Autor Wątek: Bellezza Bellona  (Przeczytany 15579 razy)

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 578
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Bellezza Bellona
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Listopad 2021, 11:53:27 »
że ciśnienie jest regulowane przez ciastko a nie nisko usawiony zawór.
Ciśnienie zawsze jest ustawiane przez zawór. Pompa ma na tyle dużą wydajność, że gdyby za 9 barów odpowiadało ciastko, to ekstrakcja trwała by kilka sekund.
Na Youtube można znaleźć jak Luca Bezzerra tłumaczy i pokazuje w swojej fabryce dlaczego w ich ekspresach rotacyjne ustawiają na 9 a wibracyjne na ok 11 bar. Pewnie było to już poruszane na forum więc zostawię ten temat.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Bellezza Bellona
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Listopad 2021, 01:34:22 »
jak Luca Bezzerra
Fakt, temat był już poruszany. Luca Bezzera, niestety, opowiada dyrdymały. Na budowaniu ekspresów znał się jego dziadek - on pewnie zna się na handlu ekspresami.
Jutro wkleję wykres ciśnienia w funkcji przepływu pompy wibracyjnej i pokażę, jak policzyć ile trwała by ekstrakcja przy różnych ciśnieniach bez OPV.

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 578
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Bellezza Bellona
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Listopad 2021, 08:12:50 »
Może Janusz nas oświeci co oznacza przerwana linia między ok 10-10,5 bar na manometrze w Bellonie?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Bellezza Bellona
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Listopad 2021, 16:59:30 »


Rysunek z katalogu pomp Ulka. Przyjąłem średnie wartości z wykresu:

  • Dla ciśnienia 11b pompa ma przepływ 150ccm/min, czyli 2,5ccm/s (centymetrów sześciennych wody, czyli mililitrów, na sekundę). 35 ml kawy wychodzi w 35/2,5 = 14 sekund.
  • Dla ciśnienia 9b pompa ma przepływ 260ccm/min, czyli 4,3ccm/s (centymetrów sześciennych wody, czyli mililitrów, na sekundę). 35 ml kawy wychodzi w 35/4,2 = 8,1 sekund.

Trochę za szybko, c'nie?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Bellezza Bellona
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Listopad 2021, 17:13:29 »
Nie bierzesz pod uwagę, że trochę wody zostaje w ciastku, mniej więcej tyle samo co kawy. Kawa nie zaczyna wypływać od razu tylko w ciągu 5-10 sekund od rozpoczęcia pracy pompy. więc faktycznego przepływu jest ok. 20 sekund.

co oznacza przerwana linia między ok 10-10,5 bar na manometrze w Bellonie?
Może od tego momentu tworzą się kanały ?  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: 28 Listopad 2021, 17:16:51 wysłana przez krystians »

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 578
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Bellezza Bellona
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Listopad 2021, 17:20:21 »
Trochę za szybko, c'nie?
Bez urazy ale ja jednak wierzę w tłumaczenie właściciela znanej i cenionej fabryki ekspresów bardziej niż anonimowym forumowym znawcom.

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 578
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Bellezza Bellona
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Listopad 2021, 17:30:55 »

co oznacza przerwana linia między ok 10-10,5 bar na manometrze w Bellonie?
Może od tego momentu tworzą się kanały ?  :mrgreen:
Raczej nie bo jak ustawisz OPV na 9b to ciśnienie nigdy tam nie dojdzie, myślę że jest to cięcie kosztów i oszczędność na farbie z każdego ekspresu kawałek i się uzbiera.🤔😁

Offline arob

  • Wiadomości: 385
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Bellezza Bellona
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Listopad 2021, 17:32:01 »
Bellona kieruje wodę z OPV do tacki, więc jeżeli leci tam woda w trakcie ekstrakcji, to OPV reguluje ciśnienie. Bez względu na to, co mówi szefu i wykresy.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Bellezza Bellona
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Listopad 2021, 17:34:40 »
, myślę że jest to cięcie kosztów i oszczędność na farbie z każdego ekspresu kawałek i się uzbiera
Może myszka blakfrajdejka wyjada? :D

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Bellezza Bellona
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Listopad 2021, 19:45:51 »
Nie bierzesz pod uwagę, że trochę wody zostaje w ciastku, mniej więcej tyle samo co kawy.
Ciastko napełnia się przy znacznie niższym ciśnieniu - trwa to max. do 5 sekund - wtedy też zaczyna rosnąć ciśnienie. Przy 11 barach masz razem 19 sekund (przy założeniu, że na ciastku masz cały czas 11 barów, co nie jest prawdą.

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 578
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Bellezza Bellona
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Listopad 2021, 22:26:17 »
Nie bierzesz pod uwagę, że trochę wody zostaje w ciastku, mniej więcej tyle samo co kawy.
Ciastko napełnia się przy znacznie niższym ciśnieniu - trwa to max. do 5 sekund - wtedy też zaczyna rosnąć ciśnienie. Przy 11 barach masz razem 19 sekund (przy założeniu, że na ciastku masz cały czas 11 barów, co nie jest prawdą.
OPV nie działa jak włącznik 0-1 tylko poprzez opór stawiany przez sprężynkę, więc regulując ustawienie  OPV zmieniamy punkt całkowitego otwarcia tego zaworu, ale sprężyna zaczyna poddawać się już przy niższym ciśnieniu a tym samym OPV zaczyna przepuszczać wodę już wcześniej, i w tacce znajdziesz brakującą wodę z pompy. Czym mniejszy opór ciastka tym więcej wody przepłynie przez grupę a mniej odprowadzi OPV i na odwrót. Zawór służy do zabezpieczenia przed uszkodzeniem pompy i przewodów a nie żeby regulować prawidłowe ciśnienie ekstrakcji, dlatego jest ustawiony ok 1 bar wyżej na ślepym sitku.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopad 2021, 22:28:56 wysłana przez Artisz »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Bellezza Bellona
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Listopad 2021, 23:05:43 »
OPV nie działa jak włącznik 0-1
Oczywiście.

w tacce znajdziesz brakującą wodę z pompy
Raczej nadmiarową.

Zawór służy do zabezpieczenia przed uszkodzeniem pompy
Aleś się zaparł. Ciastko zmienia opór wraz z czasem. Jeśli byś nie miał OPV, to po napełnieniu ciastka wodą ciśnienie pojedzie Ci to powiedzmy 12 - 14 barów (albo i 16, jak drobno zmieliłeś kawę i mocno ją ubiłeś), zrobią się kanały i kawę będzie można wylać do zlewu. Przy ekstrakcji trwającej 30 - 35 sekund ciśnienie 9b nad ciastkiem masz w 5 sekund, a kawa kapie po 7 - 10 sekundach. Potem zaczyna ciurkać coraz szybciej. I jeśli nie będziesz miał OPV, to między 5 a 10 sekundą poprzebijasz w ciastku kanały.

dlatego jest ustawiony ok 1 bar wyżej na ślepym sitku.
Czyli? 10b? 11b? Przecież Ci policzyłem, że nawet przy ciśnieniu 11b na ślepym sitku spora część wody pójdzie zaworem OPV - ergo, to on odpowiada za ciśnienie.

A co, jeśli Twoja pompa ma parametry określone jako "max", a nie "mid"? Wtedy przy 9 barach masz 6 sekund, a przy 11b 8,5 sekundy (plus te 5 na napełnienie ciastka).

A OPV ustawia się na więcej niż 9 barów, bo jak sam zauważyłeś nie jest zerojedynkowy. I ustawiamy go tak, żeby ciśnienie ekstrakcji wynosiło gdzieś te 9b, czyli gdzieś na 9,5b - 10b.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Bellezza Bellona
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Listopad 2021, 00:07:20 »
Taki nic nie znaczący typek jak Tim Wendelboe, u siebie w kawiarni ustawia tak, aby przy ekstrakcji mieć 8,5 bar. Skandynawskie dziwaki.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2021, 00:32:56 wysłana przez krystians »

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 578
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Bellezza Bellona
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Listopad 2021, 06:18:15 »

A OPV ustawia się na więcej niż 9 barów, bo jak sam zauważyłeś nie jest zerojedynkowy. I ustawiamy go tak, żeby ciśnienie ekstrakcji wynosiło gdzieś te 9b, czyli gdzieś na 9,5b - 10b.
Czyli się zgadzamy że OPV ma być ustawione wyżej niż ekstrakcja i na tym zakończmy.😉

« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2021, 06:21:15 wysłana przez Artisz »

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 578
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Bellezza Bellona
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Listopad 2021, 06:41:35 »

Taki nic nie znaczący typek jak Tim Wendelboe, u siebie w kawiarni ustawia tak, aby przy ekstrakcji mieć 8,5 bar. Skandynawskie dziwaki.
Robią i na 6 bar i co z tego?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi