Autor Wątek: Balkonowy test Burundi GREGORIO  (Przeczytany 11096 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Balkonowy test Burundi GREGORIO
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Kwiecień 2015, 19:09:18 »
Pora na moje testy.

Dripper Tiamo V60-01 i białe filtry Hario. Temperatura parzenia 88°C, czas parzenia 2,5 minuty. W smaku fajne owocowe akcenty, dużo owocowej słodyczy i kwiatowe aromaty. Owoce to moim zdaniem słodkie maliny, może z akcentem słodkich mandarynek. Finisz także jest owocowy, gęsty i syropowaty. Posmak miły, długi i przyjemny. Drip był bardzo fajny, owocowy i bardzo słodki, jakby z dodatkiem syropu. Bez nadmiernej kwasowości i bez goryczki, świetny do picia.

Dripper Kalita Wave 155. Temperatura parzenia 88°C, czas parzenia 3,5 minuty. Było trochę gorzej niż w V60, owoce jakby przygasły i pokazały się minimalne czekoladowe akcenty. Ale myślę, że skrócenie czasu parzenia korzystnie wpłynie na napar.

Dripper Hario V60-02 i biały filtr Chemex. Temperatura jak wyżej, czas parzenia 4 minuty. Napar mniej słodki i bardziej cierpki niż z poprzednich dripperów, choć na pewno dobry. Owocowość złożona, trudna do zakwalifikowania. Spodziewałem się lepszego efektu, ale widać czas parzenia był trochę za długi.

Burundi Top AA z palarni Gregorio najbardziej mi smakowała z drippera V60 z filtrami Hario, ale z innych urządzeń też była dobra. Do metod przelewowych spokojnie można ją polecić, a określenie Top, jest dla niej jak najbardziej odpowiednie.

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Balkonowy test Burundi GREGORIO
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Kwiecień 2015, 22:00:22 »
Jeśli mogę się spytać. Było to jasne palenie, czy może średnie ?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Balkonowy test Burundi GREGORIO
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Kwiecień 2015, 22:05:12 »
Jutro pokażę zdjęcia ziaren

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Balkonowy test Burundi GREGORIO
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Kwiecień 2015, 22:30:34 »
Było to jasne palenie, czy może średnie ?
Dosyć jasne.

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Balkonowy test Burundi GREGORIO
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Kwiecień 2015, 22:54:04 »
Było to jasne palenie, czy może średnie ?
Dosyć jasne.

Pytam dlatego, że w standardowo Gregorio pali na średnio. Na życzenie pali jaśniej.

Offline Felix Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: Feldgrind, Tchibo
Odp: Balkonowy test Burundi GREGORIO
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Kwiecień 2015, 23:32:29 »
Jeśli mogę się spytać. Było to jasne palenie, czy może średnie ?
lubusz, zerknij na zdjęcie do pierwszego postu :)
Testy manfreda i WS robione były na ziarnach z tego samego (jasnego) palenia - były to paczki przesłane ode mnie w zamian za recenzję, aby przedstawić Wam nieco twórczość pana Grzegorza.

Z kilku jasno palonych kaw, które miałem do tej pory od Gregorio, tylko Peru była palona jaśniej niż Burundi.
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Balkonowy test Burundi GREGORIO
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Kwiecień 2015, 23:36:39 »
Dla mnie ta Burundi jest super. Mam jeszcze z xCafe dlatego w piątek zrobię lekkie porównanie.

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Balkonowy test Burundi GREGORIO
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Kwiecień 2015, 00:36:12 »
Z kilku jasno palonych kaw, które miałem do tej pory od Gregorio, tylko Peru była palona jaśniej niż Burundi.

Mam paczkę bardzo jasno palonej Etiopii od Gregorio. Po skończonej Kenii zabieram się za nią. Ciekaw jestem jak będzie smakowała.

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Balkonowy test Burundi GREGORIO
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Kwiecień 2015, 11:18:25 »
Kenia jakoś nie podeszła mi, etiopia jest ok.
W młynie: ziarna

Offline Gregorio Mężczyzna

    • Palarnia kawy Gregorio
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 410
    • Palarnia kawy Gregorio
  • Ekspres: La Pavoni Cellini, Melita
  • Młynek: Macap
Odp: Balkonowy test Burundi GREGORIO
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Kwiecień 2015, 11:40:21 »
Kenia jakoś nie podeszła mi, etiopia jest ok.


Mamy również Kenię średnio-paloną ;)
Sklep, Palarnia Kawy Gregorio... www.kawagregorio.pl

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Balkonowy test Burundi GREGORIO
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Maj 2015, 13:26:15 »
Kenia jakoś nie podeszła mi, etiopia jest ok.

Kenia od Gregorio jest chimeryczna :) Zbyt długo zaparzana w AP w temp pow. 90 st. C  i zbyt grubo mielona wydobywa z siebie lekką goryczkę. Ja zaparzam ją w 85 st. C  mieloną na "piasek" i jest przepyszna.

Offline Felix Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: Feldgrind, Tchibo
Odp: Balkonowy test Burundi GREGORIO
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Maj 2015, 21:52:49 »
Kenia od Gregorio jest chimeryczna :)

Nie umiem tej kawy okiełznać - mój ideał z aero to smak wiśni w czekoladzie, takich z alkoholem  222
Niestety taka wychodzi mi tylko od czasu do czasu. Zawsze jednak jest smaczna i jak najbardziej polecam. Pewnie pojawi się wątek o Kenii to jeszcze podyskutujemy :)
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Balkonowy test Burundi GREGORIO
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Maj 2015, 22:46:24 »
Nie umiem tej kawy okiełznać - mój ideał z aero to smak wiśni w czekoladzie, takich z alkoholem

o to...to... właśnie ten smak miała dziś z rana. Faktycznie, nie za każdym razem udaje się go uzyskać.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi