Autor Wątek: 10 espresso których powinienem spróbować.  (Przeczytany 9334 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Kwiecień 2015, 14:54:41 »
Nie.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Kwiecień 2015, 15:05:41 »
Kenia bardziej ziemista
Niech Cię ręka boska broni przed tym bluźnierstwem...

W Etiopii mamy do czynienia z ogormnym bogactwem różnych odmian coffea arabica. W Kenii są w zasadzie tylko dwie, ale bardzo specyficzne odmiany. Stąd różnice. Dla mnie Kenie są bardziej kwaskowate, bardziej owocowe, bardziej czerwone, głębokie...  :szampan:
« Ostatnia zmiana: 23 Kwiecień 2015, 15:19:43 wysłana przez Antonio »

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Kwiecień 2015, 22:12:10 »
...uważałem niektóre pochlebstwa w kierunku wyżej wymienionych palarni za lekką kryptoreklamę ;) i kółko wzajemnej adoracji, jednak teraz sam uważam, że najlepiej zaczynać od kaw Gorana/Antonia a dopiero gdy się znudzą szukać dalej...
komu się znudziły i dopiero wówczas rozpoczął zamawianie z innych źródeł?
hmmmmm, ... nie widzę, nie słyszę  ;)

pozdrawiam
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Alfik

  • Wiadomości: 53
  • Ekspres: Bezzera bz10
  • Młynek: Wega 5.8
Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Listopad 2015, 22:24:59 »
Jako że espresso jest bazą do cappuccino, to poproszę może tutaj speców o wskazówki dotyczace tego, co powinna mieć w sobie kawa wykorzystywana do zmieszana z mlekiem? Słodycz, moc, czy coś innego?
Jakie gatunki się sprawdzą najlepiej, przynajmniej w teorii?
Co konkretnie możecie polecić z własnego doświadczenia na początek drogi mleczno-kawowej?

Moje obecne zapasy się skończą pewnie do końca tyg. i chciałbym zamówić na weekend coś świeżego. Może jakaś palarnia w Krakowie, choć niekniecznie, ma coś fajnego do zrobienia dobrego cappu dla familiady?

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Listopad 2015, 22:38:22 »
...Może jakaś palarnia w Krakowie...
Zapytaj o sugestie bezpośrednio w palarni, gdzie będziesz finalizował zakup, nie zakładam, że Ci źle doradzą ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Listopad 2015, 03:22:42 »
Może jakaś palarnia w Krakowie
Możesz pójść do Cargo (CoffeeProficiency) możesz do Kellerana, pogadać, pewnie i spróbować, i ewentualnie kupić jeśli spasuje.

Offline Ukasz

    • xCafe - palarnia kawy
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 186
  • Ekspres: Ascaso Duo Steel, DeLonghi esam 4200
  • Młynek: i-steel
Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Listopad 2015, 08:14:25 »
Jakie gatunki się sprawdzą najlepiej, przynajmniej w teorii?
Co konkretnie możecie polecić z własnego doświadczenia na początek drogi mleczno-kawowej?

Podstawowa sprawa przy napojach kawo-mlecznych: kawa musi się "przebić" przez mleko i np. Indie Monsooned Malabar ma taką moc  ;)

@Spinacz - poprawiłem
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad 2015, 08:18:06 wysłana przez Spinacz »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Listopad 2015, 08:36:27 »
Mnie nie pociąga przebijanie się kawą przez mleko lecz poszukiwanie harmonii. Cappuccino jest nowym bytem :). Świetnie z mlekiem gra np. mega bogata mieszanka Red made by Synestezja. Ale każdy ma własny pogląd ma tę sprawę...

Offline Alfik

  • Wiadomości: 53
  • Ekspres: Bezzera bz10
  • Młynek: Wega 5.8
Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Listopad 2015, 10:55:51 »
Ok, skoro nadąża się ku temu okazja,  to zweryfikuję organoleptycznie  wszystkie Wasze propozycje.
Antonio, czy forumowicze mają aktualnie jakieś upusty na Twoje wypieki? Zacząłbym od mieszanki Red, a przy okazji odwiedził lokalne palarnie i zobaczymy, co mi podpasuje.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi