
Co daje ta powłoka kwarcowa?

Offline MacJaro Mężczyzna

  • Wiadomości: 1122
  • Ekspres: LA Marzocco Linea Mini
  • Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #851 dnia: 31 Maj 2022, 14:53:24 »
Nie używałeś sitek IMS z powłoką kwarcową
Co daje ta powłoka kwarcowa?

Dużo, zmniejsza napięcie powierzchniowe, gładsze brzegi otworków, a co za tym idzie lepszy przepływ kawy.
Odbijasz ciastko kawowe - sitko czyste.
coffe, jazz, Mercedes Benz & more :hihihi:

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #852 dnia: 31 Maj 2022, 15:01:45 »
A potem mijają dwa tygodnie zwykłego użytkowania, bez żrących środków do usuwania osadów i warstwa znika, tak było z moim sitkiem E&B od IMS.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3852.msg253784#msg253784
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #853 dnia: 31 Maj 2022, 15:10:10 »
i warstwa znika

Jest transferowana przez kawę do brzuszka  :ups:

Offline MacJaro Mężczyzna

  • Wiadomości: 1122
  • Ekspres: LA Marzocco Linea Mini
  • Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #854 dnia: 31 Maj 2022, 15:15:49 »
Nic takiego nie stwierdziłem po ok 8 miesiącach ciągłego używania.  :picardpalm:
Jak by tak było jak piszesz, to dawno przestali by je produkować.


coffe, jazz, Mercedes Benz & more :hihihi:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi