Autor Wątek: La Pavoni Profesjonal 1995 r.  (Przeczytany 4222 razy)

Offline Andrubor

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: La Pavoni Professjonal 1995
  • Młynek: Krups GVX242
Odp: La Pavoni Profesjonal 1995 r.
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Styczeń 2022, 17:06:55 »
Pojawił się dzisiaj drobny defekt.

Po śrubie skręcającej mosiężny korek z orzechowym uchwytem wydostaje się na zewnątrz drobna stróżka pary. Wewnątrz pod metalową podkładką jest druga, teflonowa. Mocniejsze skręcenie śruby nie pomaga.

Zastanawiam się nad rozwiązaniem tego problemu.

Offline Andrubor

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: La Pavoni Professjonal 1995
  • Młynek: Krups GVX242
Odp: La Pavoni Profesjonal 1995 r.
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Luty 2022, 13:13:03 »
Chromy

Okazało się, że na powierzchni bojlera ale również na innych podzespołach jest widoczny nalot i plamki. Domniemam, że to jakieś minerały po odparowaniu kropel wody. Łatwo można się z tym uporać doprowadzając maszynę do bardzo zadowalającego stanu. Odpowiednia i delikatna pasta do chromów załatwiła sprawę

Btw. Sprawa nieszczelnego korka okazała się banalna. Po prostu kolejność podkładek i teflonowych uszczelek nie była prawidłowa. Teraz przy podgrzaniu wszystko uszczelnia się właściwie.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: La Pavoni Profesjonal 1995 r.
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Luty 2022, 14:35:07 »
Dobra robota, może masz dla porównania możliwość wrzucenia zdjęcia przed i po? Myślę o całości.

Offline Andrubor

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: La Pavoni Professjonal 1995
  • Młynek: Krups GVX242
Odp: La Pavoni Profesjonal 1995 r.
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Luty 2022, 18:31:24 »
Nie pomyślałem o tym i nie zrobiłem wielu zdjęć. To jedno pokazuje jednak stan i wygląd chromu na bojlerze. Postaram się zrobić małą sesję, jak LP wygląda teraz po czyszczeniu.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi