Autor Wątek: Słodkości do kawy  (Przeczytany 27863 razy)

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1138
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Słodkości do kawy
« Odpowiedź #60 dnia: 25 Styczeń 2022, 15:55:09 »
Dzięki za przepis, lubię bardzo te ślimoki, nigdy nie robiłem.
Patrzę mam drożdze - krótki termin, resztka mleka w kartonie, resztka kardamonu mielonego, rachu ciachu i zrobiłem z połowy składników.
Mając byle jakiego robota, to 10-15 minut roboty.

Tak na szybko :)

ślimoki3.jpg

ślimoki2.jpg

Ostatnio naszym  typem były pseudo brioszki włoskie też na szybko, takie odrywane z marmolada w środku.

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Słodkości do kawy
« Odpowiedź #61 dnia: 25 Styczeń 2022, 16:12:03 »
 
Dzięki za przepis, lubię bardzo te ślimoki, nigdy nie robiłem.
Patrzę mam drożdze - krótki termin, resztka mleka w kartonie, resztka kardamonu mielonego, rachu ciachu i zrobiłem z połowy składników.
Mając byle jakiego robota, to 10-15 minut roboty.
Tak na szybko
:wow2: :pycha:
Ja tylko jestem specjalistą od końcowej fazy... pieczenia  :-(
》tertium non datur《

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Słodkości do kawy
« Odpowiedź #62 dnia: 26 Styczeń 2022, 12:35:11 »
Świetnie wyglądają :) Do drożdżówek polecam dodać zawsze trochę kleiku tangzong. Ciasto z nim jest fenomentalne.
Ja dalej ćwiczę włoskie wynalazki i korzystam z faktu pracy zdalnej :P

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Słodkości do kawy
« Odpowiedź #63 dnia: 26 Styczeń 2022, 13:18:11 »
Dzisiaj poszedłem na łatwiznę i zrobiłem croissanty z  ciasta gotowego. W Kauflandzie jest dostępne ciasto francuskie w puszeczkach które daje dość dobre efekty. Ciasto już jest wstępnie pokrojone, wystarczy nasmarować ulubionym dżemem/kremem, zawinąć, posmarować jajkiem z góry i posypać np sezamem. Do zimnego piekarnika na drugim poziomie z dołu, temperatura 180*C i dosłownie 10 minut od osiągnięcia zadanej temperatury. Szybko i smacznie, bez dużo roboty.

63C8311E-9A57-4D21-B56E-D11C40D93C22.jpeg

Offline kyeelt

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP MN Poprzednio: La Pavonii Europiccola
  • Młynek: Ceado E37J Poprzednio: Barazza Sette 270
Odp: Słodkości do kawy
« Odpowiedź #64 dnia: 26 Styczeń 2022, 13:24:27 »
z  ciasta gotowego. W Kauflandzie jest dostępne ciasto francuskie w puszeczkach

W składzie masło czy olej palmowy ?

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Słodkości do kawy
« Odpowiedź #65 dnia: 26 Styczeń 2022, 13:29:39 »
Niestety margaryna ( olej rzepakowy, olej palmowy ). Dobre ciasto samemu należy sporządzić.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1485
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Słodkości do kawy
« Odpowiedź #66 dnia: 26 Styczeń 2022, 13:37:07 »
W carrefour można kupić ciasto francuskie frosty z bardzo dobrym składem (masło). Kiedyś było nawet Bliklego, ale dawno nie widziałem.

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1138
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Słodkości do kawy
« Odpowiedź #67 dnia: 26 Styczeń 2022, 14:28:49 »
@slusar_o2 , dzięki !

Czasem paradoksalnie, czym mniej się człowiek wczuwa, tym lepsze efekty.
Pastę znam, robiłem chlebek japoński.
Fajna forma, właśnie jestem na etapie zamawiania formy do tostów z deklem, będę dalej kombinować :)

Wczoraj nastawiłem zaczyn na rodzynkach na chleb szwajcarski, ciekaw jestem co wyjdzie. :lol2:

Co do francuskiego, kiedyś się uparłem i obskoczyłem wszystkie sklepu w koło komina które mogłyby mieć ciasto francuskie ( duże arkusze), w żadnym skład nie był w pełni zadowalający, oprócz wspomnianej frosty z masłem, ale te prostokąciki mnie nie urządzały.

@ranGo , liczy się efekt końcowy, ważne aby smakowało :)
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Słodkości do kawy
« Odpowiedź #68 dnia: 26 Styczeń 2022, 14:45:27 »
Croissanty robi się z ciasta pół francuskiego, powinno zawierać drożdże. Dlatego tak ładnie puchna w piecu.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Słodkości do kawy
« Odpowiedź #69 dnia: 26 Styczeń 2022, 18:23:09 »
Mały spam  [emoji38]

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Słodkości do kawy
« Odpowiedź #70 dnia: 27 Styczeń 2022, 12:00:31 »
Pysznie wyglądają i smakują takie rogaliki  :pycha:
Jakim systemem je zjadacie?
1)Gryz rogalika - łyk kawy, gryz rogalika - łyk kawy i tak dalej
2)Najpierw cała kawa potem cały rogalik
3)Najpierw cały rogalik potem cała kawa

? ;)

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Słodkości do kawy
« Odpowiedź #71 dnia: 27 Styczeń 2022, 13:49:18 »
@Pawcio  [emoji38]  :mrgreen:
osobiście wolę najpierw wypić kawę aby cukier z ciastka nie zaburzył mi odczuwania smaków i walorów kawy.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Słodkości do kawy
« Odpowiedź #72 dnia: 27 Styczeń 2022, 13:59:29 »
Ja też: najpierw cała kawa potem rogalik. Dokładnie z tego samego powodu. Dlatego zapytałem  :)

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1138
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Słodkości do kawy
« Odpowiedź #73 dnia: 27 Styczeń 2022, 18:53:37 »
Najpierw kawa, woda i później słodkie.
Na co dzień nie słodzę ,więc jak przedmówcy, chciałbym czuć smak kawy. :hihihi:
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline radekzaj

  • Wiadomości: 207
  • Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Hario Switch/V60, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, 1Zpresso ZP6
Odp: Słodkości do kawy
« Odpowiedź #74 dnia: 30 Styczeń 2022, 17:15:44 »
Dziś popełniłem te szwedzkie bułeczki z przepisu kilka postów wyżej, zniknęły w mgnieniu oka [emoji106]

IMG_20220130_155304-ImResizer.jpg

IMG_20220130_164810-ImResizer.jpg
« Ostatnia zmiana: 30 Styczeń 2022, 17:36:40 wysłana przez radekzaj »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi