Autor Wątek: Rancilio Silvia v1  (Przeczytany 20450 razy)

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #210 dnia: 03 Sierpień 2018, 21:36:37 »
Dla ułatwienia dodam, ze sporo zależy od tego jaka kawa się trafi (nie robiłem żadnych statystyk). Trafiają się czasem takie, że co by nie robić - zawsze dziura w ciastku  :Bicz:

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 4710
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #211 dnia: 04 Sierpień 2018, 08:30:19 »
Tamper. Jak trafisz tak, że z boku kawa nie będzie ubita to nic dziwnego, że kanałuje.. Swoją drogą to bym trochę mniej kawy sypał.

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1006
  • Ekspres: Rancilio Silvia PID DIY
  • Młynek: Eureka Zenith 65E
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #212 dnia: 04 Sierpień 2018, 20:40:36 »
Zapomniałem napisać
15g
25s
37g
To zmiele teraz 14g

Tak jest, zawszę trochę jest nie ubite.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1376
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #213 dnia: 04 Sierpień 2018, 21:17:07 »
Albo kup tamper idealnie na wymiar albo dociskaj boki tak żeby na ściankach nic kawy nie zostało. Tafla musi być równa i gładka.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1006
  • Ekspres: Rancilio Silvia PID DIY
  • Młynek: Eureka Zenith 65E
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #214 dnia: 05 Sierpień 2018, 09:29:21 »
Pierwsze mielenie akurat nowej kawy. Wyszło fatalnie, później sprawdzę znów.
14g
35g
20s



Tutaj skręcony młynek. Kanałowanie fatalne. Skręcam jeszcze bardziej.
14g
35g
21s

« Ostatnia zmiana: 05 Sierpień 2018, 10:06:09 wysłana przez kawosz17 »

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1645
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #215 dnia: 05 Sierpień 2018, 18:48:15 »

@Kawosz17. Nie wiem po co skręcasz młynek. W kanałowaniu chodzi o przepływ w warunkach w miarę powtarzalnych. Zmiana regulacji stopnia zmielenia dostarcza kolejnej zmiennej.
Możesz śmiało nasypać 13 g w sitko i sprawdzić. Budowa ekspresu powinna gwarantować poprawną ekstrakcję nawet na poziomie ziarna w sitku nieco zaniżonym.
Kolejna sprawa. Z tego co widzę "czepiasz" się kanałowania "występującego" w miejscu styku ziarna z boczną ścianką sitka.  :mhh:   Pewny jesteś, że kanałowanie ma miejsce?  :mhh:
Możesz to bez problemu sprawdzić na oko, wystarczy wybić z sitka ciastko. Jak kanałowanie jest zewnętrzne to ślad (wypłukany rowek) musi być widoczny. Wystarczy tylko swoją uwagę skupić na bocznych ściankach kawowego ciastka.

Bym zapomniał. Możesz śmiało w ciacho wlać 100 ml. wody. Przy tej ilości kanał o ile tylko wystąpi, bez problemu go zobaczysz.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1006
  • Ekspres: Rancilio Silvia PID DIY
  • Młynek: Eureka Zenith 65E
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #216 dnia: 06 Sierpień 2018, 08:58:29 »
@Tedi, ja nie wiem. Wstawiam zdjęcia, sądzisz że kanalowania nie ma? Przy tym samym przemiale, ekstrakcję są czasem skrajnie różne. Raz 25s a raz 17. Myślałem, że to od kanalowania.
Przeleję po urlopie 100ml i obejrzę ciastko.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #217 dnia: 06 Sierpień 2018, 09:59:24 »
Nakedportafilter prawdę Ci powie, nie ciastka oglądanie i przelewanie.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 4710
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #218 dnia: 06 Sierpień 2018, 10:26:25 »
Ty się nie przejmuj kanałami dopóki ich fizycznie nie znajdziesz. I nie lej 100 ml bo to bez sensu, i tak nic to nie da. Wybij ciastko i pooglądaj, kanał będzie wyraźnie widoczny.
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpień 2018, 10:49:21 wysłana przez siewcu »

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1006
  • Ekspres: Rancilio Silvia PID DIY
  • Młynek: Eureka Zenith 65E
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #219 dnia: 03 Luty 2019, 20:55:35 »
Nie mam PIDa. Ile zuzywacie wody na temp surfing? Jaki macie przepis?
-spuszczam wodę w cyklach ok. 2s, przerwa ok. 5s aż zapali się grzanie
-po zmieleniu kawy, spuszczam wodę aż przestanie skwierczeć
Wychodzi jakieś 250ml
Też tak macie?

Offline smoczajama Mężczyzna

  • Wiadomości: 20
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #220 dnia: 08 Luty 2022, 00:14:03 »
W V6 spuszczam 60 ml. Temperatura spada do 93 c.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 749
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: F4 Nano V2, Timemore Slim Titanium, Gaggia MDF Stepless
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #221 dnia: 08 Luty 2022, 08:02:12 »
Tutaj jest fundamentalna różnica między tytułowym V1 a Twoim @smoczajama V6. W pierwszej wersji termostat do zaparzania miał odcięcie przy 110*C i inną izolację grupy, nieocieplony bojler.
W młynku: Brazil Fazenda Miaki Red Catuai (Euro Cafe)
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi