Czasu trochę brak ale spróbuję.
DREAM ZERO - podstawowy model z termostatem bimetalicznym, z domową grupą kawową, z kolbą z sitkami 57 mm, z dyszą pary z wymiennymi nasadkami do spieniania mleka.
DREAM ZERO Electronic - to samo co wyżej ale zamiast termostatu bimetalicznego jest zainstalowany termostat elektroniczny dający większą stabilność temperaturową i możliwość zmiany temperatury w zakresie od 90 do 106 st. C. W praktyce to ten opcjonalny elektroniczny termostat jest montowany u nas na serwisie wraz z nową sondą temperatury i nową wiązką przewodów.
DREAM ONE - wyższy model, posiada fabrycznie zainstalowany elektroniczny termostat, manometr zamiast termometru, możliwość regulacji ciśnienia na zaworze OPV z zewnątrz ekspresu, profesjonalną grupę kawową, profesjonalny portafilter BARISTA z głęboką głowicą umożliwiającą stosowanie sitek o pojemności do 24g, średnica fabrycznych sitek 58 mm, profesjonalną, nienagrzewającą się dyszę pary.
DREAM PID - wszystko to co DREAM ONE a poza tym także PID z wyświetlaczem, regulacja temperatury co 1 st. C, programowana preinfuzja od 0 do 5s, shot timer - czas ekstrakcji biegnący na wyświetlaczu, ustawianie czasu przejścia w stan uśpienia, przepływomierz objętościowy, programowanie objętościowe przełącznika kawy w dwóch położeniach (mała i duża kawa), elektryczny podgrzewacz filiżanek, uchwyty portafiltra i zaworu pary z drewna orzech włoski.
Jako pierwszy kolbowiec wart uwagi jest DREAM ONE lub UNO Black (to samo wnętrze).
Jeśli chodzi o młynek to wszystko zależy od preferencji, od tego czego oczekujemy od młynka i do czego go potrzebujemy. Obydwa młynki równie dobrze sprawdzą się do espresso. G-IOTA jednak ma dużo łatwiejszą i szybszą zmianę grubości mielenia. Przestawianie z mielenia pod espresso na inne metody to jeden ruch dłonią. Nie posiada jednak programowania dozy kawy. EUREKA MIGNON SPECIALITA jest dobrym młynkiem do espresso ale częste przestawianie przemiału może być kłopotliwe. Ma za to programowane dozy na pojedynczą i podwójną kawę.