Mastro Antonio - Rwanda Cyato Pb
Parzona w V60, Żywiecki Kryształ, 93C, czasy 2:15- 2:30. W zapachu mleczna czekolada, rooibos, żurawina, lawenda. Smak jak przystało na Afrykę przyjemnie lekko kwasowy, jagody goji, brak goryczy i delikatnie pikantny. Świetna Rwanda.
Mastro Antonio - Etiopia Diima Natural
Parzona w V60, Żywiecki Kryształ, 93C, czasy 2:15- 2:30. Kawa z cyklu kawowych perfum Eli. Ziarna po zmieleniu mają woń, która od razu mówi, że mamy do czynienia z obróbką naturalną. Zapach po zaparzeniu intensywny, bogato kwiatowo-owocowy, dla mojego nosa dominują m.in. czerwone pomarańcze i bergamotka. W smaku słodko i owocowo, pozostaje krótki jagodowo-maślany posmak. Kolejna wybitna pozycjia z Etiopii w repertuarze Mastro Antonio.
Five Elephant - Brazil Novo Canaa Obata
Przy okazji zakupów akcesoriów skusiłem się na kawę miesiąca, czyli naturala z Brazylii. Parzona w V60, Żywiecki Kryształ, 93C, czasy 2:15- 2:30 oraz ok. 3min zgodnie z propozycją CD. W każdym z przypadków w zapachu mleczna czekolada i brzoskwinie/mango. W smaku również balans pomiędzy mleczną czekoladą, a owocami odrobinę w kierunku owoców. Bardzo słodka kawa, brak goryczy, brak orzechów. Przyjemniak.