Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1067569 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6435 dnia: 27 Luty 2024, 17:44:18 »
Ta metoda nie jest zła, bo daje jakieś odniesienie. Na początku drogi kawowej stosowałem => nie wiem kiedy ostatnio. Oczywiście jest problem, gdy shot za shotem robimy na super świeżej ciemnej kawce, a potem innej takiej średniej miesięcznej. Przed chwilą wypiłem z VST20 4 dniową przy dozie 18,5g, gdzie sypię przeważnie 19,5g.
« Ostatnia zmiana: 27 Luty 2024, 18:16:10 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline smiley34

  • Wiadomości: 52
  • Ekspres: Lelit Anna PID
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6436 dnia: 27 Luty 2024, 17:55:24 »
Ja też już odszedłem od sprawdzania dozy za pomocą monety. Zasypuje sitko "puszystą" kawą i wyrównuje do krawędzi sitka i wkoło tej wagi staram się oscylować.
Zastanawiam się czy zmiana sitka np. na polecane dość bardzo do Lelitow sitka od ascaso, da znaczną zmianę z kanałowaniem... Choc teraz mam sitka "lelit by IMS"

Offline Darecky

  • Wiadomości: 255
  • Ekspres: Breville Barista Max VCF126
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6437 dnia: 27 Luty 2024, 18:27:04 »
No i znowu... Oczywiście, doskonale rozumiem ideę dozy "na monetę", ale ciastko zawsze puchnie. Efekt tego jest taki, że ustawiając dozę "na monetę" na mojej maszynce mam ciastko w 99% przyklejone do prysznica.
Jedynym praktycznym mankamentem niższej dozy jest... mokre ciastko, które poza estetyką mam wrażenie ma zerowe znaczenie.
Correct me if I am wrong.
Dokładnie chodziło mi o to, że dozę  mam zdecydowanie (ok2 g ) mniejszą niż to by wynikało z testu monety.

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1967
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6438 dnia: 05 Marzec 2024, 16:24:23 »
Tak się zastanawiam jak robicie espresso w portafiltrze z 2dwoma wylewkami to które później wylewacie do zlewu.

20240305_151854.jpg

To po prawej czy to po lewej :redface:

20240305_152011.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6439 dnia: 05 Marzec 2024, 16:25:42 »
Przecież wiadomo, że z dwóch wylewek leje się do jednej filiżanki i nic nie trzeba wylewać ;)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6440 dnia: 05 Marzec 2024, 17:27:40 »
Przecież wiadomo, że z dwóch wylewek leje się do jednej filiżanki i nic nie trzeba wylewać ;)
Padłem 👌👍
》tertium non datur《

Offline roman66

  • Wiadomości: 30
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6441 dnia: 05 Marzec 2024, 19:32:02 »
Przecież wiadomo, że z dwóch wylewek leje się do jednej filiżanki i nic nie trzeba wylewać ;)
Padłem 👌👍
Toż to czysta prowokacja była...


Offline dodo20

  • Wiadomości: 37
  • Ekspres: Lelit Mara X V2
  • Młynek: Eureka Mignon Zero
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6442 dnia: 05 Marzec 2024, 21:34:25 »
Szybkie pytanie

Ziarna COFFEE PLANT Chocolate Bomb
Czas ekstrakcji 41sekund
Porcja 18 gr
Espresso 37,4 gr
Lelit Mara X V2 "PID" na 0
Efekt: dość kwaśna

Wiem, że zmieniłem trochę zbyt drobno, pierwsze espresso z tymi ziarnami.
Dobrze myślę, że temperatura zbyt niska jeśli po tak długim czasie wciąż jest to kwaśne espresso?

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6443 dnia: 05 Marzec 2024, 22:48:12 »
Ja tylko napiszę, że mnie ta kawa też wychodziła cienka i kwaśna, niezależnie co bym robił. Może ten czoklet bomb jest czoklet tylko z nazwy - w każdym razie dla mnie tak było...

Offline dodo20

  • Wiadomości: 37
  • Ekspres: Lelit Mara X V2
  • Młynek: Eureka Mignon Zero
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6444 dnia: 05 Marzec 2024, 23:30:25 »
Ja tylko napiszę, że mnie ta kawa też wychodziła cienka i kwaśna, niezależnie co bym robił. Może ten czoklet bomb jest czoklet tylko z nazwy - w każdym razie dla mnie tak było...

Opierałem się na opiniach, pojawiały się sformułowania "słodycz, czekolada, kwasowość prawie zero" no ale kubki smakowe każdy ma inne no i nie wiem jak i przy użyciu czego kawa była przygotowana przez autorów opinii

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6445 dnia: 05 Marzec 2024, 23:33:06 »
Kwasowość prawie zero - prawie robi wielka różnicę ;)
Mnie ta kawa nie smakowała, jeden z większych zawodów kawowych ever.

Offline dodo20

  • Wiadomości: 37
  • Ekspres: Lelit Mara X V2
  • Młynek: Eureka Mignon Zero
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6446 dnia: 05 Marzec 2024, 23:36:21 »
kawa nie smakowała

Jak nie uda się z tym nic zrobić to nie problem bo to tylko 250gram, poza tym Żona wypije, dla Niej kawa to kawa, nie wyczuwa różnic w smaku.

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6447 dnia: 06 Marzec 2024, 08:41:19 »
Proponowałbym kupić jakiś sprawdzony ciemny wypał, żeby wyregulować sobie sensorykę. Tam nie będzie mowy o kwasie, natomiast w średni palone jest różnie, tylko trzeba pamiętać że ta wiśniowa czy pomarańczowa kwaskowatość, jest oczekiwana, ale nie powinna być odczuwalna jak zbyszko 3 cytryny. Od siebie polecam "Black Velvet" ze świeżopalonej. Ciemno palone, ale nie mylić z węglówką marketową. 
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6448 dnia: 06 Marzec 2024, 09:54:41 »
Wiesz, ja nie mam problemu z jasnym paleniem. Dziś na przyklad tak jak poniżej. Kwasowość obiektywnie raczej wysoka, ale espresso jest całkiem smaczne - w espresso czuć raczej agrest niż ananasa, ale w postaci americany ananas jest spektakularny wręcz.
Czekoladowa bomba to jakaś pomyłka jest.  Podobnie jak smooth sweet espresso zresztą.


Offline dodo20

  • Wiadomości: 37
  • Ekspres: Lelit Mara X V2
  • Młynek: Eureka Mignon Zero
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6449 dnia: 06 Marzec 2024, 13:13:59 »
"Black Velvet" ze świeżopalone

Widać nie muszę się nauczyć sporo o sposobie robienia kawy a o samych kawach

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi