Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 98480 razy)

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #390 dnia: 10 Kwiecień 2022, 21:12:25 »
od półtora roku wypiekam już regularnie własne chleby z ekologicznej mąki razowej orkisz/żyto/płaskórka/samopsza, ze względu na przepaść jakościowo-smakową powrotu do sklepowych wyrobów raczej nie przewiduję 8)

Pora na wyższy level - płatki+chleb z mąki samodzielnego przemiału.
Czyli zakup młynka i płatkownicy, prawdopodobnie coś z oferty firm niemieckich Sana, Komo, Havos itp. https://www.sana-store.pl/mlynki-do-zboza?productOrder-order=price-asc&productOrder-direction=asc&do=productOrder-changeOrder Jeśli macie jakieś podpowiedzi co do modeli chętnie posłucham. Nie wiem czy wielkość żaren jest tutaj bardzo ważna, są modele z żarnami 75-100mm.

Nie mam doświadczenia z własnym przemiałem ziarna. Czy wiąże się to z jakimiś problemami ??? Celuję raczej w mąkę razową z grubego przemiału.
Zakładam, że - podobnie jak z kawą - świeży przemiał powinien dać lepszy efekt niż gotowa mąka która swoje odleżała przed spożyciem. Przy okazji przedłużyłoby to trwałość zapasów surowca.


O ile mąka jest w miarę dostępna, to nie za bardzo moge znaleźć sklepy oferujące samo ziarno.

Czy ktoś z Was mógłby doradzić sprawdzone źródło zaopatrywania się w dobrej jakości ekologiczne ziarna zbóż ?????
« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień 2022, 22:24:35 wysłana przez grex »

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1139
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #391 dnia: 15 Kwiecień 2022, 14:38:53 »
Coś tu cicho ostatnio.


Pszenno - żytni, Hamelman.

Resized_20220415_143027.jpeg
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #392 dnia: 10 Czerwiec 2022, 19:47:17 »
A jakoś sam nie zaglądałem. Zacny chlebek.

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1139
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #393 dnia: 30 Maj 2023, 09:29:28 »
Halo halo, ktoś tu jeszcze zagląda?  :hihihi:
Ostatnio w kilku stołecznych piekarniach pojawiły się chlebki z cheddarem i jalapeno.

Tak na wariata zrobiłem "szybko" zaczyn, dodałem pecorino i pecorino z "truflą",  bo taki mi został okrawek + red
jalapeno, akurat było pod ręką otwarte w lodówce i wyszedł całkiem całkiem ;)

Bałem się że za słabo odsączyłem z zalewy paprykę, ale na szczęsćie nic się nie wydarzyło złego.
Następnym razem zrobię z chedarem i sam zamarynuję paprykę.

Ma ktoś fajny sprawdzony przepis na jakiś fikuśny chleb?

Resized_20230521_130909_61385480278769.jpeg
Resized_20230521_135421_61378186977365.jpeg
Resized_20230521_215117_68937749108856.jpeg


« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2023, 10:24:28 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1027
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #394 dnia: 30 Maj 2023, 09:51:47 »
Zaglądać to może nie, ale chleby się pieką cały czas ;)

Właśnie wyrasta w piekarniku żytni 2-fazowy.

Fajny ten z chedarem, jadłbym ;)

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #395 dnia: 27 Październik 2023, 21:01:05 »
Temat w wyszukiwarce całkiem wysoko.
Nadszedł czas, aby upiec swój pierwszy chleb. Dlatego wybrałem robot planetarny Bosch MUM 9. Czas wykorzystać też możliwości piekarnika parowego Elektrolux, do tej pory jedynie podstawowe funkcje były używane. Mąka pszenna 750 i żytnia 720 i drożdże instant, bo nie chcę od razu od zakwasu zaczynać.
Podpowiedzcie mi w jakich proporcjach to użyć i w jakiej temperaturze, aby nie zaliczyć wpadki.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #396 dnia: 27 Październik 2023, 21:39:34 »
Dwa - trzy razy w tygodniu korzystam z szybkiego i prostego przepisu. Nawet robota nie potrzeba, nie mówiąc o planetarnym :). Wpisz w wyszukiwarkę "Najprostszy chleb pszenny na drożdżach". Mąka pszenna  750, razowa i orkiszowa 2000.

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #397 dnia: 27 Październik 2023, 22:43:32 »
Dokładnie, najprostszy chleb zrobisz w misce bez żadnego robota. Swoją drogą jak już się uparłeś to do wyrabiania chleba z pewnością są lepsze akurat niż ten Bosch, ale to poza tematem.

Zasadniczo wystarczą Ci 3-4 składniki, typu: mąka wedle uznania, drożdże(instant dla maksymalnej wygody), woda, sól. Opcjonalnie odrobina oliwy i mleko + posypka wedle uznania(sezam, czarnuszka itd...). Dwie godziny wyrastania(lub mniej jeśli postawisz w cieplejszym miejscu), 40-60 minut pieczenia i gotowe.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #398 dnia: 28 Październik 2023, 09:35:01 »
Z Boscha jestem zadowolony, Kenwood trochę za drogi.

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #399 dnia: 28 Październik 2023, 16:30:44 »
Najważniejsze, że jesteś zadowolony. Rób chleb, a później wrzuć fotkę swojego dzieła. :)

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #400 dnia: 28 Październik 2023, 18:52:09 »
Można być zadowolonym z czegoś bez świadomości, że rękami zrobi się to lepiej.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #401 dnia: 29 Październik 2023, 10:12:01 »
No to pierwszy raz mam za sobą. Nie trzymałem się przepisów, proporcje na oko. 3 rodzaje mąki, bo dodałem jeszcze orkiszową pełnoziarnistą 1700.
Zdecydowanie za mało soli dałem, w ciągu niecałej godziny wyrosło tak, że uciekać zaczęło. Piekarnik z parą na 220 stopni, niecałą godzinę.  Za tydzień zrobię na zakwasie.

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #402 dnia: 29 Październik 2023, 15:34:46 »
Jak na pierwszy raz, wyglądają bardzo ok. Na zakwasie będą jeszcze lepsze. :)

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #403 dnia: 26 Listopad 2023, 20:52:19 »
Gdzie zakupujecie mąkę do wypieków?

Offline ikpara

  • Wiadomości: 172
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #404 dnia: 26 Listopad 2023, 21:30:42 »
Ja zwykle kupuję w Młyn Kopytowa, teraz na próbę postanowiłem kupić w Młynie Złoty kłos z Głubczyc i od tygodnia nie mogę doczekać się na przesyłkę... :NO:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi