Autor Wątek: Jak w HX uzyskać smak kawy z dźwigni ?  (Przeczytany 2332 razy)

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Jak w HX uzyskać smak kawy z dźwigni ?
« dnia: 31 Styczeń 2022, 08:37:44 »
Aktualnie jakoś kawa z dźwigni bardziej smakuje (Europiccola, podobnie Rota) niż z HXa (pompa rotacyjna).
Ma ktoś przepis  na to żeby w HX było jak z dźwigni ? :)
Fakt że dźwignia wymaga drobniejszego mielenia. Smak z dźwigni jest taki łagodny, jakby to powiedzieć aksamitny. Z HX mam więcej cremy.
Ciut się zbliżyłem smakiem obniżając ciśnienie do 8 bar mieląc drobniej, też zwiększyłem lekko temperaturę 94-95, dłuższa preinfuzja (ciśnieniem z sieci z reduktora 1,5 bara) ale to jeszcze nie to.

Offline Anzelm Mężczyzna

  • Wiadomości: 155
  • Ekspres: Bianca, Rota, Clever, V60, phin
  • Młynek: EM-LT, Kinu
Odp: Jak w HX uzyskać smak kawy z dźwigni ?
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Styczeń 2022, 10:01:15 »
Pozostaje Ci jeszcze założenie na grupie zaworu regulującego przepływ.

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Jak w HX uzyskać smak kawy z dźwigni ?
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Styczeń 2022, 10:17:54 »
Tracę wtedy dokładny pomiar temperatury :(

Offline Anzelm Mężczyzna

  • Wiadomości: 155
  • Ekspres: Bianca, Rota, Clever, V60, phin
  • Młynek: EM-LT, Kinu
Odp: Jak w HX uzyskać smak kawy z dźwigni ?
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Styczeń 2022, 16:18:08 »
No fakt, ale wydaje mi się, że więcej wyciągniesz z kawy dzięki profilowaniu niż dokładnej kontroli temperatury.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5306
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Jak w HX uzyskać smak kawy z dźwigni ?
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Styczeń 2022, 18:18:22 »
Smak z dźwigni jest taki łagodny, jakby to powiedzieć aksamitny
Wpływ opadającego ciśnienia?
》tertium non datur《

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Jak w HX uzyskać smak kawy z dźwigni ?
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Styczeń 2022, 20:37:50 »
Jakby w tym manometrze od profilowania zrobić dziurkę przy gwincie i wprowadzić kabelek od termopary może byłaby i temperatura i ciśnienie.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Jak w HX uzyskać smak kawy z dźwigni ?
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Styczeń 2022, 21:29:42 »
Profilowanie może dać duuużo więcej niż odczyt temperatury ;) Realny wpływ na tą temperaturę i tak masz jedynie "taki sobie".
« Ostatnia zmiana: 31 Styczeń 2022, 21:50:43 wysłana przez korea83 »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak w HX uzyskać smak kawy z dźwigni ?
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Styczeń 2022, 21:36:11 »
Wpływ opadającego ciśnienia?
Tutaj małe dźwigienki pozwalają utrzymać ciśnienie do samego końca -- nie ma sprężyny. Myślę, że bardziej istotna jest może średnica sitka?

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 432
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Jak w HX uzyskać smak kawy z dźwigni ?
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Styczeń 2022, 21:38:14 »
w HXie kombinując z przepływem "przy okazji" zmienia się też temperaturę...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi