Pora na moje testy.
Dripper Tiamo V60-01 i białe filtry Hario. Temperatura parzenia 88°C, czas parzenia 2,5 minuty. W smaku fajne owocowe akcenty, dużo owocowej słodyczy i kwiatowe aromaty. Owoce to moim zdaniem słodkie maliny, może z akcentem słodkich mandarynek. Finisz także jest owocowy, gęsty i syropowaty. Posmak miły, długi i przyjemny. Drip był bardzo fajny, owocowy i bardzo słodki, jakby z dodatkiem syropu. Bez nadmiernej kwasowości i bez goryczki, świetny do picia.
Dripper Kalita Wave 155. Temperatura parzenia 88°C, czas parzenia 3,5 minuty. Było trochę gorzej niż w V60, owoce jakby przygasły i pokazały się minimalne czekoladowe akcenty. Ale myślę, że skrócenie czasu parzenia korzystnie wpłynie na napar.
Dripper Hario V60-02 i biały filtr Chemex. Temperatura jak wyżej, czas parzenia 4 minuty. Napar mniej słodki i bardziej cierpki niż z poprzednich dripperów, choć na pewno dobry. Owocowość złożona, trudna do zakwalifikowania. Spodziewałem się lepszego efektu, ale widać czas parzenia był trochę za długi.
Burundi Top AA z palarni Gregorio najbardziej mi smakowała z drippera V60 z filtrami Hario, ale z innych urządzeń też była dobra. Do metod przelewowych spokojnie można ją polecić, a określenie Top, jest dla niej jak najbardziej odpowiednie.