BAZZARA TOP 12 Gran Cru
palona 06/12/2013
Skład: 12 odmian Arabiki: Jamaica Blue Mountain, Santo Domingo Barahona AAA, Puerto Rico Yauco Selecto, Messico Altura Superior, Salvador Pacamara Gigante, Honduras SHG Marcala, Costarica SHB Tarazzu, Guatemala Antigua Pastores, Nicaragua Matagalpa Cavallino, Etiopia Sidamo Lavado, Brasile Sul De Minas Pergamino, India Plantation Peaberry Bababudan
Sprzęt: Vibiemme Domobar Junior DB + MC4
Jako: espresso oraz espresso macchiato
Dodatki: bez cukru
Ziarna: raczej małe, ciemne (ale nie czarne), matowe. Zdarzają się plamki olejków, ale sporadycznie.
Smaczki: spora ilość cremy, pierwsze skojarzenie to orzechy i duuuużo ciemnej dobrej czekolady. Kolejne łyki ukazują drobinkę smaku pieczywa. Okrągła, zbalansowana, miło spływająca, długo zostaje na języku, finiszując leciutko migdałem. Przyjemna.
Jako espresso macchiato zdecydowanie przyjemna, łagodna, minimalnie wybijająca się z mleka (IMO szkoda ją do mleka).
Wady: może cena (106 zł za kg), torebka (brak zaworka).
ps. I niestety kilka słów szczerych - kiedyś kawa doskonała, perfekcyjna, zachwycająca - brylant. Obecnie naprawdę świetna kawa, ale ... ciężko powiedzieć, długo wczoraj wieczorem dyskutowaliśmy o tym "ALE" i doszliśmy do wniosku, że możliwy wpływ Eli i Andrzeja kaw, zdecydowanie jaśniejszych, z równie doskonałych i łagodnych ziarenek. Hmmm, może....