forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: walo1 w 23 Grudzień 2018, 23:02:53

Tytuł: LELIT PL042EMI
Wiadomość wysłana przez: walo1 w 23 Grudzień 2018, 23:02:53
Witajcie.
Mam pytanie do tych co maja ten ekspres odnosnie spieniania mleka. Od pewnego czasu mam problem ze spienianiem mleka w tym ekspresie i zastanawiam się nad kupnem innej dyszy do spieniania mleka. Suwalna oryginalnej dyszy spienia się super mleko do cappuccino jest jakiś w tym myk?
Tytuł: Odp: LELIT PL042EMI
Wiadomość wysłana przez: Michał w 24 Grudzień 2018, 09:13:27
A jaki dokładnie masz problem ze spienianiem mleka? Może to kwestia złego naczynia w którym spieniasz lub złego ułożenia dyszy.
Tytuł: Odp: LELIT PL042EMI
Wiadomość wysłana przez: walo1 w 24 Grudzień 2018, 10:35:27
Na początku mi wychodziło i nagle od paru dni na mlekach różnych firm (mleko 3,2 %) nie potrafię ubić piany. Kubek do spieniania mleka firmy Tchibo. Dysza jest z jedną dziurką.
Tytuł: Odp: LELIT PL042EMI
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 24 Grudzień 2018, 13:18:03
Warto zainwestować w porządny dzbanek do spieniania mleka, nie są one aż wcale takie drogie.

1. Dobrze schłodzone mleko - nie trzymaj na drzwiach, tylko na półce.
2. Zanurzasz dysze kilka mm pod powierzchnie mleka i powinieneś mieć charakterystyczne syczenie. Jeżeli za mało zanurzysz to powstanie piana i bąble. Jeżeli za głęboko to mleko się tylko zagrzeje.
3. Nagraj filmik, łatwiej będzie nam ocenić czy robisz to poprawnie.
4. Obejrzyj baristów w polecanych kawiarniach na forum jak oni to robią / pooglądaj filmiki na youtubie. Jest dział na forum dotyczący spieniania mleka i tam jest umieszczonych sporo filmików pokazujących jak ma wyglądać wir podczas spieniania mleka itd.
Tytuł: Odp: LELIT PL042EMI
Wiadomość wysłana przez: walo1 w 11 Styczeń 2019, 19:26:30
Witajci.
Poogladalem, pocwiczylem no i wychodzi. Teraz tylko dopracowanie techniki i poprawa robiena wzorkow.

Jakby ktos mial watpliwosci co do ubijania piany w tym ekspreie to mowie, ze wszystko jest ok.

Dzieki za pomoc i pozdrawiam.