Autor Wątek: Zimbabwe Pezuru – palarnia kawy Euro Cafe  (Przeczytany 3207 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Zimbabwe Pezuru – palarnia kawy Euro Cafe
« dnia: 19 Styczeń 2015, 06:53:44 »
Zimbabwe Pezuru – palarnia kawy Euro Cafe czyli od naszego Kolegi ranGo  :)
Kawa jeszcze z akcji Adopcja Serca. Przygotowywane w dripperze Hario, chemexie i aeropressie.
Pierwszy kontakt z tą kawą w dripperze nie powalił mnie. Ot, jeszcze jedna dobra, niewyróżniająca się kawa. Dlatego po pierwszej próbie trafiła z powrotem do szafki i uległa zapomnieniu. Dopiero w ostatnie Święta ponownie wpadła mi w oko i ponownie trafiła "na warsztat" a miała już wtedy chyba 2 miesiące. Tym razem miałem kompletnie inne odczucia, zwłaszcza do spróbowaniu naparów z chemexa i aeropressa. Jak dla mnie okazała się kawą niemal idealną - łączyła w sobie słodycz mandarynki z delikatną goryczką skórki pomarańczowej na tle bogatej, cytrusowej kompozycji. Zmiana temperatury powodowała zmianę balansu w kierunku kwaskowej słodyczy lub też jakże urokliwej goryczki. Kawa ta szczególnie sprawdziła się w aeropressie, który mam w pracy. Stąd brak info o temp., czas jak zwykle w okolicach 1,5-2,0 min.
Podsumowując - chcę więcej!

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Zimbabwe Pezuru – palarnia kawy Euro Cafe
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Styczeń 2015, 07:00:30 »
Trzeba będzie spróbować a swoją drogą skąd Wy czerpiecie inspiracje na opisanie smaku kawy. Jestem pod wrażeniem ;-)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Zimbabwe Pezuru – palarnia kawy Euro Cafe
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Styczeń 2015, 07:04:11 »
Jeszcze dodam tylko, że wśród moich gości, w kategorii" kawy z chemexu" - jest to "nember łan"  :)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Zimbabwe Pezuru – palarnia kawy Euro Cafe
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Styczeń 2015, 10:11:08 »
Tę kawę piłem z Kality. Temperatury nie pamiętam, a więc było normalnie 85 - 90°C. Kojarzę ją z dojrzałymi słodkimi mandarynkami i pomarańczami, i owocowym syropem na finiszu, bez goryczki i kwaśności.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Zimbabwe Pezuru – palarnia kawy Euro Cafe
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Styczeń 2015, 10:14:28 »
Ta goryczka o której pisałem, to raczej jak skórka pomarańczowa w serniku niż grapefruit  :) - coś delikatnego i zdecydowanie pozytywnego, podkreślającego słodycz innych elementów.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Zimbabwe Pezuru – palarnia kawy Euro Cafe
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Styczeń 2015, 08:55:36 »
Manfred - pij dripy i wytrawne wina - i te umiejętności przyjdą z czasem.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Zimbabwe Pezuru – palarnia kawy Euro Cafe
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Styczeń 2015, 09:08:47 »
Ale ja tylko to pije :-) Bez tego już nie potrafię funkcjonować. Muszę sobie wypisać nazwy smaków ;-)  i się doszukiwać w nowych kawach.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Zimbabwe Pezuru – palarnia kawy Euro Cafe
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Styczeń 2015, 14:36:05 »
Koło smaków i aromatów pomaga. Zacznij od środka.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi