Na początku witam wszystkich
Mam na imię Kamil i właśnie zarejestrowałem się na tym zacnym forum kawowym
Trochę się rozpisałem, więc przed przeczytaniem zapraszam wszystkich na małe espresso
Od dłuższego czasu mam problem z ekspresem siemens eq7. Kiedyś ciastka wychodziły zbite i suche. A od jakiegoś roku są bardzo rozwodnione, co powoduje, że trzeba co chwile myć cały środek, bo resztki kawy się wszędzie osadzają i wszystko pleśnieje od środka.
W środku wszystko dokładnie wymyte, wysuszone, ekspres odkamieniany i czyszczony tabletkami regularnie. Środkowy mechanizm nawet rozbierałem na części pierwsze, czyściłem, smarowałem.
Regulowałem młynek na różny stopień zmielenia. Zmieniałem temperature. Próbowałem wielu rzeczy, niestety nadal w ekspresie zostaje breja z fusów.
Kawa której używam to LAVAZZA QUALITA ROSSA.
Co zaobserwowałem:
Resztki kawy które zostają mokre w ekspresie, wydają mi się zbyt grubo zmielone. Ale jak sprawdzam stopień zmielenia kawy która wyszła z młynka, to wydaje się dość solidnie zmielona 0_o
Dziwne to trochę, ale może po prostu kawa trochę puchnie po parzeniu, i tylko mam takie wrażenie, że została zmielona zbyt grubo.
Pomocy kawosze!
Jeżeli jest jakiś magik z okolic Katowic, to bardzo proszę o pomoc, oferuję zapłatę, kawę lub piwko kraftowe, cokolwiek sobie życzy
Byle by to okiełznać.