forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy dźwigniowe => Wątek zaczęty przez: Reick w 15 Grudzień 2021, 20:55:27
-
Witam. Dzień dobry. Jestem świeżutkim posiadaczem tego ustrojstwa. Niestety wszystkie dotychczasowe próby to kompletna klęska. Przy naciskaniu nie ma prawie oporu. Mam wrażenie, że naciskam z siłą maks 1 Kg. Tłok idzie jak w miękkie masełko. Czy możliwe, że coś robię nie tak, czy sprzęt jest wadliwy? Dziękuję za pomoc.
-
Cześć, ja kawe miele odrobine drobniej niż do ekspresu ,około 15-16 gram lekko ubijam.
Jeśli kawa już trochę poleży (nie zmieniam ustawien mlynka) czasem daje 16,5-17 gram i delikatnie mocniej ubijam.
Jeśli robisz na marketowce już mielonej to może być problem.
Zwiększ doze i tampuj mocniej.
EDIT: Producent podaje że nie powinno sie przekraczać 15g kawy i 70ml wody , wynika to pewnie z ograniczeń urządzenia i wytworzenia odpowiedniego ciśnienia.
Większą ilością kawy można chyba uszkodzić sitko.
Więc może spróbuj mocniej ubić kawe.
Może to lepiej wyjaśni ( plik w formacie pdf ):
https://m.cafflano.com/article/download/3001/11/#none
-
Dziękuję bardzo za sugestie. Pobawię się jeszcze. Zastanawiam się tylko, czy może być aż tak źle nawet jak moje nawet jeśli moje działania były dalekie od optymalnych.
-
A czym mielisz kawę? Kawa musi być zmielona młynkiem mielącym na grubość drobniejszą niż do standardowego espresso. Jeśli masz zmieloną kawę ze sklepu czy młynkiem który nie mieli wystarczająco drobno i równo, to nie zrobisz nic dobrego.
Kawę odpowiednio zmieloną trzeba nstępnie równomiernie ułożyć w sitku i równo czyli poziomo ubić.
-
Mam młynek żarnowy, ale chwilowo nie miałem ziarna więc kombinowałem z tym co było. Próbowałem przemielić drobniej zmieloną fabrycznie kawę, ale szło kiepsko. Nie ma rady trza kupić co prędko jakieś ziarenko.
-
Oj to obawiam się, że taka kawa była przede wszystkim zbyt sucha, jeśli już kupiłeś zmieloną.
-
Na prędko byłem w stanie kupić nieznaną mi coffee huntter espresso 20 proc robusta. Pojawiło się coś na kształt cremy. Sporo kombinowania przede mną. W każdym razie obawa, że egzemplarz jest felerny i nie może wytworzyć odp ciśnienia okazała się nieprawdziwa. Dziękuję.
-
Dołączę się, bo problem niejako podobny. Trudno mi wyczuć siłę nacisku. Z dozy ok. 13g kawy powstaje mi okolo 22-23g uzysku, co jest nieco za mało. W która stronę iść z mieleniem? Grubiej? Drobniej? Kawa jest cierpka w smaku.
-
Pytanie ile wody i jak ubijasz, oraz jak i czy rozprowadzasz kawe w "koszyku".
Wiele czynników wpływa na to, kawa jasno palona czy średnio palona zachowa się inaczej niż spalony węgiel.
Trzeba wyczuć i obserować jednocześnie jak sie zachowuje kawa wlewającą się do "kubka".
Na pewno nie mozna tak mocno ubijać kawy i dawać takiej doży żeby kłaść się na tłoku, powinien to być raczej mocny docisk na wyprostowanych rękach i dobrze jest zrobić taką Ok
10 sekundową preinfuzję.
Edit : Wiem że to jest dość problematyczne , ale dobrze jest chwilę wcześniej przelać kilka razy wrzątek przez "cały układ" , albo chociaż zalać wrzątkiem metalowe elementy (sitka).
Poniżej ok.15 gram Brazylii Yellow (zmielona delikatnie drobniej niż do kolby JX-em) , raczej średnio palona, uzysk gdzieś Ok.35 gram , tak +/-, nie ważyłem.
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ]
Kawa lekko zmieszana :
[ You are not allowed to view attachments ]
Ciastko wbite do szklanki:
[ You are not allowed to view attachments ]
Mam nadzieję że może odrobinę pomogłem :hihihi:
-
Wody tak ok. 1cm przed końcem tłoka.
Kawa palona pod espresso.
Temp 93-94 stopnie.
Kawa mieszana
ubicie z wyczuciem
Co do preinfuzji mam z nią problem w kompresso - od kiedy liczyć ze ona jest? Od momentu słania wody?
-
Musisz z wyczuciem lekko nacisnąć tlok aż trochę wody pójdzie na kawę i trzymac ok. 10 sekund, a później już "normalna ekstrakcja" swoim tempem wyciskasz, tzn ja tak robię.
Mam nadzieję, że nie szerze herezji.
Kawa mi smakuje, czasem wyjdzie fajna crema, więc dla mnie jest ok :ok:
-
Co do preinfuzji mam z nią problem w kompresso - od kiedy liczyć ze ona jes
Od momentu gdy zaczynasz przeciskać wodę.
uzysk gdzieś Ok.35 gram
Ciekawe czy coś zmienili w konstrukcji, bo u mnie w pierwszej wersjinigdy nie miałem większego uzysku niż 30 g.
co jest nieco za mało. W która stronę iść z mieleniem?
Spróbój dozę 13,5 g i drobniejsze mielenie, po przeciśnięciu przytrzymaj na końcu jeszcze z 5 sekund przynajmniej.
-
Ja daje więcej kawy i więcej wody , pewnie uzysk jest większy.
Dzisiaj sprawdze z waga i typowym wloskim weglem, akurat mi taki zostal i tak nikt go nie chce pić..
@krystians, nie wiem jak u Ciebie, ale w moich warunkach miarka na caflano nijak ma się do rzeczywistości..
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ]
Jak wysysam od razu tlok co by nie napieral dłużej niż 40 sekund (żeby nie zniszczyć sprzetu) wychodzi ok.30 gram , jak nie wysysam potrafi wyjść nawet 36-37 gram.
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ]
Tak na szybko zrobiłem kilka testów.
Na młynku JXPro, musiałem zjechać o 3-4 kliki na włoskich smoluchach, żeby wyszło coś sensownego.
Ilość kawy 15 gram.
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ] [ You are not allowed to view attachments ]
Ciasteczka.
[ You are not allowed to view attachments ]
Przepraszam , to tak na szybko, ciężko trochę na telefonie.
-
w moich warunkach miarka na caflano nijak ma się do rzeczywistości.
U mnie też ma się nijak.
Jak wysysam od razu tlok co by nie napieral dłużej niż 40 sekund
A te 40 sekund od którego momentu mierzysz? U mnie od zalania do zakończenia, to raczej nie schodzę poniżej minuty. Tyle że ja nie używam nigdy ciemno palonych kaw.
-
10 sek preinfuzji i reszta, czyli łącznie żeby nie przekraczać 40 sekund .
Staram się żeby to było zgodnie ze sztuką : 10 + 25 sekund, max 10 + 30 sekund.
Przyznam się bez bicia, że nie sprawdzałem , ale nie zdziwiłbym się jakby te 60 ml byłoby do momentu jakby kawa była na maxa w sitku.
Edit:
Ok sprawdziłem, na nic innego nie wpadłem tak na szybko.
Wygląda na to, że twórcy założyli jednak miejsce nad kawą na wodę?
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ]
Tłok na 60ciu , lustro wody pod sam sufit.
-
A preinfuzję liczysz od momentu nalewania wody czy jak zaczynasz dociskać ?
-
Jak zaczynam dociskać, teraz zdałem sobie sprawę że w sumie woda w tym czasie i tak "namacza" kawę.
W sensie, że jak wlewam to woda przelatuje przez "górne" sitko i może zmienić jakoś metodologię.
No ale tak robię :lol2:
-
Przez sitko woda bardzo powoli przechodzi bez ciśnienia. No, to u mnie podobnie to wygląda w kwestii ekstrakcji koło 5 sekund preinfuzji i później jeszcze 30 sekund ekstrakcji. Jednak uzyski jakieś mniejsze wychodzą. Ciekawe to.
-
Jak dzisiaj szybko wlewałem do 60ciu , to dopiero zauważyłem po chwili, że muszę dolac trochę wody, bo jednak trochę tej wody brakuje patrząc na wagę i miarkę do tych 60ciu.
Przepraszam jak trochę bełkoczę, zmęczony już jestem.
Zawsze wlewałem na "oko", ale lałem wodę powoli, to nie zauważałem że ta woda jednak siada na ciastku i spada poniżej linii 60.
-
Ja wlewam zawsze jakoś 1,5 cm przed końcem cylindra, to wychodzi koło 60 gram wody
-
Same here, 3 cm +/- jest do końca "miarki" od 60 ciu w górę.
Staram się zawsze wlewać wodę do połowy tej odległości czyli 1,5 cm ponad 60, lub jak kto woli zostawiam 1,5 cm wolnego do końca.
-
Dzisiaj podjąłem próbę z 14g kawy drobniej zmielonej. Masakra, nakapalo parę kropel i koniec. Zdecydowanie musi być grubiej. Niemniej to co nakapalo było świetne! :-(
-
Nie wiem jak Wy to robicie, ale u mnie znowu po testach 14g kawy + 60 ml wody = uzysk 23g :/
-
@Lewic, nie od razu Rzym zbudowano :hihihi:
Skoro wiesz że masz 14 gram kawy, zakładam że masz wagę, po czym wnosisz, że masz 60 ml wody?
Wlej tak jak pisaliśmy, wodę ponad miarkę 60 tak 1,5 cm i daj znać.
-
Tak jak pisałem wyżej - zazwyczaj leje chwilę przed końcem tunelu. Dzisiaj specjalnie odmierzyłem 60 ml na wadze i było właśnie ok 1,5 cm
-
Ok, a memłasz czymś kawe w sitku ( spróbuj nawet spinaczem dobrze ją wymieszac, oczywisciw z wyczuciem i żeby nie porysowac sitka)?
Czym mielisz kawę?
Mocno ubijasz?
Dociskasz do samego konca tlok i chwile trzymasz?
Czytales faq w pdfie?
-
To po kolei:
Mieszam - dość dokładnie i długo takimi jakby widelkami
Miele je-plus
Ubijam po prostu z takim uczuciem nacisku. Nie wieszam się ale też nie robię tego tylko przykładając tamper
Napis się odbija
Dociskam do samego końca i trzymam jak spadają ostatnie krople
Tak jak w pdf czy na filmach na youtube
-
NO to wszystko pieknie , a próbowałeś na innej kawie?
Ciastko wyskakuje ścisłe, masz pod "korek" kawy w sitku (koszyku) po ekstrakcji?
-
Kawę niestety pod espresso mam tylko jedną. Dziś efekt taki:
- doza 14g
- woda ok. 1,5 cm od krawędzi tunelu
- mielenie ciut grubsze niż ostatnio
- efekt ok. 29g naparu, smak jakby jednak trochę biedniejszy. Tak jakby więcej wody, a mniej kawy.
W załączniku foto ciastka.
edit:
masz pod "korek" kawy w sitku (koszyku) po ekstrakcji?
jak odkręcam to jest jeszcze nieco wody w koszyku + błotko