Autor Wątek: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.  (Przeczytany 365540 razy)

Offline szarud Mężczyzna

  • Wiadomości: 146
  • Ekspres: Phin, V60, Clever Dripper, kawiarka
  • Młynek: KM3873
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1455 dnia: 28 Listopad 2021, 20:55:10 »
kawiarka w promieniach RTG


Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5083
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1456 dnia: 29 Listopad 2021, 00:14:59 »
Super filmik, ale bryzgawica straszna. Ciekawe jakby to wyglądało gdyby świadoma i doświadczona osoba przygotowała napar.

Offline szarud Mężczyzna

  • Wiadomości: 146
  • Ekspres: Phin, V60, Clever Dripper, kawiarka
  • Młynek: KM3873
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1457 dnia: 29 Listopad 2021, 19:59:05 »
Edit: nie rtg tylko przy pomocy obrazowania neutronowego ;)

Offline Fawn

  • Wiadomości: 5
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1458 dnia: 10 Grudzień 2021, 16:57:27 »
Gdzieś wyczytałem, że są kawiarki, które oryginalnie dostosowane są do parzenia kawy o różnej objętości np. 6 i 4 tz. Orientuje się ktoś jaka marka takie produkuje? Bo nie chcę kupować dwóch ;d

Offline Słowian Mężczyzna

  • Wiadomości: 143
  • Ekspres: ap, kawiarka, fp, Rota, V60-02
  • Młynek: Wilfa 130B; Specialita; C40 MK3
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1459 dnia: 10 Grudzień 2021, 20:39:36 »
@Fawn, oferta podwójnych kawiarek jest bardzo skąpa. Tu jakieś elektryki, trochę drogie, które od razu w komplecie mają reduktor (nie używałem, nie wiem jak z funkcjonalnością takich modeli, może ktoś inny się wypowie, ja podaję jako przykład):
https://www.garneczki.pl/produkty/kawiarki/z-reduktorem
Lepiej (i taniej) chyba będzie kupić coś popularnego np. Bialetti i rozejrzeć się za odpowiednim reduktorem np.:
https://maniu-store.pl/reduktor-redukcja-do-kawiarek-bialetti-z-rozm-6-na-3-p-106.html?utm_medium=referral&utm_source=ceneo
O używaniu reduktorów w kawiarce powinieneś znaleźć kilka postów w tym wątku (będąc w tym temacie, w polu szukaj, wpisz reduktor). Radzę się z nimi zapoznać bo zdania są podzielone. Sam po ich przeczytaniu kupiłem dwie kawiarki w różnych rozmiarach.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2021, 20:46:20 wysłana przez Słowian »

Offline Fawn

  • Wiadomości: 5
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1460 dnia: 10 Grudzień 2021, 21:56:57 »
Lepiej (i taniej) chyba będzie kupić coś popularnego np. Bialetti i rozejrzeć się za odpowiednim reduktorem np.:
Myślałem o tym ale reduktor który właśnie podlinkowałeś ma rozbieżne opisy w różnych sklepach, i raz pasuje do stalowych bialetti, a raz nie... Dlatego pomyślałem, że jak już reduktor będzie w zestawie to na pewno będzie pasować.
Generalnie zrezygnowałbym z reduktora o ile udałobymi sie dobrać dobrze wielkość kawiarki. Tutaj niestety co model to inna ilość kawy wchodzi do sitka (do niektorych 6tz wchodzi mniej niż do innych 4 tz, o ile informacje w internetach są wiarygodne, bo oficjalnie to podawana jest tylko pojemność, a ta w gruncie rzeczy nie jest najistotniejsza). Chciałbym uzyskać ok 350 ml intensywnej kawy, nie żadnej espresso czy pseudoespresso, coś a'la americano i nie wiem czy taka Bialetti Venus 4tz wystarczy czy jednak to już by za bardzo rozcieńczone wodą było i lepiej wziać 6tz.

Offline Shonsu Mężczyzna

  • Wiadomości: 60
  • Ekspres: AP, V60
  • Młynek: Kinu M47 Simplicity
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1461 dnia: 12 Grudzień 2021, 09:52:11 »
Hej, do mojej bialetti 6tz indukcyjnej wlewam 340 ml wody, a wychodzi mi  mniej więcej 240. Tak żebyś wiedział orientacyjnie.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pietro

  • Wiadomości: 662
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1462 dnia: 26 Grudzień 2021, 00:03:08 »
Pomiary temperatury ekstrakcji w kawiarce  https://caffettiere.blogspot.com/2020/ tłumacz daje radę :)

Offline szarud Mężczyzna

  • Wiadomości: 146
  • Ekspres: Phin, V60, Clever Dripper, kawiarka
  • Młynek: KM3873
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1463 dnia: 26 Grudzień 2021, 06:29:37 »
Cytuj (zaznaczone)
https://caffettiere.blogspot.com/2020/

Nawilża ktoś zmieloną kawę zimną wodą jak na filmie? Jakie wnioski?

« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień 2021, 06:46:40 wysłana przez szarud »

Offline pietro

  • Wiadomości: 662
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1464 dnia: 08 Styczeń 2022, 14:44:15 »
Parzę obecnie kawę w kawiarce na 2 filiżanki, filtr, młynek Solis Scala i w miarę mam proces opanowany, tylko zauważyłem, że jak zmielę grubiej, to ekstrakcja trwa dłużej, kawa wychodzi z pianką i jest bardziej esencjonalna. Taki urok tego młynka? przy grubszych ustawieniach produkuje więcej pyłu?

Offline cezary.pl

  • Wiadomości: 23
  • Ekspres: kawiarki: Venus 2tz, 4tz, Brikka 2tz, FP, V60, Aeropress, Cafflano Kompresso
  • Młynek: Comandante C40 MK4
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1465 dnia: 09 Styczeń 2022, 11:46:21 »
Jak myślicie, która z kawiarek Brikka jest lepsza, stary model, czy ten nowszy z silikonowym czymś tam (zaworkiem)?

Na pseudo kremie mi nie zależy. Jak oglądałem filmiki z procesem parzenia, to wyglądało że leci trochę kawy na początku (preinfuzja), później niedługa przerwa aż do wypływu.

Poluję na taką 2 tz.

Offline cezary.pl

  • Wiadomości: 23
  • Ekspres: kawiarki: Venus 2tz, 4tz, Brikka 2tz, FP, V60, Aeropress, Cafflano Kompresso
  • Młynek: Comandante C40 MK4
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1466 dnia: 18 Styczeń 2022, 19:39:12 »
Bialetti Brikka 2tz

Po rozpakowaniu paczki z kawiarką, myślałem że zaszła pomyłka, bo kawiarka jest tak duża, prawie jak Venus 4tz.
Nie wierzyłem w napis na pudle 2tz. Wymiary z internetów na szczęście zgadzały się z tymi fizycznymi.
Moja pierwsza i zachwycająca zarazem kawa przygotowana w Brikka. Będzie pewnie moją ulubioną kawiarką.

Ziarna, to Etiopia średnio palona, wypalana 15 grudnia 2021 w lokalnej palarni.
18,5g ziarenek, zważone po wysypaniu z lejka zapełnionego wcześniej po brzegi.
Mielenie na 15 kliku Comandante.
Zimna woda do kociołka zgodnie z instrukcją 120g
Uzyskałem 83g pysznego, lekko kwaskowego naparu z pianką, która po trzech minutach zniknęła.
Temp. naparu mierzona w kawiarce 78*C

Dla porównania Venus 2tz
Ta sama kawa j/w 11g, mielona na 12 kliku.
Woda w kociołku pod zaworek, temp. 25*C
Uzysk 53g o temp. 58*C mimo wcześniejszego wygrzania górnej części kawiarki wrzątkiem.
Napar bardzo smaczny. Kwaśny jak z Brikka, gdy mielę na 14 kliku.

Teraz do Brikki, cały w nerwach i trwodze, będę schodził z przemiałem w kierunku drobniejszego, mniej kwaśnego :)

PS. Zapomniałem o ciastku, które ładnie się trzyma w całości po wydmuchnięciu z lejka.



 
« Ostatnia zmiana: 18 Styczeń 2022, 19:57:08 wysłana przez cezary.pl »

Offline szarud Mężczyzna

  • Wiadomości: 146
  • Ekspres: Phin, V60, Clever Dripper, kawiarka
  • Młynek: KM3873
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1467 dnia: 23 Styczeń 2022, 07:52:03 »
Dane, dużo danych. Hoffmann o kawiarce :)


Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1007
  • Ekspres: v60, Aeropress, Tygielek, Chemex, Melitta, Phiny, FP, moka i brikka
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1468 dnia: 24 Styczeń 2022, 12:49:30 »
noo wczoraj wkońcu miałem czas pooglądać na spokojnie i przyznam, że się Hoffmann napracował :)

Początek filmu o tych wszystkich irytacjach jakie kawiarka mu sprawiła, poczułem się jak bym siebie słyszał :D Sam po latach uważam ją za wyjątkowo kapryśne i nieprzewidywalne urządzenie, różne konstrukcje się różnie zachowują, te same w różnych rozmiarach też się inaczej zachowują, różne są pojemności sitek, głębsze, szersze, różne proporcje zbiorniczków na wodę, pomimo wieloletniego doświadczenia i tak u teściów na płycie elektrycznej, takiej spirali pod szkłem, nigdy nie udało mi się osiągnąć celu.

O 60 stopniach, przy których woda zaczyna iść do góry, to już dość stary temat i często walcząc o spokojny strumyk bez przeparzania można właśnie z niedoparzoną kawą się zderzyć, u mnie brikka była tym urządzeniem, który zamkną wiele irytacji i ułatwił powtarzalność i taki stary filmik wkleję jeszcze raz, który wtedy wytłumaczył mi niektóre obserwacje, gdzie te pomiary temperatury są właśnie fajnie rozrysowane

Zaciekawiła mnie jeden z wniosków Hoffmanna, że łatwiej mu się pracuje z większymi, mi się za to lepiej pracowało z mniejszymi, gat 1tz była najwdzięczniejsza a klasyczny express 6tz najbardziej mi dawał po łbie nie tylko kofeiną ;)

Teraz już kawiarkę odstawiłem do szafki, jednak wolę drippery a mniejsze i intensywniejsze napary wolę robić w aero, phinie czy tygielku

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1007
  • Ekspres: v60, Aeropress, Tygielek, Chemex, Melitta, Phiny, FP, moka i brikka
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1469 dnia: 01 Luty 2022, 17:14:43 »
hmmm posto po poście, to napiszę po cichu, żeby fux nie usłyszał :D

ostatni z filmików Hoffmanna o kawiarkach, czyli o innych jej wariantach:


i muszę przyznać, że mnie najbardziej zaciekawiło o nowej wersji brikki, sam od premiery miałem wrażenie, że naczelnym zadaniem dla nowej było marketingowe pokręcenie opowieści o cremie, ona ma jakieś mityczny wpływ na ludzi, chodź sama od siebie jest gorzka i paskudna :) ale i wiele przewodników "dla janusza" celebruje ją jako symbol jakości kawy, większość automatów zamiast cremą, to spienia kawę na dwa palce, no pianka się sprzedaje. Moim zdaniem nową brikkę wydano w czasie reorganizacji bankrutującej legendy, właśnie jako ukłon do kawy z automatu, no bo pianka się sprzedaje :)
Sam często tę starszą polecałem, brikke nie piankę ;) Pomiary temperatury o których wspominałem powyżej też pokazywały, jak ta konstrukcja niweluje parę problemów, trochę szkoda że hoffmann nie pomierzył temperatur, chyba nie chciało mu się jej rozwalać, niemniej po tej prezentacji dla mnie ten nowy produkt raczej skreślam z listy, pozbyli się jej autuów w zamian tworząc coś, co będzie smakować jakiejś grupie odbiorców, ale raczej nie ceniącej dążenia do poprawy parametrów ekstrakcji, szkoda

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi