Cześć wszystkim,
Trafiła mi się okazja, aby rozwinąć mocniej moje zamiłowanie kawą(wcześniej automat, kawiarka, frenchpress) i kupiłem w świetnej cenie nową Gaggie Classic 2019 lecz potrzebuję małej pomocy i porad.
Do ekspresu dokupiłem akcesoria: tamper, pędzel, waga, wdt tool, młynek kupię dopiero w przyszłym tygodniu( najprawdopodobniej będzie to Eureka Mignon Specialita) na tą chwilę musi mi wystarczyć moja Melitta Molino( teraz 45g kawy robię w 14s
-Przeczytałem większość postów na temat ekspresu i wiem gdzie ma słabsze strony. Wiem o małym bojlerze przez co potrzebuję pomocy doświadczonych użytkowników jak krok po kroku robicie: a) jedno espresso, b) dwa razy espresso, c) jedno espresso, jedno latte, d) dwa razy latte. Chcę się upewnić czy wszystko robię w porządku i chcę robić maksymalnie dobrze na tyle ile pozwala ekspres.
-Mam bardzo dobry dostęp do sklepu Shades of Coffee, kupilem i wymienie niedlugo sprężynę na 9 bar. Myślę też o naked portafiltr od nich, myślicie, że warto w tej cenie od nich wziąć czy polecicie coś innego?
-Co ile robić backflush i odkamienianie ekspresu przy używaniu 2-3 kawy dziennie (woda twarda lecz uzywana tylko przefiltrowana przez dzbanek Brita)?
-Co polecacie jeszcze dokupić do zestawu tak aby wygodniej i smaczniej przygotowywać kawę? (PID na ta chwilę narazie nie wchodzi w grę)
Z góry wielkie dzięki za pomoc,
Pozdrawiam!