forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Argot w 22 Grudzień 2018, 22:14:56
-
Czy ktoś może już użytkuje ten ekspres, bo jestem zainteresowany kupnem. Cena wydaje się być atrakcyjna, jak na potężne DB, obecnie u polskiego sprzedawcy w promocji ok. 6500 złotych, ale do końca roku. Będę w wdzięczny za szybkie wiadomości.
-
Zastanawiająca jest ergonomia, sprzęt doskonale skonfigurowany jeśli chodzi o wyposażenie ale wygląda jak odbicie lustrzane klasycznego ekspresu. Para z prawej strony, ekstrakcja kawy z lewej a wszystko upchane na maksa, myślę że warto a użytkowanie to pewnie kwestia przyzwyczajenia się.
-
Dość dokładna recenzja tu: https://www.google.pl/amp/s/coffeeequipmentreviews.wordpress.com/2018/08/04/acs-minima/amp/
-
a użytkowanie to pewnie kwestia przyzwyczajenia się.
Dla mnie taki własnie uklad jest idealny jedyna wada to ... cena :-)
-
Jedno mnie zastanawia, może ktoś mi wytłumaczy, ACS chwali się tym, że zamontowali bojlery z stali inox, tzn, że miedziane, mosiężne są gorsze? @pj.w @manfred @mlopus
-
Stal nierdzewna jest chyba najbardziej neutralnym metalem w kontakcie z wodą.
Stąd coraz więcej firm idzie w tą stronę. Na pewno lepiej niż aluminium :).
Chyba trzeba to traktować jako plus.
-
Stal inox jest droga ale bardzo mało reaktywna w kontakcie z substancjami chemicznymi, odporna na korozję, łatwa w utrzymaniu czystości. Jest stosowana w wielu wyrobach o podwyższonych wymaganiach higienicznych do pomieszczeń takich jak clean roomy więc ma sporo zalet. Jednocześnie jej zastosowanie ma na celu pozycjonowanie sprzętów w klasie premium.
-
Bardzo Wam dziękuję!
-
odporna na korozję
...kwoli ścisłości, o podwyższonej odporności. Koroduje wszystko gatunek 304 całkiem mocno. Gatunek 316 (zalecany do spożywki) niby gwarancja na 25 lat. Firmy farmaceutyczne co kilkanaście lat wymieniają wszystkie instalacje z 316.
-
Tu masz użyty : AISI 316L.
Ścianki bojlera 2mm, płyty 8 mm. Solidnie.
https://youtu.be/pCx-p2PdKig
-
Ale żeście odkrycie zrobili. :o
Jak w 2012 r ASCASO wprowadziło rurki ze stali nierdzewnej w termobloku, zastosowało termoblok zamiast bojlera mosiężnego, wprowadziło bojlery, grzałki, pompy ze stali nierdzewnej w ekspresach gastronomicznych BARISTA to większość twierdziła że to chwyt marketingowy. Już o innych opiniach nie wspomnę. :hihihi:
-
@Janusz, rozumiem Twoje wejście, ale próżny trud, ekspresy Ascaso mi się kompletnie nie podobają, ale młynek i1 mini czarny za 900, to bardzo interesująca propozycja.
-
A jednak nie zrozumiałeś. Nie po to wrzucałem aby Cię przekonywać do ASCASO. Zupełnie w innym celu.
-
@Janusz ok., sorry za niesłuszną insynuację.
-
ale młynek i1 mini czarny za 900, to bardzo interesująca propozycja
Kup sobie stopery do uszu tylko :-)
-
Można włączyć stereo z jakimś hip hopem. ;)
-
Mi nie przeszkadza współpracuje z dripem. Żona ma tylko problem jak o 6 rano mnie na kawe najdzie. :hihihi:
-
To se kup EM Specialita.
-
@manfred pewnie tak, ale korelacja jakości przemiału do ceny chyba niezła. Nie chcę go kupić, bo trochę za słaby do "mojej" Minimy, ale dla "tańszych" jakościowo będzie ok.
-
Podbijam temat - czy ktoś ma i miał i używa? Jest to jeden z moich typów do zakupu ...
-
Origanum, może przedstawisz się nam wcześniej? Tu mamy specjalny dział na pierwszy wpis: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3.msg185080#new
Też podoba mi się ten ekspresik. Nie wiem tylko czy chcę mieć do czynienia z pompą wibracyjną?
Zastosowano tutaj stal jako materiał na bojlery -- bo stal ma inne przewodnictwo cieplne niż miedź. Trochę jednak się tego obawiam. Pewnie znacie maszyny La Marzocco Linea? Teraz ich grupo-bojlery produkowane są w całości ze stali, są spawane. Nie tak dawno bojlery były stalowe a grupy ze stopów miedzi były przykręcane. Było to niezbyt fortunne połączenie, bo zawsze na styku dwóch metali mamy do czynienia z chemicznymi procesami. W takich ekspresach dochodziło do korozji gdzieś na stykach. Podobno korodowały także elementy ze stali, gdy woda była zbyt miękka...
-
@Antonio naprawiłem swoje niedopatrzenie i napisałem przywitanie btw nademną napisał przywitanie Marek77 który napisał w opisie, że ma ACS Minima - taki przypadek :D
Ja tematowi połączeń materiałowych bojlerów nie analizowałem - przeanalizuję to - natomiast jako człowiek związany z przemysłem spożywczym widzę in plus zastosowanie nierdzewki na materiał bojlerów. Wiem natomiast, że grzałki są trwale złączone z bojlerami.
@Antonio, a jak zapatrujesz się na to, że nie ma pre-infuzji w tym modelu? Btw widziałeś modyfikację o mechanizm z Bianci do profilowania? Jeśli nie to jest do wygooglania albo napisz na pw to wyślę Ci link jak coś bo nie mogę tu wstawić
-
Dość dokładna recenzja tu: https://www.google.pl/amp/s/coffeeequipmentreviews.wordpress.com/2018/08/04/acs-minima/amp/
Aktualny link:
https://coffeeequipmentreviews.wordpress.com/?s=minima
-
Wiecie jak się ma sprawa z preinfuzją w tej maszynie? Nie ma tu dźwigni, więc preinfuzja chyba nie jest ręcznie sterowalna, przynajmniej nigdzie nie mogę się o tym doczytać. Orientuje się ktoś?
-
W tej wersji grupy nie ma komory pre-infuzji.
Pre-infuzja dzieje się niejako samoistnie bo maszyna ma pompę wibracyjną i odpowiednio wybrany Gicleur. W teorii przynajmniej ;)
-
Dobry wieczór forumowicze, chodzi mi po myśli wymiana ekspresu i już pare osób poradziło acs minima. Szperam po necie informacji na temat tego ekspresu i coraz bardziej mi się on podoba. Czy na tym ukochanym forum są osoby które posiadają ten ekspres?
-
Dłuższa recenzja.
Gość m.in. twierdzi, że wylewka gorącej wody służy do płukania pfa, a nie lania wody do americano czy herbaty.
https://m.youtube.com/watch?v=C2B_mihw7R4
-
Tak jest w zasadzie w każdym DB, który pobiera wodę z bojlera parowego.
-
który pobiera wodę z bojlera parowego
W Elizabeth czasem leje żonie z wylewki do americano i jakoś nie wybrzydza 😉
Jeżeli chodzi o tytułowy ekspres to coraz bardziej mi się podoba tylko zastanawia mnie czemu tak mało o nim jest w necie, no i na WOK z tego co wynika nikt nie posiada. Z czego wynika tak mała popularność :mhh: Cena za te parametry które oferuje jest całkiem spoko, no i do tego bardzo kompaktowy, a tego dużo domowych baristów oczekuję.
-
Akurat Elizabeth ma mieszacz, a to dosyć unikatowe rozwiązanie, idealne do americano. :) Dodatkowo bojler jest 4 razy mniejszy.
-
Dodatkowo bojler jest 4 razy mniejszy.
Ale to chyba na minus w porównaniu do acs minima
-
Tak jest w zasadzie w każdym DB, który pobiera wodę z bojlera parowego.
To z kawowego nie było by bezpieczniejsze?
W Elizabeth czasem leje żonie z wylewki do americano i jakoś nie wybrzydza
Chodzi o niebezpieczeństwo spalenia grzałki w Minimie.
-
Chodzi o niebezpieczeństwo spalenia grzałki.
Ok teraz rozumiem, bo myślałem, że chodzi o smak samej wody🤦 Jak sporadycznie korzystamy to myślę że nic strasznego? Szkoda mieć bajer i z niego nie korzystać 🥴
-
Grzałce raczej nic się nie stanie. W końcu bojler ma 2.3l, ciężko byłoby ją odsłonić, a tylko w taki sposób się uszkodzi.. Mi bardziej chodziło o smak. :) W tym bojlerze woda jest stara, ma zwiększony TDS i będzie miała 100 stopni Celsjusza na wylocie. Te wylewki bardziej służą wymianie wody w bojlerze żeby uniknąć kamienia. W Elizabeth woda miesza się ze świeżą i ma niższą temperaturę.
-
W Elizabeth woda miesza się ze świeżą i ma niższą temperaturę.
Tak będę czytać i dojdę do wniosku żeby swoją Elizabeth jednak zostawić 😁 Może w cholerę z tą chorobliwą fanaberią 😅
-
To Ci jeszcze dorzucę - w porównaniu z pompą Olab w Elizabeth ta w ACS Minima (zwykła Ulka), chodzi jak traktor. :D
-
Grzałce raczej nic się nie stanie.
Na filmiku człowiek radzi, aby lać nie więcej niż 4 uncje, żeby nie spalić grzałki.
-
Dziwne w takim razie. Nie wiem na ile jest to ostrożność sprzedawcy, a na ile faktycznie zanurzenie grzałki. Natomiast nie będę się kłócił, bo to Pan ma maszynę obok siebie. :)
-
Dziwne w takim razie. Nie wiem na ile jest to ostrożność sprzedawcy, a na ile faktycznie zanurzenie grzałki.
Jeśli grzałka nie ma zabezpieczenia przed pracą po jej wynurzeniu to może się spalić. Odległość od sondy maksymalnego poziomu wody do grzałki może nie być duża. Wspominałem o tym m.in. tu: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12347.msg260173#msg260173