Ok padło na Siemens eq.9 s700.
Fajny ekspres, cichy, dość łatwy w czyszczeniu.
Posiadanie ekspresu uświadomiło mi, że z ekspresem automatycznym jest sporo więcej roboty niż z kapsułkowym, bez względu na to jak bezobsługowy i automatyczny on jest.
Układ mleczny czyści się codziennie, a zaparzający najlepiej raz w tygodniu.
Kawa jest znaaaacznie lepsza, szczególnie jak się już trochę wykmini co jaka funkcja znaczy.
I tak moc kawy to ilość kawy plus w ilość cykli parzenia. Natomiast nadal nie wiem co oznacza intensywność. Mamy kontrolę nad ilością napoju, stosunkiem kawy do mleka, temperaturą parzenia i ilością parzonej kawy, ale co zmienia ustawienie intensywność? Ciśnienie/prędkość przepływu wody? Czas odpowietrzania kawy?
W instrukcji nie znalazłem odpowiedzi, może ktoś z was wie?
Mam taką odpowiedź z WP
"Producent wyposażył model TE809201RW w funkcję aroma-Intense, która opiera się na dwustopniowej regulacji prędkości parzenia i dzięki przedłużeniu tego procesu pozwala otrzymać bardziej intensywny aromat kawy."
Co sugeruje, że ta sama ilość kawy jest po prostu parzona dłużej, poprzez zmniejszenie ciśnienia/przepływu w którymś momencie parzenia.