Autor Wątek: Eureka Mignon Specialita  (Przeczytany 2699 razy)

Offline MatroX Mężczyzna

  • Wiadomości: 88
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Eureka Mignom Specialita
Eureka Mignon Specialita
« dnia: 29 Maj 2021, 21:49:55 »
Cześć Wszystkim Kawoszom.
Mam problem z swoim młynkiem Eureka Mignon Specialita. W tamtym tygodniu byłem w palarni kawy i wróciłem zadowolony z trzema torebkami kawy do testów. Miałem problem aby uzyskać poprawny napar, kawa jasno palona a zawsze miałem z nimi problem aby zaparzyć poprawne espresso z ziaren jasno palonych więc nie wydawało mi się to nic dziwnego. Zostawiłem temat do dziś i niestety pomimo regulacji grubości przemiału, nie udawało mi się zaparzyć poprawnego espresso. Podczas ubijania zauważyłem, że dziwny ten przemiał gruby i zacząłem oglądać ten przemiał i o zgrozo grubość przemiału można porównać z ziarenkiem soli.
Pomyślałem może to wina kawy... Popędziłem szybko po kawę do marketu (nie bić) i niestety to nie pomogło dalej Eureka mieli jedną grubością pomimo ustawień najniższych.
Coś poważnego mu doskwiera?


Offline arob

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Maj 2021, 22:15:03 »
A te ustawienia to są faktycznie najniższe tj. bliskie styku żaren? Bo numery na regulacji w tym młynku nic konkretnego nie oznaczają. Może po prostu któryś z domowników kilkukrotnie obrócił pokrętło o 360 stopni? Na poniższym filmie jest pokazane o co mi chodzi (ok. 35s):




« Ostatnia zmiana: 29 Maj 2021, 22:38:32 wysłana przez arob »

Offline MatroX Mężczyzna

  • Wiadomości: 88
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Eureka Mignom Specialita
Odp: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Maj 2021, 22:56:53 »
Chyba udało się :poklon: :poklon:, nawet chyba udało mi się ustawić tak, że 0 to na prawdę punkt 0 w tym młynku. Przyznam się szczerze, że rozwaliłeś mi trochę światopogląd, że te numery to nie mają nic z rzeczywistością bo byłem pewny, że odpowiadają za grubość.
Nie mam sił ani nerwów dziś aby próbować parzyć kawę. Jedynie co teraz po moich ustawieniach zauważyłem, że kawa po zmieleniu jest ciepła ale nigdy nie dotykałem przemiału więc nie wiem czy to normalne czy nie. Może młynek spocił się, gdy próbowałem go ustawić, nie wiem.

Offline arob

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maj 2021, 10:19:08 »
Przy zmieleniu większej ilości w krótkim czasie nagrzewanie się kawy jest normalne nawet dla niektórych młynków gastro (ale niekoniecznie pozytywne). Warto robić krótkie przerwy podczas ustawiania, żeby pozwolić ustabilizować się ekspresowi i młynkowi.

Offline Ogonczyk Mężczyzna

  • Wiadomości: 41
  • Ekspres: Sage Duo Temp Pro
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Czerwiec 2021, 14:30:50 »
Tez mam problem z Eureką.
Przyszła na ustawieniu "3". W kierunku "2" pył", niżej nie zjeżdżałem, bo nie było potrzeby. Tak około "4" daje taki przemiał jak mi się wydaje powinien być.
W Eureka Specialita na pokrętle między pełnymi skokami tj. przykładowo między "2" a "3" jest jeszcze kreska połówka. Nie chciałem próbować szukać punktu styku (zero) tak jak na tym filmiku, bo chyba to nie jest optymalnie jak żarna trą o siebie na sucho, metal po metalu?
Pytanie do tych co maja ten sprzęt. Czy szukanie właściwego przemiału odbywa się poprzez mikro obroty pomiędzy podziałkami- taki obrót "prawie nic"?  Bo na to mi wychodzi. Ze gdzieś między 3,5 a 4,0 trzeba szukać u mnie.
Dlaczego pytam. Bo mam dwie kawy Kimbo i Cornella barista Pro. Jedna gorzka, druga kwaśna (kwaśna lepsza). Cremy ani widu ani słychu.
Czasy dobre, naprawdę przemieliłem z każdej prawie po paczce w celach prób.
Ze sklepowej mielonej Illy- mam niebo lepszą kawę z cremą na paluch- a mam grube paluchy, i niezłą w smaku. Po roku już nabrałem wprawy. Aha, nie ważę kawy. Sposób zgodny z instrukcją ekspresu jest OK dla pojedynczej i podwójnej. Sitko oczywiście normalne, nie to ciśnieniowe.
Czy muszę szukać lepszych kaw? Czy nie potrafiłem znaleźć tak dobrego przemiału jak w sklepowej Illy?

I inne pytanie. Czy na chodzącej na sucho mogę pokręcić w kierunku Coarse? Chciałem sprawdzić ile obrotów robi pokrętełko. A boje się cos uszkodzić- w instrukcji nie znalazłem żadnych dotyczących tego wskazówek.

Offline lordlolek

  • Wiadomości: 246
  • Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: DF64 / G-iota, Timemore C2
Odp: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Czerwiec 2021, 17:00:32 »
Czy szukanie właściwego przemiału odbywa się poprzez mikro obroty pomiędzy podziałkami- taki obrót "prawie nic"?  Bo na to mi wychodzi. Ze gdzieś między 3,5 a 4,0 trzeba szukać u mnie.

Jak najbardziej, bedziesz zaskoczony jak dużo takie mikroruchy zmieniają, nawet mniejsze niż połówka.
Pamiętaj tylko, żeby po każdej zmianie zmielić kilka gram kawy z poprzedniego ustawienia do kosza.

Cytuj (zaznaczone)
I inne pytanie. Czy na chodzącej na sucho mogę pokręcić w kierunku Coarse? Chciałem sprawdzić ile obrotów robi pokrętełko. A boje się cos uszkodzić- w instrukcji nie znalazłem żadnych dotyczących tego wskazówek.

W kierunku coarse kręć spokojnie, w stronę fine tylko na wyłączonym młynku.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 2197
  • Ekspres: 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》 AP + FP 》BIALETTI venus 2tz 》dripper MELITTA 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Czerwiec 2021, 17:44:03 »
stronę fine tylko na wyłączonym młynku.
Przy SD to tak, ale OD to chyba przy włączonym, chybaże na pustym hopperze.
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwiec 2021, 18:00:53 wysłana przez GostRado »
veritas odium... parit

Offline Ogonczyk Mężczyzna

  • Wiadomości: 41
  • Ekspres: Sage Duo Temp Pro
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Czerwiec 2021, 08:19:06 »
Reasumując:
- bez kawy w młynku można kręcić "w te i we wte"?
- z kawą w kierunku Coarse jakkolwiek
- z kawą w kierunku Fine na włączonym

Co do Eureki. Pół podziałki to chyba makro ruch. Mikro to dyskretne przekręcenie, tak żeby się tylko ruszyło. Coś tam zaczyna z kawką wychodzić.
Dzięki.

Trzeb przyznać, że jest cicha. Jak diabli. Czy warto dla samego wyświetlacza nad wersję manualną? Jeszcze nie wiem. Jest to wygodne, ale 600 zł różnicy co do wersji manualnej.
Łącznie: cicha + wyświetlacz= warto.

Ciekawe, jak by tak zmielić super drobno (tak, kiedy ekspres nie daje rady)  i wyrównać ręką, nie ubijać? Muszę spróbować. Tyle, że znowu trzeba będzie szukać z powrotem punktu G :-(



Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 2197
  • Ekspres: 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》 AP + FP 》BIALETTI venus 2tz 》dripper MELITTA 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Czerwiec 2021, 08:40:51 »
Tyle, że znowu trzeba będzie szukać z powrotem punktu G
Jak sobie zapiszesz ze skali, to trafisz z powrotem, chyba że w międzyczasie nastąpi jakieś nieprawdopodobne, niefortunne minimalne przestawienie żaren.
veritas odium... parit

Offline Ogonczyk Mężczyzna

  • Wiadomości: 41
  • Ekspres: Sage Duo Temp Pro
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Czerwiec 2021, 14:05:40 »
Cytuj (zaznaczone)
Jak sobie zapiszesz ze skali, to trafisz z powrotem, chyba że w międzyczasie nastąpi jakieś nieprawdopodobne, niefortunne minimalne przestawienie żaren
Zapiszę sobie- "gdzieś pomiędzy jedną kreseczką a drugą" ;-)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 2197
  • Ekspres: 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》 AP + FP 》BIALETTI venus 2tz 》dripper MELITTA 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Czerwiec 2021, 14:39:14 »
gdzieś pomiędzy jedną kreseczką a drugą"
To zdjęcie zrób 🤨
veritas odium... parit

Offline lordlolek

  • Wiadomości: 246
  • Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: DF64 / G-iota, Timemore C2
Odp: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Czerwiec 2021, 20:14:57 »
no w spiecialicie nawet ułamek połówki robił dużą różnice, wiec od razu zrezygnowałem z skakania pomiedzy alternatywami a espresso. zdjecie niewiele by pomogło.

Offline Ogonczyk Mężczyzna

  • Wiadomości: 41
  • Ekspres: Sage Duo Temp Pro
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Czerwiec 2021, 20:57:09 »
Już dopracowane. Tak, trzeba przekręcać "na oko" i tak minimalnie. W zasadzie dla różnych kaw, jak na razie z 5 rodzajów przetestowanych, te wariancje są niewielkie. W granicach jednej podziałki. Można było to zaprojektować lepiej, ale da się ogarnąć. Potem już "idzie z automatu".
Poza tym młynek super.
Dzięki za pomoc.

Offline smoczajama Mężczyzna

  • Wiadomości: 20
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Luty 2022, 10:32:50 »
idealne byłyby dwie śruby. Jedna do mikro druga do makro  :)

Offline kabzior

  • Wiadomości: 430
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Luty 2022, 18:17:29 »
1. Polecam w takie kółko się wyposażyć, wydrukowane na drukarce 3d wyniesie Was trochę ponad 20zł (na olx czy allegro czy w googlach znaleźć ofertę druku 3d).

2. Punkt styku żaren wyznaczyć nie na włączonym młynku, tylko zdjąć górną klapkę, na górze jest trzpień, złapać trzpień kombinerkami albo kluczem i kręcić jednocześnie skręcając żarna - w 100% bezpieczna i pewna metoda (na filmiku o czyszczeniu młynka znalazłem). I wtedy założyć sobie to wydrukowane kółko żeby 0 było na styku i od tego momentu jest dużo łatwiej (espresso u mnie to 2,5-5,5).


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi