Autor Wątek: Znikoma ilość cremy :/  (Przeczytany 10611 razy)

Offline w0jtek123

  • Wiadomości: 21
Znikoma ilość cremy :/
« dnia: 28 Czerwiec 2017, 13:49:20 »
Witam,
borykam się z problemem małej ilości cremy, posiadam ekspres do kawy Lelit Anita PL042TEMD z wbudowanym młynkiem. Próbowałem robić espresso z różnych kaw lecz nigdy
nie ze świeżo palonych prosto z palarni. Używam 100% arabic, stosowałem różne ilości zmielonej kawy w portafiltrze, grubości, z ubijaniem też eksperymentowałem. Filiżanki mam nagrzane, temperatura wody to 92*C. Zaglądałem tutaj http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4325.45 lecz nie znalazłem tego czego potrzebowałem.
Bardzo proszę o pomoc.  kawka - kawa, którą używam aktualnie "Bazzara DODICIGRANCRU"
Poniżej przykłady niektórych eksperymentów. Jeśli byłoby to pomocne to mogę nagrać filmik z ekstrakcji.

Pozdrawiam

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10633
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Znikoma ilość cremy :/
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Czerwiec 2017, 14:10:57 »
Temperatura wody? Jak, gdzie i czym zmierzona?

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Znikoma ilość cremy :/
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Czerwiec 2017, 14:17:40 »
Sądząc po obryzganych brzegach filiżanki to masz kanałowanie

Offline w0jtek123

  • Wiadomości: 21
Odp: Znikoma ilość cremy :/
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Czerwiec 2017, 14:53:10 »
Temperatura wody? Jak, gdzie i czym zmierzona?
Na ekspresie jest regulacja temperatury parzenia kawy.

Offline w0jtek123

  • Wiadomości: 21
Odp: Znikoma ilość cremy :/
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Czerwiec 2017, 14:54:03 »
Sądząc po obryzganych brzegach filiżanki to masz kanałowanie
Możesz wyjaśnić?

Offline Przemysław

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60; Hario Mizudashi Cold Brew Coffe Pot
  • Młynek: Ascaso i-bar 15; Comandante C40 MK3; Xeoleo 45mm
Odp: Znikoma ilość cremy :/
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwiec 2017, 14:57:57 »
Masz za grubo zmieloną albo za słabo ubitą kawę albo zbyt małą dozę, albo miks tych rzeczy. W skutek tego w ciastku kawowym pojawiają się kanały, którymi woda szybko przepływa i nie wyciąga z kawy tego co powinna.

Offline Gmtb

    • ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 285
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Znikoma ilość cremy :/
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwiec 2017, 14:58:31 »
A masz możliwość wrzucenia filmu z procesem zaparzania...
Na tej podstawie można by było wywnioskować coś więcej.
Próbowałeś może na innej kawie...spotkałem się już z różnymi przypadkami gdzie surowiec był marny.
Bazzara to ogólnie niezła marka ale i tu może zdarzyć się wadliwa partia. 

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Znikoma ilość cremy :/
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Czerwiec 2017, 15:01:52 »
ziarenko napisał o kanałowaniu. Woda pod ciśnieniem tworzy w najsłabiej ubitych miejscach w sitku kanały podobne do tych, które robi kornik drukarz pod korą drzewa. I tamtędy przedostaje się nie wypłukując z kawy tego co powinno się znaleźć w filiżance. Objawem widocznym jest "tańcząca" strużka kawy do filiżanki. Kawa ma lecieć z kolby strumykiem cienkim i jednostajnym. Nie ma skakać na boki, bo wtedy napar jest słaby i niesmaczny. Trzeba odpowiednio zmielić i ubić w sitku kawę ale to już nie jest takie proste. Poszukaj o tym jak to zrobić na forum. Jest dużo dyskusji na ten temat.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline jitt Mężczyzna

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: Lelit PL042TEMD, v60-02, FP
  • Młynek: Lelit wbudowany, BCG152SK, Quick Mill Tipo
Odp: Znikoma ilość cremy :/
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Czerwiec 2017, 15:48:20 »
Mam taki sam ekspres. Sypię 16gramow kawy do podwójnego sitka. Mielę na ustawieniu od 1 3/4 do 2.5. kawa od Antonio albo eurocafe jak świeża aż buzuje od cremy.

Offline jitt Mężczyzna

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: Lelit PL042TEMD, v60-02, FP
  • Młynek: Lelit wbudowany, BCG152SK, Quick Mill Tipo
Odp: Znikoma ilość cremy :/
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Czerwiec 2017, 15:52:12 »
Masz tamper? Ten wbudowany w ekspres do niczego się nie nadaje

Offline w0jtek123

  • Wiadomości: 21
Odp: Znikoma ilość cremy :/
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Czerwiec 2017, 16:14:19 »
Mam taki sam ekspres. Sypię 16gramow kawy do podwójnego sitka. Mielę na ustawieniu od 1 3/4 do 2.5. kawa od Antonio albo eurocafe jak świeża aż buzuje od cremy.

Małe te sitka strasznie

Masz tamper? Ten wbudowany w ekspres do niczego się nie nadaje
Oczywiście, że mam oddzielny. Ok, spróbuję mielić drobniej i zobaczymy co wyjdzie.

Offline w0jtek123

  • Wiadomości: 21
Odp: Znikoma ilość cremy :/
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Czerwiec 2017, 01:30:32 »
Powie mi ktoś czy mogę jakimś sposobem wysłać tu link do YT?
Jeśli się nie da to chętnych do pomocy poproszę o napisanie mi wiadomości to z przyjemnością wyślę link na PW.  :)

Pozdrawiam

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 3004
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Znikoma ilość cremy :/
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Czerwiec 2017, 07:54:27 »
Wpisz link ze spacją.
Ktoś z Modów poprawi.

To jest zabezpieczenie przed botami czy spamerami.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline w0jtek123

  • Wiadomości: 21
Odp: Znikoma ilość cremy :/
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Czerwiec 2017, 08:27:10 »
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2017, 10:13:07 wysłana przez Maciek »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3463
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Znikoma ilość cremy :/
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Czerwiec 2017, 09:33:31 »
0. Jak ta kawa smakuje?
1. Kup sobie świeżo palona kawę na początek. (do 2 tygodni po paleniu, np Java 007).
2. Ile gram mielonej kawy wrzucasz do portafiltra i jaki masz uzysk?
3. Niektórzy sugerują Ci mielenie jeszcze drobniej, moim zdaniem i tak masz troche przydługi czas ekstrakcji.
4. W domowych warunkach sprawdza się WDT, czyli pomieszanie kawy w portafiltrze igłą, spinaczem, czymś cienkim w każdym razie, aby poprawić dystrybucję. 

« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2017, 09:48:21 wysłana przez pj.walczak »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi