Autor Wątek: Krótkie opinie o kawach  (Przeczytany 224413 razy)

Offline picasso83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 502
  • Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind, PeDe, Dienes
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #75 dnia: 06 Kwiecień 2018, 17:59:39 »
ETIOPIA DIIMA z palarni Java Coffee, wypalona 6.03.2018. Jest to najlepsza kawa z Etiopii wypalona pod przelewy jaką piłem w tym roku :pycha: Zaparzałem ją w v60-02, temp. 90st. C, czas zaparzania 2:30-2:45min. W naparze niezwykle przyjemny aromat słodkiego melona, lemoniady, wyczuwalne nuty kwiatowe. Kwaskowatość wyraźna, choć znakomicie zbalansowana słodyczą. Miałem bezpośrednie porównanie z inną świetną Etiopią Kayon z palarni Proper (zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie) jednak Etiopia ze stajni Java Coffee pozamiatała mną całkowicie i okazała się zdecydowanym zwycięzcą  :szampan:

Offline xcracerpl

  • Wiadomości: 82
  • Ekspres: v60, aeropress, prismo, g.a.t. 3tz, Bialetti z E&B Lab, tygielek, mizudashi, Brewista Smart Dripper, Chemex
  • Młynek: C40 MK4, Quito, Wilfa
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #76 dnia: 09 Kwiecień 2018, 14:21:13 »
Coffee Collective, Bolivia Finca Alasitas, natural.

Przedziwna kawa, niełatwa i do zaparzenia i do smakowania. Piękny, słodki zapach ziarna sugeruje efekt "wow". Mielona Quito i Comandante dla porównania. Przy 92 stopniach w v60 (3 minuty) i 89 w aeropresie (2:45 z przeciskaniem) wychodzi z niej fasolka ;), niewiele kwasowości (takiej "sfermentowanej"), zero goryczy, ale nie można powiedzieć, żeby była płaska. Pozostawia ciekawy, świeży posmak, ziołowy czy też może nawet miętowy, który utrzymuje się dość długo. Podniesienie temperatury do 94 w v60 niweluje fasolkę czy też bób, daje większe body, cytrusową kwaskowatość i nie odbiera tego świeżego posmaku, który jest jej najciekawszym elementem. Na pewno można wyciągnąć więcej, ale wymaga sporo pracy i prób.

Offline Cannabis Arabica

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Aeropress w IMS Superfine, Phin 200, Hario Woodneck 480, Hario TCA-5
  • Młynek: Comandante MK3, Concept KM5120, Hario Mini Mill
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #77 dnia: 12 Kwiecień 2018, 23:02:30 »
Coffee Collective, Bolivia Finca Alasitas, natural.

Przedziwna kawa, niełatwa i do zaparzenia i do smakowania. Piękny, słodki zapach ziarna sugeruje efekt "wow". Mielona Quito i Comandante dla porównania. Przy 92 stopniach w v60 (3 minuty) i 89 w aeropresie (2:45 z przeciskaniem) wychodzi z niej fasolka ;), niewiele kwasowości (takiej "sfermentowanej"), zero goryczy, ale nie można powiedzieć, żeby była płaska. Pozostawia ciekawy, świeży posmak, ziołowy czy też może nawet miętowy, który utrzymuje się dość długo. Podniesienie temperatury do 94 w v60 niweluje fasolkę czy też bób, daje większe body, cytrusową kwaskowatość i nie odbiera tego świeżego posmaku, który jest jej najciekawszym elementem. Na pewno można wyciągnąć więcej, ale wymaga sporo pracy i prób.
Uwielbiam ją. Kojarzy mi się jej smaj z likierem owocowym.

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #78 dnia: 12 Kwiecień 2018, 23:55:02 »
Kawy z naturalnej obróbki bywają kochane, lubiane, tolerowane, nierozumiane, nienawidzone...

Wysłane z mojego MU-CYKLOTRONU przy użyciu Papakwarka.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #79 dnia: 13 Kwiecień 2018, 09:03:30 »
Z mojej strony zdecydowanie kochane

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #80 dnia: 13 Kwiecień 2018, 09:40:20 »
Apropos kaw naturalnych... miałem ostatnio ciche tygodnie z kawami z tej obróbki. Włączyła się nadwrażliwość i nie smakowało mi nic. Odpoczynek chyba pomógł bo ostatnio przywiozłem :

Burundi Gitwe - Casino Mocca

Parzona w V60, 94C, 2:30, Żywiecki Kryształ, CIH 26klik.

W zapachu maliny i figi jak deklaruje palarnia. Intensywny słodki owocowy zapach. W smaku przyjemna afrykańska kwaskowatość podbijająca uczucie owocowości w kawie. Jak na naturala mało jogurtowości i jagodowości - dominuje malina co do mnie przemawia. Dla mnie wśród najlepszych afrykańskich kaw jakie dane mi było pić.  :brawa:

PS. Mała errata do Ekwadoru Rafaela od MA. Na Żywieckim Krysztale ta kawa dostaje o wiele więcej kwaskowatości, typ biały grejpfrut.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #81 dnia: 15 Kwiecień 2018, 16:11:51 »
Sudan rume z La Cabry
https://www.lacabra.dk/products/sudan-rume-150g
Bardzo ciekawa kawa, unikalna jak Mzungu, ale w inna stronę. Próbowałem tylko w espresso.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #82 dnia: 21 Kwiecień 2018, 22:32:28 »
Hard beans - Etiopia Guji Mormora

Ziarenka z Polski przywiezione z Londynu :)
Przepiękny aromat suszonych owoców, zero winności jak to bywa w naturalach. Bardzo słodki, nienaturalny natural ;)
Parzone w v60 metodą Pergera, metodą Rao i w kalicie wave 185 metodą własną.
W V60 smak obłędny, suszona żurawina z nutką skórki cytryny. W kalicie bardziej suszone morele, brzoskwinia z delikatnym powiewem fermentacji ( tu można bylo wyczuć, że to natural). Po prostu bardzo fajny słodziak. Polecam osobom, które nie przepadają za obróbką naturalną, a szukają słodyczy w kawie (ale nie tej słodyczy z Izzo Gold  :ups: )

Sprawy techniczne: szkoda, że jest to paczka kawy w pudełku, dla mnie ta paczka w środku mogłaby być jakoś bardziej eko-friendly, a tak to mama wrażenie, że wyrzucam dwie paczki kawy.
Na sprzedaż detaliczną cenią się niestety bardziej niż Gardelli, a przynajmniej czterem sklepom w Irlandii bardzo się spodobali na London Coffee Festival, ale ceny odstraszają. A szkoda  :(
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline szynder

  • Wiadomości: 115
  • Ekspres: FP, V60-2, AP,
  • Młynek: Baratza Encore
La Rafaela MA
« Odpowiedź #83 dnia: 05 Maj 2018, 13:34:45 »
Kawa La Rafaela Ekwador z Mastro Antonio.
Zakupiłem dzięki opinii Eli. Mnie osobiście i żonie nie podeszła. Smak pikantny duża kwasowość. Żona sugerowała, że jakby z pieprzem... Parzona w v60-02 metodą Scotta. Robiona w Aeropressie dwoma sposobami. Zawsze pikantna,wyrazista, długo czuć na języku.
Powyższy tekst to tylko opinia laika  ;-) Może tylko napomne o następnej kawie z palarni Antonia, że Aricha mimo kataru po zmieleniu czułem jakbym nos wsadził w wiadro jagód...  :pycha: :pycha:

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #84 dnia: 05 Maj 2018, 22:32:40 »
Wypały Ekwadorskich ziarenek spod szyldu Synestezji bardzo orzeźwiające. Nie spotkałem sie jeszcze z tak żywą kwasowością w kawie. Nawet kenijskie "kwasiory" słodsze jak cukierki owocowe. Obstawiam, że niebagatelne znaczenie ma tu jednak wysokość uprawy. W moim odczuciu kwaskowatość hibiskusa, natomiast finisz ma coś z After Eight - czekoladki z nadzieniem miętowym.
« Ostatnia zmiana: 05 Maj 2018, 22:35:30 wysłana przez GrizzzLee »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #85 dnia: 05 Maj 2018, 23:30:16 »
Mój pierwszy kontakt z Ekwadorem La Rafaela był nad cuppingową "zalewajką". Pierwsza myśl jaka mi przy tym zaświeciła: "To Kenia!". Był to raczej komplement :). Dotyczyło to walorów smakowych, bo aromaty są nieco inne. Na razie jest to najbardziej "kenijska" kawa z Ameryki na naszym stole. Bardzo wyrazista, bardzo jaskrawa, bardzo "czysta". Różnica między taką jaskrawą kawą z obróbki mokrej a kawą z obróbki suchej jak Aricha albo nowa Kolumbia La Claudina jest zasadnicza. Te ostatnie są bardzo aromatyczne, są słodkie w bardzo wyraźnym, charakterystycznym stylu...

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #86 dnia: 06 Maj 2018, 08:26:41 »
Pierwsza myśl jaka mi przy tym zaświeciła: "To Kenia!". Był to raczej komplement :).
U mnie było podobnie - frenchpress ala cupping. Na jedno wychodzi. Natomiast dużo więcej kwasowości przy przelewie w v60. Oczywiście moje spostrzeżenia nie są negatywne. Jak najbardziej na plus. Bardzo ciekawe ziarenka.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #87 dnia: 06 Maj 2018, 13:41:51 »
frenchpress ala cupping. Na jedno wychodzi
O nie, nie, to nie to samo.

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #88 dnia: 06 Maj 2018, 16:00:30 »
La Rafaela z v60 faktycznie ma posmak "lekko pikantny" ale ja odbieram go całkowicie pozytywnie [emoji106] raczej w kierunku mięty niż pieprzu. Zobaczymy co pokaże w caravelku ;)
La Claudina - klasa, espresso jak mus owocowy :poklon:

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #89 dnia: 06 Maj 2018, 17:40:59 »
frenchpress ala cupping. Na jedno wychodzi
O nie, nie, to nie to samo.
Aa nie ma tak łatwo. Powiedziałeś jedno to teraz rozwiń swoje spostrzeżenia ;D

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi