Niektórzy muszą chyba czerpać wielką satysfakcję z forumowego "ubijania piany"...
Drogi lukepaziewski temat wałkowany już był, ale specjalnie dla Ciebie zawrę kilka ważnych kwestii w pigułce:
1. Twój ekspres posiada "system ciśnieniowy", który powoduje, że siła ubicia i grubość zmielonej kawy nie ma większego wpływu na proces zaparzania, gdyż przepływ kawy jest "sztucznie" ograniczany.
2. Jeśli w jakiś sposób pozbędziesz się tego systemu, wtenczas będziesz potrzebował porządnego młynka, aby dopasować grubość przemiału, aby uzyskać odpowiednią ekstrakcję naparu.
3. Wydaje mi się, że w Twoim modelu można zaprogramować długość parzenia kawy, sprawdź instrukcję.
Jak będziesz miał "odblokowany ekspres" oraz swój własny młyn (dużo ciekawych ofert znajdziesz na forum, w przystępnych cenach), to wtedy możesz zagłębić się w arkana magicznej wiedzy zebranej na tym forum, aby dostosować różne parametry procesu zaparzania.