Cześć,
Jest to mój pierwszy post na forum lecz spędziłem tu już sporo godzin na czytaniu tematów "jaki ekspres + młynek wybrać"...
Chciałem kupić ekspres Delonghi EC9355.BM natomiast stwierdziłem (po zawitaniu tutaj na forum), że lepiej zainwestować w kolbę + młynek.
Czytałem i czytałem i... czym więcej czytałem, tym mniej wiedziałem... Tzn. wiedziałem więcej na temat budowy i działania młynków oraz ekspresów natomiast mniej wiedziałem co tak naprawdę chciałbym kupić.
Niby 2 rzeczy, a spędziłem kilkadziesiąt godzin na ich poszukiwaniu.
Wracając do tematu... przesiadam się z automatu (

), który dostałem kiedyś w prezencie. Mało nie kosztował - około 3tyś. Kawy mleczne wychodziły spoko, espresso w miarę (na najwyższej mocy) natomiast po wizycie u znajomego, który ma ekspres kolbowy stwierdziłem, że trzeba go wymienić i w pełni cieszyć się smakiem kawy.
Mój budżet waha się w granicach 8-9 tyś. i nie chciałbym przekroczyć. (i tak już przekroczyłem rezygnując z EC9355

)
Pierwszym wyborem był zestaw ASCASO DREAM PID Black&Wood + Eureka Mignon Specialita
Drugim wyborem był zestaw, którego podstawą był młynek Ceado E6P z wyświetlaczem - po recenzjach na YT i tu na forum - + Ekspres Lelit Victoria PL19T.
Trzecim zestawem jest zestaw Ceado E6P z wyświetlaczem + Nuova Simonelli Oscar II Black Tank.
Przy tym trzecim zatrzymam się na chwilę ponieważ ekspres na jednej stronie znalazłem w cenie 3888zł, natomiast na innej 5350zł. Rozstrzał cenowy duży, a z opisów wynika, że to ten sam ekspres. Linki poniżej.
lovecoffee.pl/ekspres-kolbowy/nuova-simonelli-oscar-ii-black-tank 3880zł
konesso.pl/product-pol-2197-Ekspres-do-kawy-Nuova-Simonelli-Oscar-II-black-tank.html 5350zł
Który zestaw waszym zdaniem byłby tym "najlepszym" biorąc pod uwagę fakt, że pijam wraz z żoną zazwyczaj lungo lub espresso, rzadko/prawie nigdy mleczne (tylko jak goście zawitają). Tygodniowe zapotrzebowanie na kawę wynosi około 20 - 30 kaw. Kawę (rodzaj) zazwyczaj pijam tę samą więc hoper byłby u mnie "zasypany".
W pracy korzystam z AeroPress oraz młynka ręcznego Rhinowares więc podstawy fizyki niezbędnej do przyrządzania kawy w kolbie mam

Pozdrawiam i POMÓŻCIE !