Takich postów jak mój jest tutaj wiele, przez większość przebrnąłem, usystematyzowałem wiedzę, ale jednak również postanowiłem opisać swoje potrzeby, aby przed zakupem zasięgnąć porad od bardziej doświadczonych kolegów

Planuję zmienić swój automat na kolbę. Przez ponad 6 lat użytkowałem Nivonę, aktualnie od 4 lat używam Jurę E8. Dodatkowo mam FP wraz z młynkiem Baratza Encore. Plan jest taki, że sprzedaję Jurę oraz młynek, a następnie dokładam brakującą kwotę do nowej kolby i młynka. Jeśli chodzi o cały proces przygotowania kawy w kolbie to jestem cierpliwym i pojętnym uczniem (mam nadzieję

), także mam pełną świadomość odnośnie "rytuał przy kolbie" vs "pstryk w automacie", a co jeszcze ważne, udało mi się przekonać żonę, że będzie w stanie zrobić sobie kawę samodzielnie po jakimś czasie spędzonym na wspólnej nauce

. Jeśli chodzi o rodzaje kaw jakie pijemy:
ja: 1x dziennie espresso oraz americano (espresso z dolewką wody), 1-2x dziennie jakaś kawa mleczna na bazie espresso (trochę więcej zabawy w E8, ale lepszy smak z uwagi na P.E.P)
żona: 2-3x dziennie americano, 2-3x tygodniowo jakaś kawa mleczna
Kawy jakie najbardziej nam przypasowały do Jury to "Lavazza Crema e Aroma" w niebieskim opakowaniu oraz świeżo palona "LA STORIA Crema e Gusto" z palarni Blue Orca.
Na podstawie mojego wstępnego rozeznania mam następujące pytania i wątpliwości:
1. Z uwagi na codzienne kawy mleczne biorę pod uwagę tylko HX, czy to dobry wybór?
2. Czy z wylewki wody można uzupełniać espresso do americano? Gdzieś czytałem, że taka woda się nie nadaje, ale nie pamiętam dokładnie o co chodziło. Poza tym widziałem na różnych filmach, że ta woda mocno rozbryzguje się dookoła, także słabo to widzę przy americano.
3. Co może mi pomóc/przyspieszyć naukę? Czy np. jest sens na samym początku dokupić dystrybutor oraz tamper dynamometryczny, żeby uzyskać lepszą dokładność i powtarzalność ubijania?
4. Jeśli chodzi o proces nagrzewania to nie zwracam zbytnio na to uwagi, wolę zainwestować w gniazdko WiFi.
5. Jak wygląda konserwacja/czyszczenie takiego ekspresu poza odkamienianiem?
6. Czy jest ktoś na forum ze Szczecina ze swoim "show room'em", żebym mógł przyjechać, porozmawiać i podotykać (ekspresy)?

7. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?
Budżet na całość: fajnie by było, jakbym się zmieścił do 7 tys. zł.
Młynek Eureka Mignon Specialita lub Fiorenzato F4 E NANO V2. Nie chcę młynka SD z uwagi na to, że jak mi zasmakują dobrane kawy to używam ich przez długi czas, także dla wygody wolę trzymać ziarna w hopperze. Czy te młynki mają sensowną (czyt. szybką) możliwość ustawienia grubości mielenia w razie, jakby mi się zachciało wypić kawy z FP, np. raz w tygodniu?
Ekspres:
Lelit Mara PL62X
Nuova Simonelli Oscar II
Bezzera BZ10 S PM
Czy to optymalne wybory w tym budżecie?