Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1231804 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8713
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7365 dnia: 19 Styczeń 2022, 14:07:59 »
Parę dni temu wziąłem i otworzyłem tabliczkę czekolady Michaeli pt. Uganda 70%. Dawno takiej "owocowości" nie doświadczyłem. Może dlatego, że nie jadam żadnych słodyczy, unikam cukru od prawie roku? Może dlatego, że tego dnia miałem ogromną ochotę na kakao, czekoladę i magnez w ogóle? Tak czy owak, pierwszy kęs tej tabliczki olśnił mnie aromatem: truskawek i poziomek. Niesamowite to. Zawsze uważałem, że nie da się porównać czekolady z bogactwem kawy. Chyba muszę to zweryfikować i zmienić zdanie. Czekolada bywa również bardzo bogatą sensorycznie materią. Analogii między kawą i czekoladą jest bardzo dużo. Warto próbować dobrej czekolady :).

W naszych jasnopalonych cuppingach, CITRIC wymiata/wygrywa wszystko. Choć jest to kawa ze specyficznej obróbki, ma niesamowicie dużo naturalnego wdzięku i na długo zostawia bardzo miłe wrażenia, olśniewa. Może być doskonałym dodatkiem, świetną parą do tabliczek czekolady. Sam ostatnio bywam dość "brutalny" dla porannych kaw, bo po prostu łączę je z masłem lub olejem kokosowym, z czekoladą lub ziarnem kakaowym, z podlaską przyprawą do kawy lub z garam masala, wreszcie z solą i kurkumą, by uzyskać tzw. bullet-proof coffee. Kawa bywa głęboko w takim towarzystwie ukryta, ale także tutaj: im lepsza kawa, tym lepsze samopoczucie. Pozdrowienia  :evil:

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 251
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24
  • Młynek: Kafatek Monolith Flat
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7366 dnia: 22 Styczeń 2022, 15:57:04 »
La Claudina Omnirost to jakaś absolutna magia , wychodzi u mnie płynna czekolada z truskawką pod espresso , naprawdę mistrzostwo świata Antonio :):)

Offline B737

  • Wiadomości: 34
  • Ekspres: Ascaso Arc Black & Inox
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7367 dnia: 23 Styczeń 2022, 14:38:30 »
Hej, jak zaparzacie Ariadnę w ekspresie kolbowym? Chodzi mi o dozę, czas i uzysk.
Plus - z najmniej 'kwaskowatych' i dodatkowo najtrudniejszych do sknocenia kaw od Mastro - co polecacie? (chocolate wave zniknęła?)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8713
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7368 dnia: 23 Styczeń 2022, 21:42:42 »
Hej! Zależy w jakim to ekspresie kolbowym. Ostatnio znajomy kupił sobie NS Appia i takiż młynek w kolorze Ferrari ;). Trochę z tymi sprzętami popracowałem. Cóż, po tylu latach za pan brat z espresso, nie miałem żadnego kłopotu z ustawieniem młynka i zrobieniem espresso. W zasadzie zacząłem od spontanicznego trybu pracy: młynek w trybie manualnym i takoż w ekspresie. Sitko napełnia się Ariadną przy jakichś 16-17g i taką potem ustawiliśmy "porcję czasu". Czemu te młynki (Eureka/NS) gdy pracują w trybie timera, nie pozwalają się zatrzymać?

Z takiej 16g porcji kawy trzeba uzyskać ok. 32-40g espresso w ciągu ok. 25-30s. Około -- bo to wszystko zależy: od danych maszyn, od naszej zdolności do posługiwania się przyciskami i pomiarami, od naszych preferencji, itp. itd. Dobrze, żeby porcja kawy w sitku została równomiernie rozłożona. Najlepiej chyba posłużyć się narzędziami od @Valerii czyli jego "kribli-grabli" albo sputnik do wyrównania, rozłożenia kawy w sitku. Potem pozostaje odpowiednio użyć tampera -- bez zbędnego stukania, tylko zdecydowany ucisk, ewentualnie okrężny nacisk na brzegi sitka. Najlepiej wypracować sobie jakiś stały i wygodny gest z tamperem.

Ariadna jest dość prosta i wdzięczna. Zdarzają się pewne niewielkie zmiany na przestrzeni lat, wynikające z tego, że: zmieniają się ziarna, zmienia się wobec tego profil palenia, czasem mam ochotę na palenie razem a czasem osobno, czasem mam ochotę dodać odrobinę czegoś więcej niż tylko Brazylia i robusta -- ale w gruncie rzeczy niewiele się zmienia w tej mieszance. Ostatnie parę tygodni to było dostrojenie się do świeżej Brazylii a także do nowej robusty z Brazylii. Myślę, że bieżące wydania są fajne i solidnie palone, espresso powinno być zrównoważone ale całkiem charakterne.

W podobnym stylu palone są pozostałe mieszanki. Może nieco tylko delikatniej: E#1, E#2, E#3, E#4 -- takie teraz mamy 4 różne wersje dwuskładnikowych mieszanek do espresso. Chocolate Wave jest bardziej złożoną mieszanką i nieco jeszcze lżej paloną. Stormy Weather jest zaś gdzieś pomiędzy :). Dużo przyjemności daje mi mieszanka A+ -- wydaje się, że 10% robusty jest optymalnym i całkiem pozytywnym składnikiem.

Robusta to dziś całkiem poważny temat. Przez całe lata była przedmiotem kpin baristów. Teraz coś tam się zmieniło, bo całą kawiarnianą branżę też dotknęły zamknięcia i kwarantanny. Zatem warto wykorzystać coś, co ludziom po prostu smakuje. My nigdy się od robusty nie odcinaliśmy, ale niektóre palarnie bardzo się od robusty dystansowały. Kolejnej partii robusty z Brazylii można spróbować teraz solo. Jest to tym razem dość "pstrokate", niejednorodne ziarno -- znajdą się w tłumie zarówno ciemniejsze i jaśniejsze ziarenka. Generalnie robustę akurat palę dość jasno, albo może inaczej: robusta pali się dość jasno, bo jest niesamowicie twardym tworzywem. Z robuścianych igraszek, warto skosztować mieszanki Hot Pair :).

Im więcej robusty, tym trudniej zrobić źle wyglądające espresso. Zatem także i Mefisto będzie dobrym wyborem: -->> Mastro Antonio
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2022, 21:45:31 wysłana przez Antonio »

Offline B737

  • Wiadomości: 34
  • Ekspres: Ascaso Arc Black & Inox
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7369 dnia: 24 Styczeń 2022, 11:29:35 »
Bardzo dziękuję za opis! Regularnie u Ciebie kupuję kawy (z krótkim epizodem Euro Cafe). OK, u mnie jest Ascaso Arc + Eureka Mignon Specialita (w trybcie timera da się zatrzymać przemiał - trzeba jeszcze raz nacisnąć przycisk którym rozpoczynamy przemiał, wtedy się pauzuje).

Mam partię Ariadny którą kupiłem 13 stycznia. Zmieniłem młynek, ustawiłem sobie pod A i wychodziło fajnie i regularnie. Od wczoraj rozjechało mi się tragicznie i nie potrafię się na powrót wcelować. Zawsze robiłem 17,5g kawy na 36g uzysku w 25-30 sekund. Teraz jest piekielnie gorzko. Chyba cały kilogram zużyje na wstrzelenie się, bo od wczoraj próbuję nieskutecznie wrócić do optimum. Spróbuję zatem tych ustawień, które Ty proponujesz. W to będę celował. A tymczasem lecę zamówić A+ ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8713
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7370 dnia: 24 Styczeń 2022, 13:21:45 »
Zawsze robiłem 17,5g kawy na 36g uzysku w 25-30 sekund.
To też nie brzmi źle. Jeśli czujemy za dużo gorzkiego smaku, to warto obniżyć temperaturę zaparzania i/lub nieco grubiej zmielić kawę tak, by czas zaparzania nieco skrócić, np. do 22-24s. Wszystko to jednak wszędzie wygląda inaczej i wymaga innych reakcji.

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 251
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24
  • Młynek: Kafatek Monolith Flat
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7371 dnia: 26 Styczeń 2022, 14:16:11 »
La Claudina  omnirost  kiedy wróci do oferty :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8713
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7372 dnia: 26 Styczeń 2022, 18:53:03 »
Zapomniane 2 paczki: -->> Claudina

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 251
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24
  • Młynek: Kafatek Monolith Flat
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7373 dnia: 26 Styczeń 2022, 19:40:01 »
 :lol2:Zamówione :):):), dzięki

Offline rafiklegia

  • Wiadomości: 47
  • Ekspres: Ascaso Arc
  • Młynek: Eureka Zenith Club 60e
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7374 dnia: 28 Styczeń 2022, 18:24:02 »
Przed chwilą poszło pierwsze moje zamówienie na Ariadnę i Minais Gerais  [emoji38].
 Kodu rabatowego chyba nie mamy na forum ?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8713
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7375 dnia: 29 Styczeń 2022, 10:54:39 »
Dziękuję pięknie za zamówienie :). Nie ma kodu rabatowego, ale wciąż jeszcze trzymamy się starych cen, przynajmniej w mojej "popularnej" linii.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8713
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7376 dnia: 31 Styczeń 2022, 21:14:01 »
W mojej "działce" pojawiło się parę ciekawostek:

-- Espresso #4 tym razem tylko Brazylia i Meksyk, obie kawy z obróbki suchej.

-- Transatlantico tym razem łączy Brazylię i Javę, a Java choć z mokrej obróbki jest bardzo fajna do espresso.

-- Espresso #5 jak Chanel nr 5, bo oprócz Brazylii i odrobiny Etiopii Hambela Wamena (ale nie niezapomnianej Burtukaana) jest tu sporo "ukradzionej" Eli Kolumbii Casa Negra z obróbki Carbonic Maceration. Pachnie to więc ciekawie :).

-->> Mastro Antonio


« Ostatnia zmiana: 31 Styczeń 2022, 21:32:52 wysłana przez Antonio »

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 742
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: F4 Nano V2, Timemore Slim Titanium, Gaggia MDF Stepless
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7377 dnia: 03 Luty 2022, 13:23:29 »
@Antonio ponieważ Twój sklep wyskakuje jako pierwszy z ofertą na Ceado E6P
https://mastroantonio.pl/Mlynek-CEADO-E6P-p222
to podrzucam aktualny adres do strony producenta z tym modelem
https://coffee.ceado.com/en/products/26-on-demand/14-e6p
W młynku: Brazil Fazenda Miaki Red Catuai (Euro Cafe)
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8713
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7378 dnia: 03 Luty 2022, 14:26:28 »
Trochę jestem outdated... Ale nie chce mi się pisać w HTML ;).

Offline MaciejF Mężczyzna

  • Wiadomości: 204
  • Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7379 dnia: 03 Luty 2022, 14:48:02 »
Nie ma kodu rabatowego, ale wciąż jeszcze trzymamy się starych cen, przynajmniej w mojej "popularnej" linii

i tego się trzymajmy :) a na poważnie to najlepiej daj znać jak się będą kończyły zapasy kupione po starych cenach

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi