forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: mikus w 17 Listopad 2021, 13:38:09
-
Tytułowy ekspres posiadam od tygodnia. Przesiadłem się na niego z Ascaso Dream PID z kilku powodów. Głównym była chęć szybszego obsłużenia gości chcących napić się mlecznych kaw. Zdarza mi się także wypić od czasu do czasu espresso, dlatego zdecydowałem się na maszynę z dwoma boilerami i PIDem. Za tym wyborem stał też pewien nietypowy problem dotyczący rozmiaru urządzenia. Zwykle czytam o rozterkach dotyczących wysokości ekspresu, czasem o szerokości, natomiast u mnie bardzo kluczowa jest głębokość. Na blacie w moim kąciku kawowym mam do dyspozycji tylko 35cm. Mogę się mylić, ale HXa spełniającego to kryterium nie znalazłem – poza tym przynajmniej na papierze 2B z PID wydawał się oferować bardziej powtarzalne espresso niż HX. Wybór został więc szybko ograniczony do Lelita Elizabeth i tytułowej Bellony.
(https://images90.fotosik.pl/552/a15f3b0882212de7med.jpg)
Niestety niewiele jest informacji na jej temat w polskim Internecie, a szukając podstawowych danych jak wymiary, waga czy moc urządzenia, okazuje się, że nawet strona producenta zawiera kilka nieścisłości. Pragnę tutaj rozwiać kilka z nich.
Wymiary i dane:
- Wysokość: 39,2cm front bez relingów (41,5cm z relingami), 36,6cm tył bez relingów (39,8cm z relingami) , 49cm do końca rączki drewnianej
- Szerokość: 27cm obudowa, 29,1cm obudowa z przełącznikiem pary.
- Głębokość: 30,7cm, z tyłu wystaje gwint od przyłącza wody, razem z przewodem, którego nie zginamy na 90 stopni mamy odległość obudowy od ściany minimum 4,4cm.
- Waga: 13,7kg
- Moc: 2550W
- Boiler kawowy o pojemności 500ml i parowy o pojemności 1l – oba ze stali nierdzewnej.
W skład kompletu wchodzą:
- 2 kolby – pojedyncza wylewka i podwójna,
- 2 sitka, i tutaj mamy pewne nieścisłości, wg producenta 7g i 14g, wg źródeł na YT podwójne 16g – wg moich spostrzeżeń bliżej mu właśnie do 16g-18g,
- zaślepka do backflusha,
- nylonowa szczotka grupy,
- solidny metalowy tamper 58mm, który waży 420g,
- rączka do przełącznika pary z tworzywa,
- zewnętrzny zbiornik na wodę o pojemności 1,8l i wymiarach: 28,8cm wysokości i średnicy 10,2cm
(https://images92.fotosik.pl/554/1aaa5b9c33577936med.jpg)
(https://images89.fotosik.pl/553/cc3d7e38722ce51bmed.jpg)
Ekspres spakowany został w pojedynczy karton z logo producenta i zdjęciem modelu. W środku solidne usztywnienia i wypełnienia, więc zabezpieczenie do transportu bez zarzutu. Na górze znalazł się karton z wszystkimi akcesoriami i zbiornikiem na wodę. Wszystkie akcesoria oddzielnie zapakowane w woreczki z logo producenta. Tak samo ekspres przyjechał w takim ubranku (:
(https://images92.fotosik.pl/554/ef22e8b099187c6cmed.jpg)
(https://images92.fotosik.pl/554/f78b3332d81b64c1med.jpg)
(https://images90.fotosik.pl/552/05d2e61e7578c69amed.jpg)
(https://images90.fotosik.pl/552/9045caf325ee4880med.jpg)
(https://images91.fotosik.pl/553/99ba6914b9a390c1med.jpg)
(https://images90.fotosik.pl/552/b69ceeae88028e62med.jpg)
(https://images91.fotosik.pl/553/dca70bfd6d30090cmed.jpg)
(https://images91.fotosik.pl/553/8194a915c5868532med.jpg)
(https://images92.fotosik.pl/554/11cde4552c31b346med.jpg)
Rączki od portaflitrów i przełącznika pary można dowolnie zamieniać. Można też zamówić dodatkowe rączki z drewna oliwnego, które naprawdę wyglądają świetnie. Te standardowe na zewnątrz są z plastiku i czuć tu trochę cięcie kosztów. Ranty sitek sprawiają wrażenie niedoszlifowanych, natomiast do ich wnętrza nie mam zastrzeżeń, wręcz przyznam, że zaskakująco przyjemnie się je czyści pędzelkiem po wybiciu krążka. Do samej zaślepki też mam pewne zastrzeżenia, chociaż po kliku próbach udało mi się robić seryjne backflushe bez przecieków. Myślę, że byłoby taniej i prościej dać jedną kolbę z dwiema wykręcanymi wylewkami jak w Ascaso i zwyczajne ślepe sitko.
(https://images92.fotosik.pl/554/d7f480c994e90ab3med.jpg)
(https://images91.fotosik.pl/553/a0e84223adc21498med.jpg)
Ekspres sprawia wrażenie solidnego. Wszystkie elementy obudowy wydają się dobrze spasowane. Mimo, że słychać głuchą pustkę przy dotykaniu obudowy czy przełączaniu wajchy od pary, to stoi na blacie dość stabilnie i nie trzeba go przytrzymywać przy zapinaniu kolby. Na frontowym panelu mamy 4 okrągłe podświetlane przyciski i dwie ramki – jedna od sterowania PIDem, druga z manometrem. Po środku znajduje się logo producenta. Z bliska ramki trącą troszkę plastikiem i taniością, ale szybko przestałem na to zwracać jakąkolwiek uwagę :p Na górze mamy średniej wielkości podgrzewacz do filiżanek, mieszczący bez problemu poniższy zestaw. Niestety, jak w większości ekspresów, szybko się rysuje i trzeba go będzie czymś wyłożyć.
(https://images89.fotosik.pl/553/6cd10b3a9822e461med.jpg)
(https://images91.fotosik.pl/553/f3638d6354a7d6f3med.jpg)
(https://images91.fotosik.pl/553/ca35def7cdf3a93dmed.jpg)
Producent chwalił się szybkim czasem nagrzewania w okolicach 3-4 minut. Faktycznie po tym czasie temperatury obu boilerów dobijają do zadanych, ale nawet w instrukcji zaleca się już poczekać przynajmniej 10 minut. Po 20 minutach podgrzewacz filiżanek robi się już całkiem ciepły. Mamy tu pompę wibracyjną umieszczoną w dolnej części przy tylnej ścianie obudowy, dzięki czemu jest dość cicho - przynajmniej po przesiadce z Dreama uważam, że to dość cicha maszyna (: Mamy też dość pojemny ociekacz, który swoją masą robi wrażenie. Nie ma tutaj żadnego zaczepu ani magnesów które trzymałyby go w miejscu i o ile nie ma obaw, że się sam wysunie, to przy wycieraniu tacki dobrze jest drugą ręką sobie go przytrzymać.
(https://images89.fotosik.pl/553/822b3a54fd81dc5bmed.jpg)
(https://images90.fotosik.pl/552/35a6c28c2c59a424med.jpg)
(https://images89.fotosik.pl/553/1e488ff9cc8ac3a6med.jpg)
(https://images90.fotosik.pl/552/93763ca981638a27med.jpg)
(https://images92.fotosik.pl/554/31384a2e62e01914med.jpg)
Co do włącznika pary, mamy tu przełącznik połączony z elektrozaworem działający zerojedynkowo (choć instrukcja mówi o regulowaniu mocy pary). Nie trzeba przekręcać go od oporu do oporu (co może irytować blaszanym stukaniem) bo gdzieś za połową słychać kliknięcie i zawór się uruchamia. Towarzyszy temu „piknięcie”, które na szczęście nie okazało się tak natrętne jak sądziłem. Dysza spieniająca posiada 3 otwory i ma podwójne ścianki, ale mimo to przy używaniu nagrzewa się zauważalnie. Chodzi dość ciężko, ale jest szansa, że po pewnym czasie trochę się wyrobi. Spienianie mleka trwa bardzo krótko i po kilku próbach udało mi się powtarzalnie uzyskiwać poprawną teksturę mleka. Jeśli w danym momencie interesują nas tylko czarne kawy, boiler parowy można szybko wyłączyć przytrzymując „+” przez 5 sekund.
Mamy też wylewkę wrzątku, pozyskiwanego z boilera kawowego. Woda w boilerze uzupełniana jest prosto ze zbiornika i jest podgrzewana co najwyżej przez atmosferę panującą wewnątrz ekspresu. Udało mi się spuścić z niej jednorazowo około 570ml wody. Temperatura spadła wtedy z zadanych 92 stopni do 65. Przycisk od wylewki można zaprogramować czasowo w przedziale 1s-60s. Woda leci spokojnie i bez bryzgania na boki w tempie około 10ml/s. Samą wylewkę można też w niewielkim zakresie wychylać dookoła.
(https://images92.fotosik.pl/554/de5fd92c018f93fdmed.jpg)
Obok przycisku podajnika wody znajdują się trzy przyciski do parzenia kawy. Dwa z nich można programować czasowo w zakresie od 15 do 60 sekund. Szkoda, że nie można ustawiać od 0, bo ja lubię mieć guzik na 2-3 sekundy, żeby spłukać prysznic po ekstrakcji. W trakcie parzenia można wyłączyć ekstrakcję wciskając powtórnie przycisk. Trzeci działa na zasadzie włącz/wyłącz. Podczas ekstrakcji wyświetlany jest czas i tutaj spotkała mnie pewna nieprzyjemna niespodzianka. Po zakończeniu ekstrakcji czas znika natychmiast, więc patrząc na przykład na wagę lub manometr możemy przegapić w jakim czasie przebiegła ekstrakcja. Same przyciski wymagają pewnego przyzwyczajenia i wciskania pod odpowiednim kontem bo wewnętrzna ich część jest dość luźna i chybotliwa. Podświetlenie przycisków jest zrobione ze smakiem i nie bije po oczach. Podczas przygotowywania do pracy zapalają się po kolei, a kiedy ekspres jest gotowy palą się wszystkie.
(https://images90.fotosik.pl/552/3626817f30f5e7bbmed.jpg)
Dodatkowe przyciski na froncie maszyny pozwalają nam zmieniać kilka parametrów. Możemy ustawiać temperatury w poszczególnych boilerach. Mamy do dyspozycji zakres 80-105 dla boilera kawy i 120-135 dla boilera pary. Ekspres wyposażony jest w funkcję uśpienia nazwaną Eco mode. Możemy wybrać czas po którym ekspres przejdzie w tryb Eco. Jest to odpowiednio 28, 60, 90 lub 180 minut bez wciskania któregokolwiek przycisku lub po prostu wyłączyć tę funkcję. Dodatkowo możemy zaprogramować czas preinfuzji od 0 do 10 sekund. Na tym funkcje PID się kończą, trochę szkoda, że nie ma bardziej rozbudowanych funkcji znanych z innych maszyn 2B.
W niedalekim czasie postaram się wrzucić tutaj jeszcze kilka przemyśleń. Możliwe, że same wyjdą w toku dyskusji na temat ekspresu. :kawa:
-
O moje ulubione filiżanki ;-) No dobra, dobra ale my tu gadu gadu a jak kawa? Jak ergonomia, wrażenia z użytkowania, ten zewnętrzny zbiornik i kultura pracy? Jakieś porównanie do Dream PID?
-
Super dogłębny i dokładny opis, podobnie najbardziej mnie irytuje odgłos stukania przy używaniu dźwigni pary no i szkoda że nie jest zawór który otwiera się w zależności od ustawienia rączki tylko włącznik zero-jedynkowy. Dźwignia mogła by też pracować z lekkim oporem myślę że sprawiało by to solidniejsze wrażenie no i może ograniczało stukanie.
Podwójne sitko dostałem profesjonalne z ascaso więc na temat oryginalnego się nie wypowiem ale widząc no zdjęciu że zwęża się na dole poszło by zaraz do wymiany.
Też byłem mile zaskoczony fajnym metalowym tamperem, tym bardziej dziwi mnie że nie dorzucili już metalowego ślepego sitka do kompletu, odrazu zakupiłem metalowe za parę złotych plus czekam na prysznic IMS do którego przyzwyczaiłem się w poprzednim ekspresie.
Jestem ciekaw jak masz ustawiony fabrycznie OPV bo w moim jak dla mnie było za nisko ledwo ponad 9 i przestawiłem na 10.
-
U mnie ustawione bylo na cos kolo 10 właśnie więc póki co nie przestawiam (:
Jesli chodzi o kawy mleczne, jest naprawdę super i jestem bardzo zadowolony. Z kawami czarnymi jeszcze chcę trochę poeksperymentować, bo dopiero wczoraj wstrzelilem sie poprawnie z przemiałem i dozą.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
-
W poprzednim moim ekspresie ECM, fabrycznie ciśnienie ustawione było na 10. Po kilku miesiącach "testowania" obniżyłem na stałe ciśnienie (na ślepym sitku) na 9.
Ważam ze to optymalne ustawienie. Fabrycznych ustawień w Bezzera Matrix nie zmieniałem. Nie czuję potrzeby korekcji.
(https://naforum.zapodaj.net/thumbs/86aabbd400bd.jpg) (https://naforum.zapodaj.net/86aabbd400bd.jpg.html)
(https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ab3b52b7247a.jpg) (https://naforum.zapodaj.net/ab3b52b7247a.jpg.html)
-
Ja lubię jak jest 10 bo jak już ustawię na młynku przemiał i dozę, na ekspresie czas ekstrakcji to już nie zawsze bawię się w aptekę i nie używam wagi tylko sprawdzam ciśnienie na manometrze.
Gdybym miał OPV ustawione na 9 to nie widział bym czy przemiał jest za drobny bo i tak wyżej by już nie poszło.
-
Ja lubię jak jest 10 bo jak już ustawię na młynku przemiał i dozę, na ekspresie czas ekstrakcji to już nie zawsze bawię się w aptekę i nie używam wagi tylko sprawdzam ciśnienie na manometrze.
Gdybym miał OPV ustawione na 9 to nie widział bym czy przemiał jest za drobny bo i tak wyżej by już nie poszło.
Może jakaś kawka np w Enzo Muratore w przyszłym tygodniu i wymiana „doświadczeń” sprzętowo kawowych? 😀
-
Ja lubię jak jest 10 bo jak już ustawię na młynku przemiał i dozę, na ekspresie czas ekstrakcji to już nie zawsze bawię się w aptekę i nie używam wagi tylko sprawdzam ciśnienie na manometrze.
Gdybym miał OPV ustawione na 9 to nie widział bym czy przemiał jest za drobny bo i tak wyżej by już nie poszło.
Może jakaś kawka np w Enzo Muratore w przyszłym tygodniu i wymiana „doświadczeń” sprzętowo kawowych? 😀
Spoko, prawdę mówiąc jeszcze nigdy tam nie wstąpiłem, przy okazji można zakupić coś do domu jak warto.😉
Daj znać na priv konkretnie kiedy i o której ewentualnie.
-
Zmierzyłem czasy nagrzewania się ekspresu od włączenia (200C) - mały bojler 3,5 min do 930C, duży bojler 5 min do 1260C, grupa po 10min. 540, po 15min 600, po 22min 650. U mnie ciśnienie OPV też trochę ponad 9 bar.
-
Jakby ktoś był zainteresowany wymianą prysznica w Bellonie to IMS CL200IM, 51,5mm pasuje. :taktak:
-
Oo. Chętnie się dowiem jak efekty, bo patrząc na to jak leci woda na oryginalnym, to nie wygląda to tak źle (:
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
-
Oo. Chętnie się dowiem jak efekty, bo patrząc na to jak leci woda na oryginalnym, to nie wygląda to tak źle (:
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Nie jest źle ale zawsze może być lepiej ;), ale kupiłem głównie dlatego że się przyzwyczaiłem do takiego w moim poprzednim, moim zdaniem dużo łatwiej utrzymać czyste.
-
Gdybym miał OPV ustawione na 9 to nie widział bym czy przemiał jest za drobny bo i tak wyżej by już nie poszło
Widział byś po wypływie kawy różnicę. Wydaje mi się że przy 9 BAR, większa będzie szansa na to, że jednak wyjdzie smaczna ekstrakcja, pomimo trochę zbyt drobnego zmielenia, ale może tylko mi się wydaje.
-
Gdybym miał OPV ustawione na 9 to nie widział bym czy przemiał jest za drobny bo i tak wyżej by już nie poszło
Widział byś po wypływie kawy różnicę. Wydaje mi się że przy 9 BAR, większa będzie szansa na to, że jednak wyjdzie smaczna ekstrakcja, pomimo trochę zbyt drobnego zmielenia, ale może tylko mi się wydaje.
Jakbym za każdym razem ważył to tak, ale jednak wolę być pewny że ciśnienie jest regulowane przez ciastko a nie nisko usawiony zawór.
OPV traktuję raczej jako zabezpieczenie przed nadmiernym zużyciem czy spaleniem pompy a nie coś co ma mi regulować poprawne ciśnienie ekstrakcji. W poprzednim było fabrycznie ustawione na ok 11. Druga sprawa to w poprzednim odpływ z zaworu był odprowadzony spowrotem do zbiornika wody a w Bellonie do tacki więc jak będzie ustawiony nisko to tacka będzie się szybciej napełniać i będę musiał ją częściej opróżniać. ;)
-
że ciśnienie jest regulowane przez ciastko a nie nisko usawiony zawór.
Ciśnienie zawsze jest ustawiane przez zawór. Pompa ma na tyle dużą wydajność, że gdyby za 9 barów odpowiadało ciastko, to ekstrakcja trwała by kilka sekund.
-
że ciśnienie jest regulowane przez ciastko a nie nisko usawiony zawór.
Ciśnienie zawsze jest ustawiane przez zawór. Pompa ma na tyle dużą wydajność, że gdyby za 9 barów odpowiadało ciastko, to ekstrakcja trwała by kilka sekund.
Na Youtube można znaleźć jak Luca Bezzerra tłumaczy i pokazuje w swojej fabryce dlaczego w ich ekspresach rotacyjne ustawiają na 9 a wibracyjne na ok 11 bar. Pewnie było to już poruszane na forum więc zostawię ten temat.
-
jak Luca Bezzerra
Fakt, temat był już poruszany. Luca Bezzera, niestety, opowiada dyrdymały. Na budowaniu ekspresów znał się jego dziadek - on pewnie zna się na handlu ekspresami.
Jutro wkleję wykres ciśnienia w funkcji przepływu pompy wibracyjnej i pokażę, jak policzyć ile trwała by ekstrakcja przy różnych ciśnieniach bez OPV.
-
Może Janusz nas oświeci co oznacza przerwana linia między ok 10-10,5 bar na manometrze w Bellonie?
-
(https://pci.ac/WoK/pag_ULKA_web(1).png)
Rysunek z katalogu pomp Ulka. Przyjąłem średnie wartości z wykresu:
- Dla ciśnienia 11b pompa ma przepływ 150ccm/min, czyli 2,5ccm/s (centymetrów sześciennych wody, czyli mililitrów, na sekundę). 35 ml kawy wychodzi w 35/2,5 = 14 sekund.
- Dla ciśnienia 9b pompa ma przepływ 260ccm/min, czyli 4,3ccm/s (centymetrów sześciennych wody, czyli mililitrów, na sekundę). 35 ml kawy wychodzi w 35/4,2 = 8,1 sekund.
Trochę za szybko, c'nie?
-
Nie bierzesz pod uwagę, że trochę wody zostaje w ciastku, mniej więcej tyle samo co kawy. Kawa nie zaczyna wypływać od razu tylko w ciągu 5-10 sekund od rozpoczęcia pracy pompy. więc faktycznego przepływu jest ok. 20 sekund.
co oznacza przerwana linia między ok 10-10,5 bar na manometrze w Bellonie?
Może od tego momentu tworzą się kanały ? :mrgreen:
-
Trochę za szybko, c'nie?
Bez urazy ale ja jednak wierzę w tłumaczenie właściciela znanej i cenionej fabryki ekspresów bardziej niż anonimowym forumowym znawcom.
-
co oznacza przerwana linia między ok 10-10,5 bar na manometrze w Bellonie?
Może od tego momentu tworzą się kanały ? :mrgreen:
Raczej nie bo jak ustawisz OPV na 9b to ciśnienie nigdy tam nie dojdzie, myślę że jest to cięcie kosztów i oszczędność na farbie z każdego ekspresu kawałek i się uzbiera.🤔😁
-
Bellona kieruje wodę z OPV do tacki, więc jeżeli leci tam woda w trakcie ekstrakcji, to OPV reguluje ciśnienie. Bez względu na to, co mówi szefu i wykresy.
-
, myślę że jest to cięcie kosztów i oszczędność na farbie z każdego ekspresu kawałek i się uzbiera
Może myszka blakfrajdejka wyjada? :D
-
Nie bierzesz pod uwagę, że trochę wody zostaje w ciastku, mniej więcej tyle samo co kawy.
Ciastko napełnia się przy znacznie niższym ciśnieniu - trwa to max. do 5 sekund - wtedy też zaczyna rosnąć ciśnienie. Przy 11 barach masz razem 19 sekund (przy założeniu, że na ciastku masz cały czas 11 barów, co nie jest prawdą.
-
Nie bierzesz pod uwagę, że trochę wody zostaje w ciastku, mniej więcej tyle samo co kawy.
Ciastko napełnia się przy znacznie niższym ciśnieniu - trwa to max. do 5 sekund - wtedy też zaczyna rosnąć ciśnienie. Przy 11 barach masz razem 19 sekund (przy założeniu, że na ciastku masz cały czas 11 barów, co nie jest prawdą.
OPV nie działa jak włącznik 0-1 tylko poprzez opór stawiany przez sprężynkę, więc regulując ustawienie OPV zmieniamy punkt całkowitego otwarcia tego zaworu, ale sprężyna zaczyna poddawać się już przy niższym ciśnieniu a tym samym OPV zaczyna przepuszczać wodę już wcześniej, i w tacce znajdziesz brakującą wodę z pompy. Czym mniejszy opór ciastka tym więcej wody przepłynie przez grupę a mniej odprowadzi OPV i na odwrót. Zawór służy do zabezpieczenia przed uszkodzeniem pompy i przewodów a nie żeby regulować prawidłowe ciśnienie ekstrakcji, dlatego jest ustawiony ok 1 bar wyżej na ślepym sitku.
-
OPV nie działa jak włącznik 0-1
Oczywiście.
w tacce znajdziesz brakującą wodę z pompy
Raczej nadmiarową.
Zawór służy do zabezpieczenia przed uszkodzeniem pompy
Aleś się zaparł. Ciastko zmienia opór wraz z czasem. Jeśli byś nie miał OPV, to po napełnieniu ciastka wodą ciśnienie pojedzie Ci to powiedzmy 12 - 14 barów (albo i 16, jak drobno zmieliłeś kawę i mocno ją ubiłeś), zrobią się kanały i kawę będzie można wylać do zlewu. Przy ekstrakcji trwającej 30 - 35 sekund ciśnienie 9b nad ciastkiem masz w 5 sekund, a kawa kapie po 7 - 10 sekundach. Potem zaczyna ciurkać coraz szybciej. I jeśli nie będziesz miał OPV, to między 5 a 10 sekundą poprzebijasz w ciastku kanały.
dlatego jest ustawiony ok 1 bar wyżej na ślepym sitku.
Czyli? 10b? 11b? Przecież Ci policzyłem, że nawet przy ciśnieniu 11b na ślepym sitku spora część wody pójdzie zaworem OPV - ergo, to on odpowiada za ciśnienie.
A co, jeśli Twoja pompa ma parametry określone jako "max", a nie "mid"? Wtedy przy 9 barach masz 6 sekund, a przy 11b 8,5 sekundy (plus te 5 na napełnienie ciastka).
A OPV ustawia się na więcej niż 9 barów, bo jak sam zauważyłeś nie jest zerojedynkowy. I ustawiamy go tak, żeby ciśnienie ekstrakcji wynosiło gdzieś te 9b, czyli gdzieś na 9,5b - 10b.
-
Taki nic nie znaczący typek jak Tim Wendelboe, u siebie w kawiarni ustawia tak, aby przy ekstrakcji mieć 8,5 bar. Skandynawskie dziwaki.
-
A OPV ustawia się na więcej niż 9 barów, bo jak sam zauważyłeś nie jest zerojedynkowy. I ustawiamy go tak, żeby ciśnienie ekstrakcji wynosiło gdzieś te 9b, czyli gdzieś na 9,5b - 10b.
Czyli się zgadzamy że OPV ma być ustawione wyżej niż ekstrakcja i na tym zakończmy.😉
-
Taki nic nie znaczący typek jak Tim Wendelboe, u siebie w kawiarni ustawia tak, aby przy ekstrakcji mieć 8,5 bar. Skandynawskie dziwaki.
Robią i na 6 bar i co z tego?
-
Skandynawskie dziwaki
A czym to uzasadnia?
że OPV ma być ustawione wyżej niż ekstrakcja
A nie :jezyk: W ECM Casa mam taki dziwny zawór OPV, że w trakcie ekstrakcji mam tyle samo, co na ślepym sitku. Ale włoski zawór, który dołożyłem do Ascaso wymagał +0,5b.
-
Witam forumowiczów od kawy, mój pierwszy post - wiem w innym dziale ale strasznie nie lubię buchalterii;)
Więc śledzę forum od jakiegoś czasu z jednego powodu - szukam ekspresu;)
Oczywiście chwilami już się poddaje bo to przewaga hx/db/tb ciągle nie rozstrzygnięta, nad tym wszystkim stoi rozmiar, który nie może być za szeroki plus strona po której jest ujście pary, tylko prawa w moim wypadku dla wygody użycia.
Ale finalnie będzie to DB i właśnie Bellezza Bellona spełnia chyba wszystkie kryteria. No to przyglądamy się bliżej, szukamy, czytamy i "ostatni ale" jakie mam (w tej chwili;) to temat transportu wody.
Na YT - jest review rzeczonego ekspresu, łącznie z inspekcją wnętrza - a tam widać wszystkie przewody są z tworzywa :taktak:. Czy to jest taki standard czy cięcie kosztów i "nowa" jakość?
Link do materiału - yt.com/watch?v=EymaFb6RTRU, od 3:50 widać wnętrze.
Jak to wygląda w innych ekspresach - przynajmniej tych z bojlerami?
-
Przepraszam jeszcze niżej podaje, bo 7,6 bar. Dlaczego, wprost nie mówi, ale wnioskując z wypowiedzi dla niego ma znaczenie jakość, powtarzalność, balans.
https://youtu.be/NPp0fpnH_0A?t=95
Pod filmem, w komentarzach daje odpowiedź wskazującą, że chodzi o jak najwyższą ekstrakcję:
Tim Wendelboe
2 years ago
I recommend starting low at 6 bar. Then make espresso at 30 seconds and measure extraction. then adjust to 7 bar and make a short at 30 seconds and measure , then repeat at 8, 9 and 10 bar. Chose the one that gives the highest extraction
-
Według naukowców i opracowanego modelu matematycznego optymalna i najbardziej powtarzalna ekstrakcja espresso a przy okazji oszczędność kawy i czasu przygotowania zachodzi przy ciśnieniu 6 bar, z 15g kawy w czasie 7-15 sekund.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590238519304102
-
Rozmawialiśmy o tym na forum. 6 bar przy tym konkretnie sprzęcie, na którym robili eksperymenty. Będzie to zależeć też od kombinacji młynka, ekspresu, kawy i umiejętności. Jednak generalnie tak to działą, że mniejsze ciśnienie minimalizuje kanałowanie, a bardzo drobne mielenie sprzyja osłabieniu ekstrakcji.
-
że mniejsze ciśnienie minimalizuje kanałowanie, a bardzo drobne mielenie sprzyja osłabieniu ekstrakcji.
Pierwsze jest oczywiste, drugie bardzo zaskakujące. Z tego, co czytałem, ekstrakcja kawy w ekspresie ciśnieniowym polega na obmywaniu drobinek kawy (30 sekund to za mało, aby wydobyć cokolwiek z wnętrza drobinek). Zatem im drobniejszy przemiał, tym większa powierzchnia kawy.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590238519304102
Dzięki.
-
Zatem im drobniejszy przemiał, tym większa powierzchnia kawy.
Tylko w teorii, bo bardziej się zbryla. Dopóki pojedyncze cząsteczki są łatwo dostępne dla wody, to zwiększa się ekstrakcja, a gdy zaczynają się różne sklejone strefy woda przestaje penetrować dobrze kawę.
Zobacz chociażby na ekstrakcję w tygielku, masz kawę zmieloną na pył i kontakt z prawie gotującą wodą przez ok. 2 minuty. Pomimo to można uzyskać złożony, owocowy napar bez dużej goryczki.
-
Witam forumowiczów od kawy, mój pierwszy post - wiem w innym dziale ale strasznie nie lubię buchalterii;)
Więc śledzę forum od jakiegoś czasu z jednego powodu - szukam ekspresu;)
Oczywiście chwilami już się poddaje bo to przewaga hx/db/tb ciągle nie rozstrzygnięta, nad tym wszystkim stoi rozmiar, który nie może być za szeroki plus strona po której jest ujście pary, tylko prawa w moim wypadku dla wygody użycia.
Ale finalnie będzie to DB i właśnie Bellezza Bellona spełnia chyba wszystkie kryteria. No to przyglądamy się bliżej, szukamy, czytamy i "ostatni ale" jakie mam (w tej chwili;) to temat transportu wody.
Na YT - jest review rzeczonego ekspresu, łącznie z inspekcją wnętrza - a tam widać wszystkie przewody są z tworzywa :taktak:. Czy to jest taki standard czy cięcie kosztów i "nowa" jakość?
Link do materiału - yt.com/watch?v=EymaFb6RTRU, od 3:50 widać wnętrze.
Jak to wygląda w innych ekspresach - przynajmniej tych z bojlerami?
Przewody bez ciśnienia są silikonowe a pod ciśnieniem chyba teflonowe. Przejmujesz się kilkunasto centrymetrowymi wężykami a chłopy piją wodę która stała nie wiadomo ile w jednorazowych butelkach i sobie chwalą.😉 Całe domowe instalacje są robione podobnie bo miedzi do zmiękczonej wody nie powinno się używać. Masz za to bojlery ze stali nierdzewnej i szklany a nie plastikowy zbiornik na wodę.😉
-
Moja Bellona była wcześniej używana jako demo u Janusza i już pare tygodni u mnie, chciałem sprawdzić jak łatwo dostać się i spuścić wodę z bojlera pary. Spojrzałem pod ekspres i okazało się że wystaje odkręcany zawór do spuszczania wody więc jest łatwizna i nie trzbeba rozbierać obudowy. :ok:
-
Przewody bez ciśnienia są silikonowe a pod ciśnieniem chyba teflonowe. Przejmujesz się kilkunasto centrymetrowymi wężykami a chłopy piją wodę która stała nie wiadomo ile w jednorazowych butelkach i sobie chwalą.😉 Całe domowe instalacje są robione podobnie bo miedzi do zmiękczonej wody nie powinno się używać. Masz za to bojlery ze stali nierdzewnej i szklany a nie plastikowy zbiornik na wodę.😉
To jest jasne i oczywiste - tylko w butelkach woda ma ciut niższa temperaturę aniżeli w systemie pary - chyba że to jakiś teflon, oceniam po obrazkach, nie tyka lem nie widziałem.
Ale jak to wygląda u innych producentów, może ktoś wie? Inaczej będę szukał po Internetach i pewnie cos się da sprawdzić.
-
Ale jak to wygląda u innych producentów, może ktoś wie?
Różnie, w niektórych ekspresach podobnie, w niektórych jest jednak trochę więcej metalu. W tej klasie metalowe rurki ma m.in. Profitec Pro 300 czy Rancillo Silvia Pro...
-
To jest jasne i oczywiste - tylko w butelkach woda ma ciut niższa temperaturę aniżeli w systemie pary - chyba że to jakiś teflon, oceniam po obrazkach, nie tyka lem nie widziałem.
Ale jak to wygląda u innych producentów, może ktoś wie? Inaczej będę szukał po Internetach i pewnie cos się da sprawdzić.
Tak samo jak jest jasne i oczywiste że musi to być tworzywo zatwierdzone do użycia w wysokiej temperaturze a nie byle jaki plastik.😉
-
Na przykład wężyki dostępne w tym sklepie:
https://sklep.tubes-international.pl/wezyk-silikonowy-versitec/waz-versitec-5x8-mm (https://sklep.tubes-international.pl/wezyk-silikonowy-versitec/waz-versitec-5x8-mm)
Maksymalna temperatura pracy 200 st. C.
A jeszcze lepiej ten:
https://sklep.tubes-international.pl/waz-teflonowy-gladkoscienny-versilon-ptfe/waz-versilon-ptfe-5x7-mm (https://sklep.tubes-international.pl/waz-teflonowy-gladkoscienny-versilon-ptfe/waz-versilon-ptfe-5x7-mm)
Maksymalna temperatura pracy 260 st.C. Ciśnienie rozrywające 29 bar.
-
Z innej beczki, bawię się ostatnio miernikiem zużycia prądu.
Myślałem o tym, żeby zostawiać ekspres włączony przez cały dzień, ale z obserwacji wynika, że w moim przypadku lepiej włączać go "on demand".
Ekspres włączany rano do rozgrzania i zrobienia dwóch mlecznych kaw (2x podwójne ristretto i 2x 200ml spienianego mleka) potrzebuje około 0,230 kWh
Przy podtrzymaniu temperatury zużywa na godzinę około 0,07-0,1 kWh. Czyli jakbym robił co 2-3 godzinki kawę to jeszcze spoko (chociaż też pewnie mniej zużyje na ponowne rozgrzanie bo się nie zdąży ostudzić), ale po 6h to już lepiej go wyłączyć i włączyć.
Jedynie wygoda z dostępu do gorącej wody z wylewki może mnie jeszcze skusić. I trochę sie uspokoiłem bo faktycznie nie są to wielkie ilości prądu patrząc na koszty innych składowych w tej zabawie.
Jeszcze jedno spostrzeżenie odnośnie boilera parowego. Uzupełnia on wodę dopiero po kilku spienianiach (około 6-7 w moim przypadku) i jak uzupełnia, to od razu około 400ml, więc muszę pamiętać żeby zbiornik z wodą był zwykle przynajmniej w połowie pełny jak zabieram się do przygotowywania kawy (:
-
To prawda, też zauważyłem że napełnia bojler raz na kilka razy używania pary.
-
@Krakus A co w przypadku ekspresów, które fabrycznie nie mają zaworu OPV? NS Oscar na przykład nie miał tego zaworu.
-
Ekspres włączany rano do rozgrzania i zrobienia dwóch mlecznych kaw (2x podwójne ristretto i 2x 200ml spienianego mleka) potrzebuje około 0,230 kWh
Przy podtrzymaniu temperatury zużywa na godzinę około 0,07-0,1 kWh. Czyli jakbym robił co 2-3 godzinki kawę to jeszcze spoko (chociaż też pewnie mniej zużyje na ponowne rozgrzanie bo się nie zdąży ostudzić), ale po 6h to już lepiej go wyłączyć i włączyć.
Nie wiem czemu wliczasz prąd robienia kawy+mleka do porównania. Kawę i tak zamierzasz zaparzyć, niezależnie czy ekspres czekał czy dopiero się rozgrzał. Wtedy jest mniej niż 0,23 i te czasy się zmieniają. Zaizolowany bojler nie traci szybko ciepła, pewnie nawet na 2-3godz jest opłacalnym wyłączyć, ale ten "zysk" jest pomijalny biorąc pod uwagę inne koszty, a uwzględniając wygodę (choćby właśnie pod wylewkę) to "strata" na prądzie w takim przypadku też jest pomijalna.
-
Nie wiem czemu wliczasz prąd robienia kawy+mleka do porównania.
Bo tak akurat spojrzałem na miernik - po zrobieniu tych kaw zgodnie moim codziennym porannym rytuałem (:
Mogę sprawdzić ile jutro rano będzie na liczniku po 30 minutach od włączenia dla zainteresowanych.
-
Jak już wcześniej wspominałem uchwyt od pary mi nie podchodzi bo jest za długi i w połysku a ekspres jest matowy. Z nudów wpadłem na pomysł małej i łatwej przeróbki. Odkręciłem uchwyt od drugiej kolby której i tak nie używam, pasuje, teraz uchwyt jest trochę krótszy i matowy.😉
-
Jak ktoś ma NPF i zwykłą kolbę to może jest opcja przechowywać kolbę na włączniku ?
-
@Krakus A co w przypadku ekspresów, które fabrycznie nie mają zaworu OPV? NS Oscar na przykład nie miał tego zaworu.
Nie znam schematu hydraulicznego Oscara. W przypadku Ascaso jest w grupie tzw. grzybek - zawór ze sprężynką. Jego funkcją jest zmniejszenie ciśnienia o kilka barów, tak aby w trakcie ekstrakcji ciśnienie było około 8 - 9 barów. W przypadku Oscara (jak znalazłem tutaj (https://www.flickr.com/photos/irvinski/albums/72157622781457771/)) wygląda, że poszli na ostro (czego kompletnie nie rozumiem), czyli, że na ciastku można było mieć nawet kilkanaście barów.
-
BELLEZZA miała ostatnio problemy ze swoją stroną internetową. Wysypał się serwer, nie działała strona internetowa i nie działały adresy e-mail. Obecnie przywrócono działanie strony ale pod nieco zmienioną domeną.
Poniżej link do aktualnej strony internetowej:
https://espresso-bellezza.de/ (https://espresso-bellezza.de/)
-
@Krakus A co w przypadku ekspresów, które fabrycznie nie mają zaworu OPV? NS Oscar na przykład nie miał tego zaworu.
Nie znam schematu hydraulicznego Oscara. W przypadku Ascaso jest w grupie tzw. grzybek - zawór ze sprężynką. Jego funkcją jest zmniejszenie ciśnienia o kilka barów, tak aby w trakcie ekstrakcji ciśnienie było około 8 - 9 barów. W przypadku Oscara (jak znalazłem tutaj (https://www.flickr.com/photos/irvinski/albums/72157622781457771/)) wygląda, że poszli na ostro (czego kompletnie nie rozumiem), czyli, że na ciastku można było mieć nawet kilkanaście barów.
Dokładnie to samo dzieje się w przypadku ekspresów Ascaso. Zawór z grzybkiem w grupie pełni również(!) funkcję zaworu OPV, ale jeśli nie ma ujścia ciśnienia, to pompa daje pełne ciśnienie na grupę, czyli przy typowym przemiale i tampingu pod espresso, mamy zdecydowanie za wysokie ciśnienie. Zresztą nawet modele, które mają OPV z powrotem wody do zbiornika, np. Steel Bar, dają za wysokie ciśnienie, bo OPV otwiera się przy ciśnieniu wyższym niż daje pompa. Samo umiejscowienie wspomnianego OPV (na górze bojlera zintegrowanego z grupą), swiadczy o tym, że nie służy od do redukcji ciśnienia pompy (powrót gorącej wody do zbiornika, to samo na grupie w NS Oscar).
Być może w nowszych modelach jest już to lepiej rozwiązane.
-
Zresztą nawet modele, które mają OPV z powrotem wody do zbiornika, np. Steel Bar, dają za wysokie ciśnienie, bo OPV otwiera się przy ciśnieniu wyższym niż daje pompa.
Nie spotkałem się z zaworem OPV w jakimkolwiek ASCASO który by otwierał się przy wyższym ciśnieniu niż daje pompa, nawet w starych modelach.
Jedyna możliwość aby taka sytuacja zaistniała to źle ustawiony zawór lub uszkodzony / zakamieniony.
Umiejscowienie na szczycie bojler w Steel Bar było na trójniku którym doprowadzana była woda z pompy...więc służył do redukcji ciśnienia.
-
A ja się spotkałem i nie było na trójniku...
-
Zawór z grzybkiem w grupie pełni również(!) funkcję zaworu OPV, ale jeśli nie ma ujścia ciśnienia, to pompa daje pełne ciśnienie na grupę, czyli przy typowym przemiale i tampingu pod espresso, mamy zdecydowanie za wysokie ciśnienie.
To działa trochę inaczej, niż myślisz. Na ciastku ciśnienie nie przekracza 9 barów.
-
OPV otwiera się przy ciśnieniu wyższym niż daje pompa.
:wow2: To chyba jakiś spisek może np. dostawców wody, filtrów i kawy? :diabelek:
-
Raczej zwykła ignorancja. Smacznej kawusi życzę ;)
https://www.mrbean2cup.co.uk/gaggia-saeco-safety-valve-16-18-bar-v2-p0049-assy
To działa trochę inaczej, niż myślisz. Na ciastku ciśnienie nie przekracza 9 barów.
Masz prawo do własnego zdania. :)
-
Masz prawo do własnego zdania.
Mam. Ale Ty nie masz prawa do wprowadzania użytkowników tego forum w błąd.
Zawór w Ascaso (grzybek w grupie) obniża ciśnienie na ciastku. Kropka.
-
I ta Twoja kropka jest ważniejsza niż charakterystyka pracy pompy?
http://www.pidsilvia.com/Ulka%20Water%20Pump%20Pressure.htm (http://www.pidsilvia.com/Ulka%20Water%20Pump%20Pressure.htm)
-
Zrobiłem mały eksperyment, ustawiłem zawór OPV na lekko ponad 9 bar, ekstrakcja kawy 1:2 wydłużyła się do prawie 40 sekund czyli stanowczo za długo, nisko ustawiony zawór odprowadzał za dużo wody. Gdy podkręciłem OPV do ok 10 bar na ślepym sitku, ekstrakcja 1:2 skróciła się do ok 30 sekund czyli w normie. ;)
-
I ta Twoja kropka jest ważniejsza niż charakterystyka pracy pompy?
Masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. W ekspresie Ascaso przed zaworem z grzybkiem jest ciśnienie, jak na wykresie, który wkleiłeś (ja ciut wcześniej wkleiłem zresztą identyczny). Za zaworem jest ciśnienie niższe o około 7 barów.
@Artisz - Twój eksperyment pokazuje, jak istotnym parametrem jest ciśnienie ekstrakcji.
-
@Artisz - Twój eksperyment pokazuje, jak istotnym parametrem jest ciśnienie ekstrakcji.
Ciśnienie w czasie ekstrakcji na manometrze w obydwu przypadkach było oczywiście ok 9 bar, inaczej takie porównanie było by bez sensu.
-
Masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. W ekspresie Ascaso przed zaworem z grzybkiem jest ciśnienie, jak na wykresie, który wkleiłeś (ja ciut wcześniej wkleiłem zresztą identyczny). Za zaworem jest ciśnienie niższe o około 7 barów.
Zwyczajnie nie masz racji. W zamkniętym układzie zależność między przepływem a ciśnieniem jakie wytwarza pompa musi być zachowana, bo "fizyka", ale skoro mam jakieś kłopoty to rezygnuję z udziału w tej dyskusji.
-
W zamkniętym układzie zależność między przepływem a ciśnieniem jakie wytwarza pompa musi być zachowana, bo "fizyka"
Zapomniałeś o jednej drobnostce - sprężynie, która dopycha grzybek do otworu. Ona właśnie odpowiada za różnicę ciśnień.
-
A ja się spotkałem i nie było na trójniku...
To wychodzi na to że nie miał w ogóle OPV. Woda podawana jest z pompy prosto do bojlera przez kolanko lub trójnik na jego szczycie. Skoro trójnika nie było to musiało być kolanko. A skoro tak to nie było OPV.
-
Nie będę się spierać, jeśli będzie okazja to wrzucę zdjęcie. Dla mnie nie byłoby to nic zaskakującego, tak jak dla użytkowników tego forum niczym zaskakującym nie jest modowanie swoich ekspresów i "poprawianie fabryki". Ascaso nie jest żadnym wyjątkiem.
-
Wracając do tematu, czy ktoś orientuje się jakie kolby NPF będą pasowały do Bellony?
-
Pasują od ASCASO. Pewnie więc będą także pasowały od grup E61.
-
Zważyłem ilości kawy, które mieszczą się do fabrycznych sitek - kawa Brazylia Santos z Czarnej Kawki, nacisk tampera ok 12kg - małe sitko około 11,3g, duże sitko około 16,5g. Nie wie ktoś, jakie sitko o największej pojemności mieści się do portafiltra Bellony? Mi wygląda że zmieściłoby się VST 18g ale jest koszmarnie drogie.
-
Pisałem już o tym ale napiszę jeszcze raz. Wchodzą nasze z ASCASO - sitka 3C 18g COMPETITION (to samo co VST) i kosztują tylko 54,00 zł. Większe tj. 21g COMPETITION nie mieszczą się.
-
:piwko:
Pisałem już o tym ale napiszę jeszcze raz. Wchodzą nasze z ASCASO - sitka 3C 18g COMPETITION (to samo co VST) i kosztują tylko 54,00 zł. Większe tj. 21g COMPETITION nie mieszczą się.
Tak pisałeś ale chyba tylko mi na priv.😉 Potwierdzam bo używam Ascaso 14g i 18g od Janusza.
-
Chyba nie tylko Tobie. :)
-
Faktycznie była na forum taka informacja ale jej nie wyszukałem. Kupiłem sitka Ascaso 14g i 18g. Do większego wchodzi około 20g go mniejszego 15g. Nie można używać tych sitek zamiennie przy jednym ustawieniu młynka. Np przy prawidłowej ekstrakcji kawy w większym sitku dla 20g po przejściu na mniejsze sitko trzeba ustawić drobniejszy przemiał. Na jednym ustawieniu młynka można korzystać z sitka Ascaso 18g i fabrycznego większego sitka dołączanego do Bellony (mniejszego jeszcze nie sprawdzałem).
-
A jak wrażenia smakowe/użytkowe po przesiadce? Sam poważnie rozważam zmianę na taki zestaw sitek (:
-
(to samo co VST)
@Janusz - byłbyś uprzejmy coś więcej napisać?
-
Nie teraz - brak czasu.
-
A jak wrażenia smakowe/użytkowe po przesiadce? Sam poważnie rozważam zmianę na taki zestaw sitek (:
Na sitkach Ascaso drobniejszy przemiał, ciemniejszy napar (łatwiej można uzyskać "tygryska"), sitka trochę łatwiej się czyści - z większego często wypada cały krążek. Co do subiektywnej oceny smaku musiałbym porównać kawę zrobioną w tym samym czasie na sitku Ascaso 14g i większym firmowym, co wymaga zmiany ustawienia młynka (i zmarnowania trochę kawy ze względu na retencję) - napiszę jak zrobię taką degustację.
-
(to samo co VST)
@Janusz - byłbyś uprzejmy coś więcej napisać?
Sprawdzał to nasz klient z Wrocławia. Naprawia on instrumenty muzyczne i ma przyrządy do pomiaru otworów. Porównywał z sitkami VST odpowiadającymi tym ASCASO COMPETITION. Doszedł do wniosku, że są one identyczne. Tak pod względem średnicy jak i rozstawu oraz ilości otworów. Nie mamy tego potwierdzonego w żaden sposób ale podejrzewamy, że VST produkuje je dla ASCASO dając grawer na bocznych ściankach.
-
@Janusz - dzięki.
Jakie sitka można u Was kupić (w sensie gramatura i średnica)? Rzuciłem okiem tu (https://ekspresdokawy.pl/pl/o/filtry-precyzyjne-ascaso-competition-10236.html) i już wiem, Niestety, wszystkie z rantem.
-
Średnica 58 mm, gramatura 14g, 18g i 21g.
-
@radekzaj Prośba - jeśli możesz to pokaż i opisz swoją Bellonę w tym wątku. Tak dla wiedzy użytkowników (obecnych i przyszłych) bo jako jedyny do tej pory miałeś problem z nagrzewaniem bojlera pary i z nieco odklejoną folią na wyświetlaczu.
Jeśli chodzi o nagrzewanie to w tym egzemplarzu wyskoczył bezpiecznik. Nie wiadomo czy przy pierwszym uruchomieniu u kolegi czy też tak przyjechał z fabryki. W każdym razie wystarczyło zdjąć tylną ściankę (dwie śruby u góry i trzy u dołu) i wcisnąć czarny przycisk termostatu bezpieczeństwa znajdujący się na bocznej ściance bojlera parowego.
Druga kwestia wymagająca naszej interwencji to była lekko odklejona i zagięta folia ochronna na wyświetlaczu. Nie mogąc się do niego dostać od środka poprosiliśmy o pomoc partnera z Niemiec. Przysłał filmik obrazujący jak się dobrać do tego wyświetlacza. Należało zdjąć zewnętrzną folię z przyciskami i przy tej operacji istniało niebezpieczeństwo uszkodzenia tej folii. Niemcy w ciągu kilku dni przysłali nam kilka nowych folii, Gmtb zdjął folię zewnętrzną, poprawił nieco odklejoną folię na wyświetlaczu, przykleił nową folię z przyciskami i trwało to raptem kilka minut. Ekspres gotowy do pracy. Ponieważ takie same wyświetlacze z zewnętrzną folią z przyciskami są także w innych modelach BELLEZZY to informacja ta może się przydać także innym użytkownikom.
PS. Folia ta jest produkcji 3M.
-
Tak jak opisał @Janusz miałem jakiegoś pecha z tym bezpiecznikiem bojlera pary. Dodatkowo zauważyłem, że narożnik folii przylegającej bezpośrednio do ekranu był lekko odklejony:
[ You are not allowed to view attachments ]
Wszystkie te "pierdoły" zostały poprawione i ekspres jest już mnie. Trochę się naczekałem, bo trzeba było zamówić nową folię zewnętrzną (o której pisał @Janusz) bezpośrednio od producenta. Jak widać na zdjęciu po temperaturze bojlera wszystko działa tak jak powinno, za chwilę :kawa: :kawa: :)
[ You are not allowed to view attachments ]
Dodam jeszcze, że w ramach "zadośćuczynienia" producent dostarczy dla mnie gratisowo NPF, co jest miłym gestem z jego strony. NPF ma być wysłany z kolejną partią ekspresów do Janusza.
-
Małe sprostowanie - ten gratisowy NPF to nie jest gest producenta tylko mój. ;)
-
A to zwracam honor odnośnie NPF.
Odnośnie samego ekspresu to niestety moja radość była przedwczesna, przed chwilą robiłem pierwsze dwie kawy, niestety ekspres jest niezdatny do użytku z powodu wycieków wody przy wylewce wody i dyszy pary. Nagrałem film, wysłałem do @Janusz i byliśmy w kontakcie telefonicznym. Nie chcę wnikać co jest przyczyną (felerny ekspres, kurier, transport, etc.), ale ja już tego konkretnego egzemplarza ekspresu nie chcę. Jak na razie straciłem tylko mnóstwo czasu i nerwów, czekam na rozwój wydarzeń i wypowiem się ponownie po zakończeniu tej przykrej sytuacji. Jak na razie ekspres wraca w poniedziałek do @Janusz i czekamy na decyzję Bellony odnośnie wymiany na nowy ekspres.
-
U nas przed wysyłką ekspres był sprawdzany i na kawie i na parze. Nie było żadnych wycieków. Nawet filmik został nagrany. Uszkodzenie musiało powstać w transporcie. Dlaczego to zobaczymy jak ekspres do nas wróci.
-
Małe sprostowanie - ten gratisowy NPF to nie jest gest producenta tylko mój. ;)
@Janusz klasa :brawa:
@radekzaj „czarny kot”, trzeba było biały zamówić ;) tak na serio współczuję :-\
-
Ciężki ekspres i kurier się niestety nie lubią, a wizerunkowo najbardziej obrywa zawsze dystrybutor. Jeżeli chce się uniknąć problemów, to najlepiej chyba kupić sprzęt osobiście.
-
Wysyłka na palecie trochę pomaga.
-
Albo jak w moim przypadku sprzedawca dostarcza do domu osobiście. 😉
-
Ewidentnie został uszkodzony w transporcie. @radekzaj podesłał mi zdjęcie kartonu. Od spodu on tak wygląda:
(https://images89.fotosik.pl/569/b2917f13a1795243med.jpg) (https://www.fotosik.pl/zdjecie/b2917f13a1795243)
W poniedziałek podjedzie do niego kurier DHL z protokołem szkody. Po spisaniu protokołu zabiera ekspres do nas.
Przy następnej dostawie ekspresu do @radekzaj wykombinujemy coś innego. Może spotkamy się w połowie drogi...
-
Dziś odebreałem nowy egzemplarz Bellony (wysłany na palecie), wszystko sprawne i działa jak należy :kawa: :)
Tu też się powtórzę jak w moim wątku odnośnie zakupu ekspresu i młynka, ale warto doceniać takie inicjatywy: obsługa od @Janusz oraz @Gmtb na wysokim poziomie, oprócz gratisowego NPFa zaproponowano mi również wypożyczenie zastępczego ekspresu na czas realizacji sprowadzenia nowej Bellezzy
-
BELLEZZA Bellona po @radekzaj po małej naprawie, sprawna i jak nowa jest gotowa na nowego właściciela. Chętny na nią może liczyć na super cenę! Zapraszam do kontaktu w tej sprawie na priv lub e-mail.
-
Powyższa Bellona znalazła już swojego nowego właściciela. Będzie stała w zestawie z młynkiem G-IOTA STANDARD Black.
-
Przyjechała dziś pierwsza dostawa z BELLEZZA Milano. Jak się okazało...z Bergamo. Nic to - widocznie tam teraz mają magazyn na Europę.
Bellonę Black rozpakowaliśmy dla sprawdzenia przed wysyłką do klienta. No i od razu zauważyliśmy zmianę - ma ona inne niż dotychczas uchwyty portafiltra i dźwigni uruchamiającej parę. Uchwyty składające się z części srebrnej i czarnej.
Poniżej trzy zdjęcia tego nowego wykonania.
(https://images92.fotosik.pl/587/99ec754c38ce9059med.jpg) (https://www.fotosik.pl/zdjecie/99ec754c38ce9059)
(https://images90.fotosik.pl/586/2d0eb3aa5ec03b8bmed.jpg) (https://www.fotosik.pl/zdjecie/2d0eb3aa5ec03b8b)
(https://images91.fotosik.pl/585/774364674782d2fcmed.jpg) (https://www.fotosik.pl/zdjecie/774364674782d2fc)
Na pewno dobrą wiadomością jest fakt, że BELLEZZA znów zaczęła normalnie działać po przeprowadzce do Włoch. Komunikacja jest wreszcie usprawniona i dostawy są realizowane. Mamy też osobę dedykowaną do kontaktu z nami. Czekamy na nowości. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to ekspresy BELLEZZA zostaną przez nas zaprezentowane także na Targach EUROGASTRO w Warszawie w maju. Oczywiście oprócz ekspresów z Barcelony...
-
Kyle przetestował Bellonę i wrzucił całkiem miłą recenzję na YT:
https://youtu.be/ekvhQbnDDDo
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
-
Nowy (odświeżony?) wypust Bellony, @Janusz wiesz coś więcej?
Zdjęcia zapożyczone z zagranicznego forum, z opisu właściciela wynika, że głównie zmieniono interfejs PID oraz zastosowano białe podświetlenie przycisków. Widać też trochę inne logo oraz grubsze srebrne ramki.
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ]
-
Nie wiem ale się dowiem. Zaraz wyślę pytanko do BELLEZZA Milano. Dnia 23.12. otrzymałem od nich informację o małej reorganizacji. Są nowe osoby od koordynacji zamówień, od serwisu i jest też nowa osoba zajmująca się eksportem - new sales Manager. Nie należy jednak oczekiwać odpowiedzi wcześniej jak po Nowym Roku. Mają pewnie przerwę świąteczną...
PS. Wysłałem maila i się potwierdziło. Przerwę świąteczną mają aż do 8 stycznia 2023 roku. Takim to dobrze. ;)
-
Ok, to czekamy na info
Przy okazji zapytam, czy ktoś sprawdzał jaki jest realny "offset" pomiędzy temperaturą wody ustawioną na PID a temp. na wyjściu?
Dla ziaren średnio palonych mam najczęściej ustawione 94-95C, ale czasami schodzę też do 90-92C. Czy ktoś próbował ciemnego palenia przy <90C oraz jasnego palenia przy >95C (plus długa preinfuzja 7-10s)?
-
Według mnie zmiany kosmetyczne na minus w porównaniu ze starszymi. Pogrubienie chromowanych plastikowych ramek wygląda tandetnie. Powinni zostawić cieńsze jak wcześniej tylko może pomalować w kolorze ekspresu albo wogóle się ich pozbyć. Wyświetlacz PID niestety też wygląda kiepsko i tandetnie, także moim skromnym zdaniem poszli w złą stronę.
-
Mnie bardziej interesuje kwestia czy dołożyli coś do PIDa, np. możliwość ustawienia czasu uruchomionej pompy przy preinfuzji.
-
Otrzymałem dziś odpowiedź.
"Modyfikacje, które znalazłeś na tamtym forum dotyczą nowej Bellony, ale to w zasadzie tylko estetyka i tylko dla Bellony (z wyjątkiem logo, które będzie nowe we wszystkich nowych modelach).
Funkcje wyświetlacza PID również nie uległy zmianie. Wyświetlacz nieco większy, a przyciski w innej pozycji, to wszystko.
Szczerze mówiąc, nie wiem, czy niektóre Bellony, które mamy obecnie na stanie, mają już te aktualizacje, ale najprawdopodobniej nowa wersja będzie dostępna dopiero po sprzedaży poprzedniej.
Tak więc na razie proszę uważać Bellonę za tę, którą już znacie."
-
jakie portafiltery NPF pasują do Bellony? tylko oryginalne?